Причини и лечение на болки в петите при деца

Преглед

Болката в петата е често срещана при децата. Въпреки че обикновено не е сериозно, се препоръчва правилна диагноза и своевременно лечение.

Ако детето ви дойде при вас с оплаквания от болка в петата, чувствителност в задната част на стъпалото или глезена, или накуцва или ходи на пръсти, то може да има нараняване като ахилесов тендинит или болест на Север.

Нараняванията на петите и краката могат да се развият постепенно с течение на времето и обикновено са резултат от прекомерна употреба. Много деца участват в състезателни спортове със строг тренировъчен график. Нараняванията при прекомерна употреба са чести, но обикновено се разрешават с почивка и консервативни мерки.

Лечението е важно, тъй като игнорирането на симптомите може да доведе до по-тежки наранявания и хронична болка.

Ето няколко различни причини за болка в петата и как можете да помогнете на детето си да се излекува.

Калканеален апофизит (болест на Север)

Американският семеен лекар идентифицира калканеалния апофизит като най-честата причина за болка в петата при спортисти на възраст от 5 до 11 години.

Това е нараняване при прекомерна употреба, причинено от повтарящи се микротравми по време на спорт или бягане. Смята се, че се дължи на издърпването на ахилесовото сухожилие върху нарастващата петна кост. Причините включват бягане или скачане и обикновено се наблюдава при атлети по баскетбол, футбол и писта.

Младите момичета, които скачат на въже, също са изложени на риск от калканеален апофизит. Симптомите включват болка в задната част на петата и чувствителност при притискане на задната част на стъпалото. Може също да се появи затопляне и подуване.

Лечение

Лечението включва заледяване, разтягане на мускулите на прасеца и болкоуспокояващи като ацетаминофен или ибупрофен. Възможно е временно да се използват амортизирани повдигания на петите за облекчаване на болката.

Симптомите обикновено отзвучават в рамките на няколко седмици и детето може да се върне към спорта в рамките на три до шест седмици.

ахилесов тендинит

Ахилесовият тендинит може да се появи при деца, често след внезапно повишаване на активността.

Може да бъде идентифициран няколко седмици след нов спортен сезон и симптомите включват болка в петата или задната част на стъпалото. Ахилесовото сухожилие прикрепва двата мускула на прасеца към костта на петата и спомага за изтласкването на крака напред по време на ходене или бягане.

При възпаление може да причини болка, подуване, топлина и затруднено ходене. Болката може да започне лека и постепенно да се влошава. Децата, които извършват повтарящи се дейности като бягане, скачане или завъртане, като баскетболисти и танцьори, могат да развият ахилесов тендинит.

Лечение

Лечението включва почивка, лед, компресия и повдигане. Използването на еластична обвивка или лента за поддържане на подуване и поддържане на сухожилието по време на първоначалния период на възпаление може да помогне.

Противовъзпалителните лекарства като ибупрофен могат да помогнат за намаляване на болката и подуването. Упражненията за разтягане на глезена и мускулите на прасеца също могат да помогнат за възстановяването и да спомогнат за минимизиране на повторното нараняване.

Важно е детето ви да носи подходящи обувки с добра опора, за да предотврати ненужния стрес върху сухожилието. Ранното лечение и избягването на утежняващи дейности е най-добре, докато болката изчезне напълно.

Без лечение ахилесовият тендинит може да се превърне в хронично състояние и да продължи да причинява болка по време на ежедневни дейности като ходене.

Плантарен фасциит

Плантарният фасциит е нараняване при прекомерно натоварване, което включва дразнене на плантарната фасция, дебелата лента от съединителна тъкан, която минава по протежение на свода от петата до предната част на стъпалото.

Може да се появи при хора от всички възрасти, включително деца. Симптомите включват:

 • болка в долната част на стъпалото близо до петата
 • затруднено ходене
 • нежност или стягане по протежение на свода на стъпалото

Обикновено е по-лошо сутрин и се подобрява през целия ден.

Подобно на ахилесовия тендинит, симптомите обикновено започват леко и се влошават с течение на времето. Рисковите фактори включват:

 • внезапно повишаване на активността
 • спортове, които включват бягане или скачане
 • носене на износени обувки или лоша опора
 • дейности, които включват много стоене

Лечение

Лечението включва почивка, лед, компресия, масаж и повдигане. Когато се появят симптоми, децата трябва да избягват да извършват дейности като бягане или скачане и да се въздържат от дълги разходки и продължителни периоди на изправяне.

Обледеняването на зоната ще помогне за намаляване на възпалението, а противовъзпалителните лекарства могат да помогнат за намаляване на болката. Превъртането на тенис топка по свода на стъпалото може да помогне за масажа на зоната и да увеличи циркулацията, което води до по-бързо заздравяване.

Понякога се препоръчват специални ортопедични обувки, за да се предотврати повторна поява. Залепването на стъпалото с осмица също може да помогне.

Фрактури

Децата, които играят усилено или се занимават със спортове със силно въздействие, също могат да бъдат изложени на риск от фрактура на петата или стъпалото. Макар и рядко, фрактури на петата могат да се появят след падане или внезапен удар.

Симптомите включват:

 • силна болка
 • подуване
 • натъртване
 • невъзможност за поставяне на тежест върху засегнатия крак

Статия в Journal of Bone and Joint Surgery, която изследва дългосрочните ефекти от фрактури на петата при деца, съобщава, че консервативното лечение на почти всички форми на фрактури на петата при деца води до положителни дългосрочни резултати.

Лечение

Консервативното лечение включва лед, почивка, обездвижване с използване на гипс или шина и болкоуспокояващи. Децата трябва да избягват участието в дейности или спорт, докато костта не заздравее напълно.

Физическата терапия може да помогне по време на и след лечебния процес и да помогне за постепенното връщане към активност. Важно е да бъдете оценени от медицински специалист, за да определите дали това е фрактура или болката се дължи на друга причина, която изисква различно лечение.

Сложните фрактури може да изискват операция, но това рядко се случва при деца.

Предупреждения

Винаги се консултирайте с лекар относно болката в петата на вашето дете. Въпреки че повечето болки в петата отзвучават с консервативни мерки като почивка, лед, компресия и повдигане, продължителната болка в петата може да показва нещо по-сериозно.

Болката, която не е свързана с дейността, може да бъде причинена от тумори, инфекция или вродени проблеми. Насърчете детето си да предприеме следните превантивни мерки, за да предотврати болката в петата:

 • винаги носете подходящи обувки
 • никога не пропускайте упражнения за загряване или охлаждане
 • участвайте в упражнения за разтягане и укрепване на прасците
 • останете във форма през цялата година, за да предотвратите наранявания при прекомерна употреба в началото на спортния сезон

Продуктът за вкъщи

След правилна оценка от професионалист, болката в петата може лесно да се лекува у дома.

Докато децата растат, те могат да се сблъскат с различни болки и напрежения. Ваша работа като родител е да насърчавате почивката, изцелението и възстановяването.

Въпреки че спортът и физическата активност имат много положителни ползи, могат да се получат наранявания. Преодоляването на болката не винаги е най-доброто решение, когато става въпрос за наранявания на петата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss