Причини за главоболие в горната част на главата

Има много причини, поради които главоболието може да се появи в горната част на главата. Напрежението е често срещана причина, но има и други причини. Някои причини може да изискват медицинска помощ.

Причини за главоболие в горната част на главата
Боли в горната част на главата

В някои случаи може да се наложи човек да се консултира с лекар относно главоболие, особено ако е тежко, продължително или се проявява с други симптоми.

Тази статия ще обясни някои причини за главоболие, които засягат горната част на главата, защо се случват и кога да се потърси медицинска помощ.

1. Напрегнато главоболие

Главоболията от напрежение са едни от най-често срещаните главоболия. Експертите понякога ги наричат ​​главоболие при напрежение на мускулната контракция. Докато мускулното напрежение може да играе роля, не е ясно защо се случват главоболия от напрежение. Други възможни причини включват недостиг на витамини и генетични фактори. Едно проучване предполага, че поне 78% от хората изпитват главоболие от напрежение в даден момент.

При напрежение от типа главоболие болката се чувства така, сякаш притиска или добавя тежест към област, като горната част на главата. Хората също ще усещат болка във врата или раменете си в някои случаи.

Хората често описват болката от главоболие от напрежение като тъпа и казват, че тя не пулсира и не пулсира. Главоболието при напрежение обикновено е неудобно, но не е тежко. Напрегнатото главоболие може да продължи от 30 минути до една седмица, но средната продължителност е 4–6 часа.

2. Мигренозно главоболие

Главоболието е един от симптомите на мигрена. Мигренозното главоболие засяга до 12% от населението, включително 17% от жените и 6% от мъжете. Мигренозното главоболие е по-рядко от напрежението, но може да бъде по-тежко.

Болката може да се чувства така, сякаш излъчва от горната част на главата, по едната страна или надолу по тила. Болката може да бъде силна и пулсираща и да се проявява заедно с други симптоми, включително гадене и изключителна чувствителност към светлина или звук.

Изглежда, че генетичните фактори играят роля, но много хора с това състояние установяват, че специфични фактори могат да причинят мигренозно главоболие. Тези фактори включват стрес, метеорологични промени, проблеми със съня и хормонални промени.

3. Хронично главоболие

Има различни видове хронично или постоянно главоболие. Тези видове включват главоболие от напрежение и мигренозно главоболие.

Лекарят ще диагностицира хронично главоболие от напрежение, ако човек има главоболие от тип напрежение поне 15 дни в месеца в продължение на 3 месеца или повече. Хроничното мигренозно главоболие също се появява най-малко 15 дни в месеца в продължение на 3 месеца или повече и това лице ще има симптоми на мигрена най-малко 8 дни в месеца.

Симптомите ще зависят от вида главоболие, но някои могат да причинят болка в горната част на главата. Факторите на начина на живот, като стрес и липса на сън, могат да повлияят на хроничното главоболие от напрежение.

4. Клъстерни главоболия

Клъстерните главоболия се появяват внезапно от едната страна на главата, често зад окото и причиняват силна болка, както и запушване на носа или хрема и сълзене на окото. Клъстерното главоболие е рядко и засяга около 1 на 1000 души.

Клъстерното главоболие може да включва промени в тригеминалния нерв, хипоталамуса и разширяването на кръвоносните съдове. Експертите обаче не знаят точно защо се случват клъстерни главоболия. Клъстерното главоболие може да се появи в отговор на фактори като гледане на телевизия, пиене на алкохол, горещо време и стрес.

Клъстерното главоболие може да продължи от няколко седмици до няколко месеца, но след това може да спре за няколко години. По време на пристъп на главоболие, човек може да се затрудни да си почине или облекчи.

5. Синусово главоболие

Болестта или инфекцията могат да възпалят синусите, което води до болка в страните и горната част на главата. Симптомите обикновено изчезват, когато човек лекува основния проблем. Лекарят може да препоръча лекарства, които да помогнат при възпаление. Хората с дългосрочни проблеми със синусите може да се нуждаят от операция.

6. Главоболие при недоспиване

Нарушаването на съня може да доведе до главоболие, но главоболието може да влоши и проблемите със съня. Главоболие от напрежение може да се появи, когато липсата на сън кара тялото да отделя по-малко от химикал, известен като орексин. Орексинът играе роля в работата на нервната система, съня и възбудата.

Липсата на сън също е една от причините за ранното сутрешно главоболие.

7. Нощни главоболия

Хипничното главоболие може да накара човек да се събуди от сън, обикновено по едно и също време всяка вечер. Хипничното главоболие обикновено трае поне 15 минути и има тенденция да засяга хора на възраст над 50 години. Лекарите не знаят защо се случват хипнически главоболия, но може да има връзки с управлението на болката, REM съня или производството на мелатонин.

Тилната невралгия е дразненето на нервите, водещо от гръбначния стълб до горната част на главата. Това състояние може да причини болка в гърба или горната част на главата.

Човек може да се чувства така, сякаш има стегната лента на главата си. Този човек може също да изпита изтръпване или болка. Скалпът може да се чувства болезнен и очите на този човек могат да бъдат чувствителни към светлина.

Възможните причини за тилната невралгия включват:

 • травма на тила
 • прищипване на нервите поради стегнати мускули на врата
 • компресия на нерв в резултат на остеоартрит
 • тумор в областта на шията

Лекарят ще проведе тестове, за да търси основната причина, въпреки че понякога няма ясна причина.

9. Главоболие поради прекомерна употреба на лекарства

Честото използване на лекарства без рецепта или за облекчаване на болката може да доведе до прекомерно или отскочило главоболие. Хората с постоянна мигрена са особено склонни към главоболие поради прекомерна употреба на лекарства.

Лекарят ще разгледа възможността за главоболие поради прекомерна употреба на лекарства, ако човек има диагноза за първично главоболие и изпитва главоболие поне 15 дни в месеца.

10. Студена температура

Излагането на ниски температури може да причини главоболие. Болката се разпространява от предната част на главата към горната част на главата. Главоболието може да се случи, когато ядете замразени храни или консумирате много студени напитки.

Научният термин за този тип главоболие е sphenopalatine ganglioneuralgia, тъй като засяга sphenopalatine ganglion. Този ганглий е свързан с нерви в синусите.

Когато човек яде нещо студено, остра, силна болка удря горната част на главата му и продължава само няколко секунди. Болката изчезва, след като студената температура в главата се разсее. Експертите обаче също свързват сфенопалатиновата ганглионевралгия с други видове главоболие, включително клъстерно главоболие и мигренозно главоболие.

11. Главоболие поради натоварване

Някои хора развиват пулсиращо главоболие, когато правят внезапно, интензивно усилие, като бягане на спринтове или секс. Лекарите наричат ​​този тип главоболие главоболие при натоварване. Главоболието поради натоварване може да се дължи на повишаване на кръвното налягане, според Американската фондация за мигрена.

Съществуват обаче и доказателства, че упражненията могат да помогнат за намаляване на мигренозното главоболие.

Яденето на някакъв източник на протеин, като ядки, около 1,5 часа преди тренировка, пиенето на много вода и загряването може да помогне за намаляване на риска.

Всеки, който изпитва силно главоболие след тренировка или има притеснения относно въздействието на упражненията върху главоболието, трябва да потърси медицинска помощ.

12. Други причини

Високото кръвно рядко причинява главоболие. Американската сърдечна асоциация отбелязва, че кръвното налягане от 180/120 mmHg или по-високо може да причини главоболие.

В редки случаи нараняване на главата, инсулт или абсцес на мозъка може да причини състояние, известно като вътречерепна хипертония, при което налягането се натрупва около мозъка. Това състояние може да причини пулсиращо главоболие, промени в зрението, гадене и други симптоми.

Силното и внезапно главоболие може да е признак на обратим синдром на мозъчна вазоконстрикция поради животозастрашаващо състояние, като кървене в мозъка или инсулт. Този тип главоболие се нуждае от незабавна медицинска помощ.

Мускулите в главата играят ли някаква роля?

В горната част на главата няма много мускули, но те могат да играят роля при някои видове главоболие. Стягането на мускулите на врата и главата може да играе роля при главоболие от напрежение. Около главата прекомерното свиване на мускулите може да намали кръвоснабдяването и да доведе до отделянето на вещество Р, което може да влоши болката.

Лечение на главоболие в горната част на главата

Има няколко начина за лечение на главоболие в горната част на главата, в зависимост от причината.

Тези начини включват:

 • облекчаване на болката без рецепта, като нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)
 • диетични мерки, като консумация на повече вода и намаляване на приема на алкохол
 • масаж, включително самостоятелно масажиране на главата и шията
 • техники за релаксация
 • намаляване на нивата на стрес с дихателни упражнения или йога
 • получаване на точното количество сън
 • посещение на физиотерапевт или масажист
 • акупунктура
 • биологична обратна връзка
 • хладен компрес за главата

Ако лекарят установи конкретна причина за главоболие, той ще предложи лечение за отстраняване на тази причина.

Кога трябва да посетите лекар?

Човек трябва да потърси медицинска помощ, ако има:

 • силно, внезапно главоболие
 • постоянни главоболия, които не се повлияват от лечението у дома
 • други симптоми, като гадене и промени в зрението

Лекарят може да предпише лекарства или да проведе тестове, за да види дали има основна причина, която се нуждае от специфично лечение.

Обобщение

Има много причини, поради които главоболието може да засегне горната част на главата. Главоболието от напрежение е най-честата причина и често се повлиява от лечението у дома. Внезапно, тежко или продължително главоболие може да се дължи на основна причина, която се нуждае от медицинско лечение.

Всеки, който изпитва обезпокоителни или постоянни симптоми, трябва да потърси медицинска помощ. Ако човек има внезапно и силно главоболие, някой трябва да се обади на спешен телефонен номер или да го заведе до най-близкото спешно отделение.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss