Признаци, че разрезът ви с цезарово сечение се отваря отново и се нуждае от медицинска помощ

Джейн Хоми/Гети Имиджис

Поздравления – доставихте вашето ново малко чудо чрез цезарово сечение! Това не е лесен подвиг. Вашият лекар може да е препоръчал този метод на доставка като най-здравословната – или единствена – опция за вас и вашето бебе.

Известно още като C-сечение, това е най-много често срещани хирургия в Съединените щати: Почти 1 в 3 ражданията стават чрез цезарово сечение. Това е процедура, при която бебето се ражда чрез два разреза – един в кожата на долната част на корема и друг в матката (утробата).

Както при всяка операция, разрезите с цезарово сечение отнемат време, за да заздравеят и се нуждаят от правилното внимание. Повечето пъти областта лекува правилно без никакви проблеми. И все пак, дори и да направите всичко правилно, може да изпитате усложнения, докато се лекувате.

В редки случаи вашият разрез на цезарово сечение може да се отвори (или да се отвори отново). В медицински термини това се нарича дехисценция на C-сечение.

Ето какво да търсите и какво да направите, ако смятате, че разрезът ви с цезарово сечение се отваря – или просто не заздравява добре.

Кога да получите незабавна медицинска помощ след операцията

Потърсете спешна медицинска помощ, ако има някакъв признак, че разрезът ви с цезарово сечение се отваря или е заразен, след като се приберете вкъщи. Обадете се незабавно на вашия акушер, ако имате:

 • кървене от мястото на разреза
 • треска над 100°F
 • силна или влошаваща се болка
 • зачервяване или подуване около разреза
 • тежко вагинално кървене
 • големи кръвни съсиреци във вагиналния секрет
 • вагинално течение с неприятна миризма
 • неприятна миризма от областта на разреза
 • изтичане или гной около разреза
 • болезнено уриниране
 • изпъкналост или твърдост на мястото на разреза
 • болка в гърдите и треска

Как обикновено се затварят разрезите с цезарово сечение по време на операция?

Както е при всеки вид хирургия, външният разрез на цезарово сечение може да бъде затворен по няколко начина, включително:

 • шевове или шевове
 • резорбируеми шевове
 • скоби
 • абсорбируеми скоби
 • лепило за кожата (лепило)

Междувременно вътрешният разрез на утробата ви е затворен с абсорбиращи се шевове, които се разтварят, след като мястото заздравее.

Причини за дехисценция на цезарово сечение

Вашият външен разрез на C-сечение може да се отвори или спука поради няколко причини:

Напрежение и стрес

Понякога оказването на прекалено голям натиск върху стомаха може да доведе до разхлабване или разкъсване на шевовете. Можете да натоварите обекта твърде много, като вземете нещо тежко (като вашето малко дете или тежка чанта с хранителни стоки), изкачвате много стълби или се опитвате да тренирате твърде рано.

Когато вашият акушер-гинеколог ви каже да не вдигате нищо по-тежко от вашето новородено през периода на възстановяване, вземете го присърце и оставете някой друг да свърши трудните неща. Все пак заслужаваш почивката!

Лошо заздравяване

Понякога тялото ви не се лекува по начина, по който би трябвало. Лошото зарастване на рани може да се дължи на генетика или основно медицинско състояние. Например диабетът или затлъстяването могат да повлияят на заздравяването на рани.

Това може да доведе до неравномерно зарастване или да доведе до отделяне и отваряне на разреза, вместо да се съединява.

Некроза

Липсата на достатъчно кръв и кислород в зоната също може да доведе до лошо зарастване на рани.

В някои случаи кожните клетки в краищата на мястото на разреза могат дори да умрат поради липса на достатъчно кислород и храна. Това се нарича некроза. Мъртвите клетки не могат да растат и да се съединят, за да заздравят раната, което води до отваряне на разрез с цезарово сечение.

Инфекция

Инфекция на мястото на разреза с цезарово сечение ще забави или спре правилното му зарастване. Инфекциите могат да възникнат от бактерии или други видове микроби. Въпреки че е стандартна грижа да се вземат антибиотици точно преди операцията, обикновено не получавате антибиотици след стандартно, неусложнено цезарово сечение.

Когато имате инфекция, тялото ви е толкова заето да се бори с микробите, че може да не е в състояние да излекува правилно зоната в същото време.

Рискови фактори за дехисценция на C-сечение

C-сечението може да бъде:

 • вертикално (от под пъпа до пубисната линия на косата)
 • хоризонтално (през линията на срамната коса)

Видът на разреза, който имате, зависи от това какво смята вашият акушер-гинеколог за най-доброто за раждането на вашето бебе. Хоризонталните порязвания са най-често срещаните, тъй като те са склонни да заздравяват по-добре и причиняват по-малко кървене.

Вертикалните разфасовки с цезарово сечение могат да имат по-висок риск от отваряне, тъй като те също може да не зараснат.

И според една преглед, разрезът с цезарово сечение, който е затворен с шевове или шевове, може да е по-малко вероятно да се отвори, отколкото този, който е затворен със скоби. Въпреки това шевовете понякога могат да се отворят или да причинят усложнения.

Признаци и симптоми на дехисценция на цезарово сечение

В някои случаи разрезът с цезарово сечение може да се е отворил, тъй като някои или всички шевове или скоби, които го държат затворен, са се отлепили или са пробили кожата. Това може да се случи, ако разрезът се отвори поради твърде голям натиск върху зоната.

Ако това се е случило, може да успеете да видите някои от шевовете или скобите, които вече не са на мястото си. Вашето цезарово сечение може да изглежда като прясна рана, със зачервяване или кървене.

Ако отворът ви за цезарово сечение се дължи на инфекция в областта, ще видите признаци на инфекция, като зачервяване, подуване или гной.

Ако некрозата е причината за отваряне на цезарово сечение, може да видите сиво, жълто или черно обезцветяване около зоната, за разлика от розовия или нормалния ви цвят на кожата. Районът също може да мирише лошо.

Какво ще кажете за вътрешния разрез на C-сечение?

Вътрешният разрез на C-сечение на матката също може да се отвори или да се спука. Очевидно не можете да видите това, но вероятно ще имате признаци и симптоми, че нещо не е наред. Те включват:

 • силна болка в корема
 • вагинално кървене
 • световъртеж
 • ниско кръвно налягане
 • треска
 • болезнено уриниране
 • болезнени движения на червата
 • тежък запек или невъзможност за движение на червата
 • подутина или бучка в долната част на корема

Изкормяване на червата

Друго рядко усложнение на цезарово сечение е изкормването на червата. Това се случва, когато части от тялото, като черва, стомашно-чревни органи, тъкани или мускули точно под кожата, проникват в или през мястото на цезарово сечение. Натискът от движещите се части под кожата може да принуди разреза да се отвори.

Това усложнение може да се прояви и като месест растеж или бучка, излизаща от мястото на разреза. Като алтернатива, сайтът може да се почувства твърд или на бучки на някои места. Това усложнение може да се случи и при други видове коремни операции.

Имайте предвид, че това е спешен случай и трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Лечение на дехисценция на цезарово сечение

Тежестта на отвора на C-сечение зависи от неговото местоположение.

Ако външният ви разрез се отваря, Вашият лекар вероятно ще Ви постави локална инжекция, за да обезболява зоната и след това да премахне кожата или тъканта точно около мястото. След това прясно отвореното място ще бъде зашито, закрепено или залепено отново.

Ако имате инфекция или мъртви кожни клетки около зоната, мястото на цезарово сечение ще трябва да бъде почистено допълнително, преди да може да бъде затворено отново.

Вътрешно C-сечение отваряне или разкъсване е рядко, но много по-сериозно. Вероятно ще трябва да имате операция, за да затворите това. В много редки случаи може да се наложи отстраняване на матката, ако е много повредена или инфектирана. Тази операция се нарича хистеректомия.

Ако областта е заразена, Вашият лекар може да Ви даде по-силна доза антибиотици или може да Ви бъдат дадени антибиотици чрез инжекция или интравенозна (IV) терапия.

Грижа за вашия разрез и предотвратяване на повторното отваряне

Не винаги можете да предотвратите повторно отваряне или други усложнения около разреза на цезарово сечение, но може да ви помогне да вземете всички предпазни мерки, докато лекувате и се възстановявате. Опитайте тези съвети:

 • Почивайте много през първите няколко седмици.
 • Хранете се правилно, включително много плодове и зеленчуци.
 • Избягвайте да повдигате или бутате нещо по-тежко от вашето новородено.
 • Избягвайте да стоите твърде дълго.
 • Избягвайте тежки упражнения.
 • Избягвайте да носите тесни дрехи.
 • Използвайте правилната опора за стойка за корема си, когато седите или лежите.
 • Избягвайте секса в продължение на 4 до 6 седмици или повече, ако не сте склонни.
 • Избягвайте търкане или натискане на зоната.

Ако имате запек, попитайте вашия акушер-гинеколог за слабително. Напъването може да влоши болката и да окаже натиск върху мястото на цезарово сечение.

Поддържайте зоната на цезарово сечение чиста, като сменяте превръзките, ако е необходимо. Потърсете помощ или помолете вашия OB да го направи, ако не можете да го направите.

Можете да си вземете душ след цезарово сечение и е добре да оставите сапунената вода да тече по зоната. Просто избягвайте триене, надраскване или търкане на мястото на цезарово сечение.

Раните се нуждаят от малко влага, за да заздравеят правилно, така че е най-добре да държите превръзките през повечето време. Също така е важно да оставите зоната да диша, като понякога премахвате превръзките.

Леките упражнения като кратка разходка или разтягане могат да помогнат за поддържане на притока на кръв. Повече кръв и кислород в зоната са чудесни за цялостно излекуване след цезарово сечение.

Вие се грижите страхотно за бебето си, но не забравяйте да се грижите и за себе си. Цезарово сечение е основна хирургична процедура. В повечето случаи ще се възстановите лесно и бързо (в рамките на 6 до 8 седмици) и ще имате само малък белег.

Понякога можете да направите всичко правилно и пак да имате усложнения. Следете мястото на разреза с цезарово сечение и уведомете незабавно вашия акушер, ако видите или почувствате някакъв признак на инфекция или други усложнения на C-сечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss