Признаци на биполярна погрешна диагноза

Биполярните погрешни диагнози са чести. Това може да се дължи на факта, че биполярното разстройство споделя симптоми с други състояния.

Симптомите на биполярно разстройство могат да се припокриват с други психични състояния. Поради това е лесно да сбъркате биполярното разстройство с друго състояние и обратното. Като такова, биполярното разстройство може да бъде погрешно диагностицирано.

Биполярната погрешна диагноза е относително често срещана. Преглед от 2018 г. установи, че до 40% от хората с биполярно разстройство са неправилно диагностицирани.

По същия начин е възможно да получите диагноза биполярно разстройство, когато всъщност имате различно психично състояние, като депресивно разстройство, тревожни разстройства и гранично разстройство на личността (BPD).

Признаци на биполярна погрешна диагноза

Не винаги е лесно да се каже дали биполярното разстройство е било погрешно диагностицирано или пропуснато.

Ако сте били диагностицирани погрешно, може да откриете, че:

 • постигате малък или никакъв напредък с текущия си план за лечение (с други думи, вашето лекарство или терапия изглежда не действат)
 • Вашите симптоми са се влошили от началото на лечението
 • имате симптоми, които не се обясняват с настоящата ви диагноза
 • не изпитвате типичните симптоми, свързани с вашата диагноза

Ако подозирате, че сте имали погрешна диагноза, говорете с вашия лекуващ екип. Ако желаете, можете да получите второ мнение от друг медицински специалист.

Защо биполярното разстройство често се диагностицира погрешно?

Припокриване на симптомите

Симптомите на биполярно разстройство са подобни на симптомите на други състояния. Възможно е клиницистът да види определени симптоми на биполярно разстройство и да го тълкува погрешно като друго състояние (или обратното).

Например биполярното разстройство се характеризира с периоди на депресия. Специалист по психично здраве може да диагностицира някого с депресия въз основа на този симптом. Според преглед от 2018 г. биполярното разстройство често се диагностицира погрешно като депресия.

Съпътстващи заболявания

Хората с биполярно разстройство може да имат съпътстващи заболявания. Това означава, че те имат други психични състояния, както и биполярно разстройство едновременно.

Според изследваниябиполярното разстройство обикновено е коморбидно с:

 • тревожни разстройства
 • разстройства при употреба на вещества
 • поведенчески разстройства

В случаите, когато някой има множество разстройства, е възможно медицинският специалист да диагностицира едно разстройство и да пропусне другото състояние.

Трудност при търсене на помощ

Хората с биполярно разстройство са по-склонни да търсят помощ по време на депресивни фази, а не по време на маниакални фази. Не винаги е лесно да разпознаете маниакалната фаза като проблемна – много хора се чувстват добре по време на тези епизоди, така че може да не осъзнаят, че имат нужда от помощ.

Дори когато хората търсят помощ, има шанс да не я получат. Липсата на достъп до здравни услуги може да затрудни поставянето на правилната диагноза.

Пристрастията и дискриминацията в медицинските заведения също могат да играят роля. Според изследвания, хората с биполярно разстройство, които са с африкански произход, са погрешно диагностицирани по-често. С други думи, те са погрешно диагностицирани със състояние, което нямат, когато всъщност имат биполярно разстройство.

Чести биполярни погрешни диагнози

Биполярно разстройство и голяма депресия

Биполярното разстройство обикновено се диагностицира погрешно като голяма депресия, тъй като депресивните епизоди споделят симптомите с голяма депресия.

Тези симптоми включват:

 • постоянни чувства на тъга, изтръпване и летаргия
 • загуба на интерес към дейности, които обичайно харесвате
 • спи повече или по-малко от обикновено
 • промени в апетита и теглото
 • умора

Депресивният епизод обикновено е първият епизод, който преживявате с биполярно разстройство: ако потърсите лечение, преди да преживеете маниен епизод, вашите симптоми може да се тълкуват като голяма депресия.

Биполярно разстройство и шизофрения

Някои хора с биполярно разстройство изпитват психоза, особено по време на маниен епизод. По-старо проучване от 2000 г. отбелязва, че 50% от хората с биполярно разстройство изпитват психоза. В резултат на това хората с биполярно разстройство могат да бъдат диагностицирани с шизофрения и обратно.

Психозата може да включва:

 • халюцинации
 • заблуди
 • несвързани или ирационални мисли
 • реч, която звучи объркано или ирационално
 • липса на информираност

Проучване от 2018 г. разглежда хора, които са имали биполярно разстройство I с психотични характеристики. Установено е, че 31% от участниците с биполярно разстройство е била погрешно диагностицирана. Някои бяха погрешно диагностицирани с шизофрения.

Биполярно разстройство и генерализирано тревожно разстройство (GAD)

По време на манийни епизоди може да изпитате симптоми, подобни на GAD.

Те включват:

 • безпокойство
 • възбуда/раздразнение
 • хиперактивност/безпокойство
 • затруднено заспиване

Последните изследвания показват, че хората с GAD също могат да имат нестабилни или свръхреактивни настроения. Това може да бъде погрешно диагностицирано като биполярно разстройство.

Биполярно разстройство и гранично разстройство на личността (BPD)

Хората с BPD могат да изпитат симптоми, които са подобни на тези на биполярно разстройство. Това припокриване може да доведе до погрешна диагноза. Например, едно проучване установи, че почти 40% от хората с BPD са били неправилно диагностицирани с биполярно разстройство II.

Припокриващите се симптоми включват:

 • интензивни емоции
 • импулсивно поведение
 • суицидни мисли или действия

Освен това хората с BPD могат да изпитат внезапни промени в настроението, вярванията или взаимоотношенията. Тази внезапна промяна може да бъде изтълкувана погрешно като навлизане или излизане от депресивен или маниен епизод.

Последици от биполярна погрешна диагноза

Грешните диагнози на психичното здраве могат да бъдат вредни. Без правилна диагноза на хората може да им е трудно да получат лечението, от което наистина се нуждаят. Състоянието им може да се влоши, докато се лекуват за разстройство, което нямат.

Това преживяване може да бъде и разочароващо. Ако постигате малък или никакъв напредък с настоящия си план за лечение, може да се почувствате демотивирани.

Освен това приемането на грешно лекарство за психично здраве може да влоши симптомите ви. Например, някои антидепресанти могат да влошат вашите манийни епизоди.

По същия начин биполярното лекарство може да има странични ефекти. Например, литият може да причини гадене и повръщане. Тези странични ефекти може да си струват, ако имате полза от лекарството. Но ако сте били неправилно диагностицирани с биполярно разстройство, това може да се отрази на тялото ви, без да ви помогне да се почувствате по-добре.

Какво да направите, ако смятате, че имате погрешна диагноза биполярно разстройство

Ако смятате, че сте били диагностицирани погрешно, помислете за разговор с професионалист по психично здраве.

Може да искате да започнете, като се свържете с вашия настоящ екип за лечение (например вашия общопрактикуващ лекар, терапевт или психиатър). Бъди сигурен за:

 • обяснете защо мислите, че сте били диагностицирани погрешно
 • дайте подробности за вашата лична медицинска история
 • дайте подробности за семейната си медицинска история
 • опишете всички признаци на биполярна погрешна диагноза, които сте забелязали

Може да е полезно да запишете подробностите предварително, за да не забравите важна информация.

Ако не смятате, че лекуващият ви екип приема сериозно притесненията ви, можете да се свържете с други специалисти за второ мнение. Помислете за разговор с професионалист по психично здраве, който има опит в работата с хора с биполярно разстройство.

Долен ред

Тъй като биполярното разстройство споделя симптоми с други психични заболявания, то може да бъде погрешно диагностицирано. Често срещан признак на биполярна погрешна диагноза е, че постигате малък или никакъв напредък с текущото си лечение.

Ако смятате, че сте били диагностицирани погрешно или сте забелязали признаци на погрешна биполярна диагноза, помислете дали да говорите с лекуващия си екип или да получите второ мнение от друг специалист по психично здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss