Премахване на отметки

Какво представлява премахването на кърлежи?

Кърлежите са малки, кафяви паразити, които живеят в залесени площи и полета. Тези организми се нуждаят от кръв от хора или животни, за да оцелеят. Кърлежите се прикрепят към кожата ви и смучат кръвта ви. Те предпочитат топли, влажни зони, като скалпа, подмишниците или слабините.

За съжаление кърлежите също са носители на болести и могат да предадат тези болести на хората, които ухапят. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), някои кърлежи носят бактериите, които водят до лаймска болест, която е изтощителна инфекция.

Не се заразявате автоматично с лаймска болест, ако ви ухапе кърлеж. Ако обаче кърлежът ви ухапе, следете за симптоми около 30 дни. Не забравяйте да посетите Вашия лекар, ако развиете обрив с форма на червено биче или грипоподобни симптоми.

Винаги премахвайте кърлеж веднага щом го откриете по тялото си или тялото на дете или домашен любимец, за да предотвратите инфекции.

Защо е необходимо премахването на кърлежи?

Кърлежите са паразитни по природа и се прикрепят към гостоприемник, за да източат кръвта им. Домакините включват птици, влечуги, земноводни и бозайници, като вас.

Не всеки кърлеж носи болест. Важно е обаче да премахнете кърлеж, за да го предотвратите от потенциално заразяване с болест или от причиняване на някаква инфекция на мястото на ухапване. Премахването също така гарантира, че кърлежът не продължава да се размножава във вашия дом, причинявайки заразяване.

Отстраняването на кърлежи е прост процес, който лесно можете да направите у дома без специални продукти или лекарства.

Как да се подготвя за премахване на кърлежи?

Преди да опитате да премахнете кърлежа, закръглете необходимите консумативи. Ще имаш нужда:

 • пинсета с фин накрайник
 • спирт (или сапун и вода)
 • малък буркан или контейнер

Ако кърлежът е в труднодостъпна зона, като горната или задната част на скалпа, може да поискате някой да ви помогне да го премахнете.

Как се извършва премахването на кърлежи?

Започнете, като видите добре кърлежа. Това може да включва използване на огледало и разделяне на косата.

С помощта на пинсета хванете кърлежа възможно най -близо до кожата си. Не използвайте прекалено голям натиск. Не искате да мачкате или смачквате кърлежа.

С кърлеж здраво в ръцете си, дръпнете го право нагоре с равномерен натиск и скорост. Ако кърлежът се счупи, не забравяйте да се върнете в зоната на ухапване и да премахнете останалата част от главата на кърлежа.

След като премахнете всички кърлежи, почистете мястото за ухапване, пинсетата и ръцете си с алкохол. Ако нямате алкохол, използвайте сапун и топла вода.

Поставете кърлежа в буркан и го задръжте. Ако започнете да изпитвате симптоми, може да се наложи да занесете кърлежа в кабинета на Вашия лекар.

Какви усложнения са свързани с отстраняването на кърлежи?

Има много малко рискове, свързани с премахването на кърлеж. Не забравяйте да премахнете целия кърлеж, особено главата му. Ако не можете да премахнете главата на кърлежа, посетете лекар. Колкото по -дълго главата на кърлежа остава в тялото ви, толкова по -вероятно е да развиете инфекция.

Рискът от инфекция и други проблеми от ухапване от кърлеж се увеличава, ако отстраняването не е направено правилно. The CDC предлага някои предупреждения за премахване на кърлежи. Никога не трябва:

 • изгорете кърлежа с горещ предмет
 • убийте кърлежа, докато той все още е привързан към вас
 • смажете кърлежа с масло или друга течност
 • завъртете тялото на кърлежа, когато го изваждате

Какво се случва след отстраняване на кърлежи?

След като премахнете кърлежа, огледайте зоната около ухапването. Ако забележите обрив от бичи очи-леко повдигнато място на мястото на ухапване с чиста зона в центъра-незабавно се свържете с Вашия лекар. Това може да е признак на инфекция.

Ранните признаци на лаймска болест могат да се появят в рамките на дни след ухапване от кърлеж. Те включват:

 • болки в тялото, включително схванат врат
 • втрисане
 • припадък
 • треска
 • главоболие
 • замаяност
 • мускулна болка

Ако почувствате някой от тези симптоми след отстраняване на кърлеж, посетете Вашия лекар възможно най -скоро. Ако сте запазили кърлежа, след като сте го извадили, носете го със себе си в лекарския кабинет. Той може да помогне при диагностицирането на всяко възможно заболяване, причинено от ухапване от кърлеж.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss