Преглед на хирургията на артериовенозни малформации (AVM).

Три вида операция могат да отстранят или намалят артериовенозна малформация, плетеница от кръвоносни съдове, които възпрепятстват кръвния поток.

Артериовенозна малформация (AVM) е рядко, нераково преплитане на кръвоносните съдове, което пречи на кръвта да тече между вашите артерии и вени.

Вместо кръвта да тече от вашите артерии през капиляри към вените ви, AVM кара кръвта да тече директно от артериите във вените. Вашите капиляри не са в състояние да разпределят богата на кислород кръв към клетките, което може да ги увреди.

Прекомерната кръв, циркулираща в AVM, може да доведе до кървене, особено при млади възрастни. Това може да причини неврологични проблеми, като гърчове или инсулт, или може да бъде фатално.

AVM може да се развие навсякъде в тялото ви. AVM в мозъка или гръбначния мозък са особено тревожни поради риска от кървене. Защото само около 12% от AVM имат симптоми, много от тях се откриват по време на тестове за изображения на мозъка за друго състояние.

The обичайно лечение за повечето AVM е операция за отстраняването им или намаляването на размера им.

Прочетете, за да научите за видовете операции за AVM и какво да очаквате за всеки тип.

Целта на AVM операцията

Целта на AVM операцията е да се предотврати възможността от кървене чрез отстраняване или намаляване на заплетените кръвоносни съдове.

Това позволява на кръвта да тече нормално през вашите капиляри.

Видове операции на AVM

Следните три типа хирургия могат да лекуват AVM. Лекарят определя най-добрия вариант въз основа на фактори, включително:

 • размера на AVM
 • местоположението му
 • дали се е спукал
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние

Стереотактична радиохирургия

Стереотактичната радиохирургия използва фокусирани радиационни лъчи за удебеляване и затваряне на кръвоносните съдове на AVM, без да разрушава здравата тъкан.

Това е най-малко инвазивната операция за лечение на AVM. Не изисква разрез. Тази безболезнена процедура използва сложно оборудване като Гама нож или Кибернож.

Стереотактичната радиохирургия може да се използва за AVM, които са трудни за достигане, или заедно с хирургично отстраняване или ендоваскуларна емболизация.

Ендоваскуларна емболизация

Този по-малко инвазивен тип операция може да се извърши само за AVMs, които могат да бъдат достигнати с катетър, който е дълга, тънка тръба.

Хирургът вкарва катетъра в артерия, насочва го към AVM и инжектира материали, които спират притока на кръв към AVM.

Хирургично отстраняване (резекция)

Хирургичното отстраняване или резекция е единственият тип операция, която премахва напълно AVM. Това е най-инвазивният и най-рисковият вид. Лекарите обикновено го препоръчват само за AVM, който се е спукал или има голям шанс да се спука.

За да намали риска от усложнения, лекарят може първо да използва ендоваскуларна емболизация или радиохирургия, за да свие AVM, което го прави по-безопасно за отстраняване.

AVM хирургични странични ефекти и рискове

Всички видове AVM операции могат да имат следните странични ефекти и рискове:

 • главоболие
 • гадене
 • умора
 • инфекция
 • инсулт или припадък

 • увреждане на артерията

Кървене в мозъка може да настъпи през 24 часа след AVM операция. Според 2021 изследванеот 214 AVM операции, два случая на кървене са започнали най-малко 24 часа след операцията.

Освен това всеки тип операция може да има допълнителни ефекти:

 • Радиохирургия:
  • синини, чувствителност или временна загуба на коса, когато метална пластина е била прикрепена към скалпа ви
  • подуване в третираната зона
  • нежност
 • Ендоваскуларна емболизация:
  • симптоми, подобни на инсулт, като слабост в едната ръка или крак
 • Хирургично отстраняване:
  • болезненост, изтръпване или сърбеж около разреза
  • подуване или синини около очите ви

Степен на преживяемост при AVM операция

Неблагоприятните резултати при AVM операция варират от 10% за по-малки AVM до повече от 30% за по-големи, според преглед от 2023 г.

В допълнение към размера на AVM, факторите, влияещи върху степента на оцеляване, включват неговото местоположение и вашата възраст.

AVM хирургични процедури

Трите вида AVM хирургия варират от радиохирургия, която е неинвазивна, до резекция, която е най-инвазивният тип.

Стереотактична радиохирургична процедура

Стереотактичната радиохирургия може да отнеме няколко часа. Може да се наложи да повторите това лечение два или три пъти за няколко месеца.

Стъпките обикновено са както следва:

 1. Дават ви лекарства, които ви помагат да се отпуснете. Лекарят прилага инжекции, които изтръпват скалпа ви, след което използва малки карфици, за да прикрепи кръгла метална рамка към скалпа ви.
 2. За да определи точното местоположение на AVM, лекарят може да извърши тест за изобразяване на мозъка, като компютърна томография или ЯМР.
 3. Докато лежите на масата, лекарят поставя каска с малки дупки върху металната рамка на скалпа ви. След това масата се движи вътре в машина, която доставя радиация през отворите на каската.
 4. След като радиацията бъде доставена, масата се плъзга от машината. Каската и металната рамка се отстраняват от скалпа ви.
 5. Здравният екип ви наблюдава известно време, за да гарантира, че се възстановявате нормално.

Процедура за ендоваскуларна емболизация

Тази процедура може да се извърши, докато спите под обща анестезия, или може да останете будни и да получите лекарства, които да ви отпуснат. Може да отнеме 3–8 часа.

Стъпките обикновено са както следва:

 1. Лекарят прави малък разрез в областта на слабините или китката и вкарва катетър в артерия. Преглеждайки рентгенови изображения, лекарят насочва катетъра към артерия, която осигурява кръв към AVM.
 2. След това лекарят инжектира емболизиращи материали, като малки частици, подобно на лепило вещество или метални спирали или тапи, в артерията, за да я втвърди и да блокира притока на кръв.
 3. След това лекарят премахва катетъра и зашива разреза.

Подобна процедура, наречена склеротерапия, може да се използва за лечение на AVM. Той също така използва катетър, но за разлика от ендоваскуларната емболизация, която блокира кръвния поток с инжектирани материали, склеротерапията инжектира склерозант. Това лекарство разрушава кръвоносните съдове на AVM.

Процедура за резекция

За процедура на резекция се използва обща анестезия, така че вие ​​спите по време на процедурата.

Стъпките обикновено са както следва:

 1. Неврохирургът прави разрез в скалпа ви, премахва малка част от черепа ви и с помощта на микроскоп изследва внимателно кръвоносните съдове в AVM.
 2. С малки инструменти неврохирургът отделя и премахва AVM, като внимава да не повреди структурите около него.
 3. След като оборудването за изображения покаже, че AVM е напълно отстранен, неврохирургът прикрепя отново костта към черепа ви и зашива разреза.
 4. Когато се събудите, вашият здравен екип разговаря с вас, за да се увери, че можете да разберете и да отговорите.

Подготовка за AVM операция

Говорете с Вашия лекар за всички лекарства, които приемате, и какви лекарства можете да приемате в деня на операцията.

Обикновено ще бъдете помолени да не ядете или пиете нищо в продължение на 8 часа преди хирургично отстраняване или ендоваскуларна емболизация.

Преди хирургично отстраняване на AVM, косата около мястото на разреза се обръсва и скалпът ви се почиства. За лъчетерапия може да се наложи да използвате специален шампоан преди процедурата. Не използвайте лак или гел за коса.

За ендоваскуларна емболизация и лъчетерапия носете удобни, широки дрехи.

За лъчетерапия не носете:

 • контактни лещи
 • очила
 • зъбни протези
 • бижута
 • грим
 • лак за нокти
 • перука

Възстановяване от AVM операция

Възстановяването зависи от вида на AVM операцията.

След хирургично отстраняване на AVM, което няма усложнения, вероятно ще останете в болницата 4-6 дни и ще прекарате поне първия ден в интензивното отделение (ICU).

Ако се появи кървене по време на операция, може да се наложи да останете по-дълго в болницата.

След ендоваскуларна емболизация може да се наложи да останете в интензивното отделение за 1 ден или повече, ако е настъпило кървене.

Обикновено сте в състояние да се приберете вкъщи след радиохирургия, но планирайте някой да ви закара до и от вашия час. Лекарството, използвано по време на радиохирургия, може да ви направи сънливи.

Време за възстановяване при AVM операция

Обикновено можете да възобновите ежедневните си дейности 4-6 седмици след хирургичното отстраняване на AVM. Пълното възстановяване може да отнеме до 6 месеца.

След ендоваскуларна емболизация или радиохирургия обикновено можете да възобновите нормалните си дейности на следващия ден след процедурата.

Колко ефективна е AVM операцията?

В малък Проучване от 2021 г с 44 ​​души, чиито AVM са били отстранени хирургически, изследователите установиха, че 88% от тях са имали добър резултат 3 месеца по-късно.

Пет души са имали умерено увреждане, свързано с кървене. Един човек е с тежка инвалидност.

Според а 2022 преглед от 36 проучвания, които включват 2108 души, които са имали ендоваскуларна емболизация, средно 80% са имали облитерация (унищожаване) на своите AVM.

Може да отнеме около 3 години, за да се унищожи напълно AVM с радиохирургия. Около 70–80% от AVM се унищожават през този период от време.

Разходи за AVM операция

Въпреки че няма много налични данни за разходите за лечение на AVM, a Проучване от 2019 г със 140 души с AVM, които са били лекувани от 2012–2015 г., установи следните средни разходи:

 • Хирургично отстраняване: $74,540
 • Хирургично отстраняване с ендоваскуларна емболизация: $91 948
 • Лъчетерапия: $20,917

Няколко фактора определят цената, включително размера на AVM и дали се е спукал.

Здравното осигуряване и програмите на федералното правителство може да покрият част от разходите за AVM операция. Свържете се с вашия доставчик на застраховка за информация, специфична за вашата ситуация.

Често задавани въпроси за AVM хирургия

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно AVM операцията.

Колко сериозна е AVM операцията?

Обмисля се хирургично отстраняване на AVM висок риск поради местоположението му в мозъка или гръбначния стълб и възможността от сериозни усложнения.

Ендоваскуларната емболизация и лъчетерапията са по-малко инвазивни и носят по-малко рискове.

Какви са шансовете за оцеляване след AVM?

Възможно е да живеете с AVM. Въпреки това, кървенето причинява временно или трайно увреждане на мозъка в 20-30% от случаите и смърт в 10-15% от случаите, според Фондацията за мозъчни аневризми.

Каква е очакваната продължителност на живота на AVM?

Очакваната продължителност на живота на някой с AVM зависи от няколко фактора, като например дали се разкъсва, неговия размер и местоположение, възрастта на лицето и ефективността на лечението.

За вкъщи

Единственият начин за пълно отстраняване на AVM е чрез резекция, но това е високорискова операция. Лекарите обикновено го препоръчват само за AVM, които са се спукали или имат потенциал да се спукат.

По-малко инвазивните операции са ендоваскуларната емболизация и радиохирургията. И двете намаляват размера на AVM и могат да го заличат с течение на времето.

Лекарят може да препоръча операцията, която е най-подходяща за вашия конкретен случай.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss