Превъзходна сегментна хипоплазия на зрителния нерв: Какво трябва да знаете

Когато оптичният ви нерв не се развие докрай, може да не можете да виждате през тази област на окото си. Това вродено заболяване най-често се среща при хора, чиито майки са с диабет. Няма лечение или лек.

Хипоплазия на горния сегментен зрителен нерв (SSOH) или синдром на топлес диск е вродено състояние на очите, при което част от зрителния нерв е недоразвит. Вашият зрителен нерв е снопът от нервни влакна, който свързва окото ви с мозъка.

Повечето хора със SSOH имат леки или никакви симптоми. Състоянието е рядко и най-често се диагностицира при хора, които имат майки с диабет. Не се влошава с времето и често се открива по време на очен преглед за несвързани очни заболявания. Обикновено това сляпо петно ​​не се забелязва, освен ако нямате зрение само с едното око или едното ви е затворено.

Прочетете, за да научите повече за SSOH, включително причини, рискови фактори и как може да повлияе на вашето зрение.

Какво представлява горната сегментарна хипоплазия на зрителния нерв?

Вашата ретина е слой от специални клетки в задната част на окото, който преобразува светлинните сигнали в електрическа информация. Тази електрическа информация се пренася през голям сноп от нервни влакна, наречен зрителен нерв, до мозъка ви.

Хората със SSOH имат анормално развитие, включващо една част от групата нервни влакна, липсващи от ретината. Обикновено тези влакна напускат окото през зрителния нерв по пътя към мозъка. Но това не е така при SSOH. От тази засегната област не се предава визуален сигнал — което означава, че имате загуба на зрение в тази част от зрителното поле.

Обикновено това сляпо петно ​​не се забелязва, освен ако нямате зрение само с едното око или едното ви е затворено.

SSOH беше съобщено за първи път през 1977 г., когато изследователите идентифицират 17 случая при деца, родени от майки с диабет.

Трудно е да се прецени колко често се среща в популация поради рядкостта му и защото често липсват симптоми. Обикновено се открива по време на очни прегледи по несвързани причини.

Най-големите налични проучвания, оценяващи разпространението му, са от Япония и Корея. В проучването от Япония изследователите тестваха 14 431 души и приблизително 0,3% от групата на проучването са имали SSOH. В корейското проучване изследователите тестваха 5612 души и се оценява, че 0,24% от тях са имали SSOH.

Какви са признаците на тази хипоплазия на зрителния нерв?

Вид изображения, наречени оптична кохерентна томография, могат да помогнат на очните лекари да търсят характерни признаци на SSOH и да го разграничат от други състояния като глаукома. Този образен тест използва вълни от светлина, за да изследва ретината ви.

SSOH има четири характеристики знаци:

  1. вход на централната артерия на ретината към горната част на вашия диск, който е или началото на оптичния нерв (вход на горната централна артерия на ретината)
  2. бледност в горната част на диска на зрителния нерв (превъзходна бледност на диска)
  3. ореол около горната част на диска на зрителния нерв (горен перипапиларен ореол)
  4. изтъняване на нервните влакна в горната част на вашия диск (изтъняване на горните перипапиларни нервни влакна)

Хората със SSOH може да нямат нито една от тези характеристики, но тяхното присъствие помага да се разграничи SSOH от други очни заболявания.

Как някой вижда дали има SSOH?

SSOH често причинява леки симптоми, които не засягат ежедневната функция.

Тъй като зрителният ви нерв пренася информация между окото и мозъка ви, вие няма да получите никаква визуална информация към мозъка си, ако нервните влакна в зрителния ви нерв са увредени.

С SSOH по-голямата част от вашето зрително поле остава непокътнато. Но някои хора със SSOH имат увреждане на долната половина на зрителното поле, тъй като горната част на зрителния нерв не може да предава информация от ретината към мозъка.

Ефектът върху зрението често е незначителен и не засяга ежедневната функция. Това сляпо петно ​​обикновено не се забелязва, освен ако нямате зрение само с едното око или другото е затворено.

Хората често не знаят, че имат проблеми със зрителното си поле, но може да имат история на препъване или други навици, които могат да предполагат проблеми с ниското им зрение.

Можете ли да получите това и в двете очи?

SSOH може да се появи в едното или в двете очи.

Състоянието се развива от раждането, така че ако го имате в едното око, то няма да се разпространи в другото по-късно в живота.

Причини и рискови фактори

Когато се развивате в утробата, зрителният ви нерв съдържа около 3,7 милиона нервни влакна. Този брой намалява до 1,1 милиона по рождение чрез контролирано унищожаване на ненужни клетки. Смята се, че прекомерното разрушаване на клетките на зрителния нерв може да доведе до развитие на SSOH.

Не е ясно защо тази реакция се задейства при някои хора или защо се унищожават само горните влакна.

The най-силният рисков фактор за SSOH е диабет при майката. Децата на майки с диабет са по-склонни да развият хипоплазия на зрителния нерв.

Хипоплазията на зрителния нерв може също да бъде свързана с ниско тегло при раждане и анамнеза за исхемична болест на сърцето при бащата. Някои проучвания съобщават, че SSOH е по-често срещан при хора, назначени за жени при раждането, но други проучвания не отчитат разлика в пола.

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, като се колебае между използването на „мъже“ и „жени“ или „мъже“ и „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Каква е връзката с диабета на майката?

Диабетът при майката или диабетът при майката е свързан с много проблеми при раждането, включително SSOH. Въпреки че SSOH е силно свързан с диабета на майката, той може да се появи и при липса на диабет.

други проблеми, свързани с раждането свързани с диабета на майката включват:

  • сакрална хипоплазия, където има необичайно развитие на края на гръбначния стълб
  • situs invesus, където органите в гръдния кош и корема са огледални в сравнение с обичайното им положение

  • дуплексни уретери, където всеки от бъбреците има допълнителна тръба, дренираща се към пикочния мехур
  • бъбречна агенезия, при която човек се ражда с един или без бъбреци

  • сърдечни нередности
  • аненцефалия, при която човек се ражда без части от мозъка и черепа

Може ли SSOH да се коригира или лекува?

SSOH е вродено състояние, което присъства от момента на раждането и не се влошава с времето.

Повечето хора не знаят, че го имат, докато не получат образна диагностика по друга причина. Това е особено вярно, ако се появи само в едното око.

Няма конкретно лекарство или лечение за отстраняване на този проблем с очите. За тези, които изпитват SSOH и в двете очи, регулирането на зрителната линия, за да вижда долната половина на зрителното поле, е заобиколно решение.

Някои доказателства предполага че хората с това състояние може да са по-склонни към глаукома, което е увреждане на зрителния нерв и често се свързва с хронично повишено очно налягане.

Вземане на предпазни мерки за предотвратяване на глаукома като цяло е полезно, включително редовни очни прегледи, контролиране на кръвното налягане и поддържане на физическа активност.

SSOH е вродено състояние, което причинява дефекти в горната част на зрителния ви нерв, който обикновено е зает от нервните влакна на ретината. Това е непрогресивно състояние, което означава, че не се влошава с течение на времето и често не засяга ежедневната функция.

SSOH не изисква лечение, но може да увеличи риска от развитие на глаукома. Предприемането на предпазни мерки за избягване на глаукома, като контролиране на кръвното ви налягане и поддържане на умерено тегло, може да ви помогне да избегнете глаукома.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss