Прави ли цвеклото ви червена урина? Всичко за Beeturia

Общ преглед

Цвеклото е кореноплоден зеленчук с много ползи за здравето. Те са пълни с витамини и хранителни вещества като витамин С, фибри и калий. А яденето на цвекло може да повиши енергийното ви ниво, да повиши мозъчната сила и да подобри имунната ви система.

Но има страничен ефект от яденето на цвекло, който изненадва някои хора. Цвеклото може да причини беетурия, когато урината стане червена или розова. Според едно проучване това състояние засяга около 14 процента от населението.

Симптоми на бетурия

Основният симптом на бетурия е обезцветена урина или изпражнения. Урината изглежда червена или розова след ядене на цвекло или храни и сокове, съдържащи екстракти или пигменти от цвекло.

Степента на обезцветяване варира от човек на човек и зависи от това, което сте погълнали. Например, суровият сок от цвекло може да причини тъмночервена или тъмно розова урина. Но ако ядете варено цвекло, урината ви може да е с по-светъл цвят на розово или червено.

Причини за бетурия

Забелязването на червена или розова урина за първи път може да бъде страшно и може да си помислите най-лошото. Но бетурията е безобидно състояние.

Обезцветяването се дължи на съединение в цвеклото, наречено бетанин, което придава на зеленчука червения пигмент. Някои хора изпитват затруднения при разграждането на този пигмент. След като консумирате цвекло, бетанинът преминава през тялото и в крайна сметка си проправя път към бъбреците. Тук той се изчервява от тялото, което води до розова или червена урина.

Въпреки че бетурията обикновено не е причина за безпокойство и се разсейва сама, червената или розовата урина след ядене на цвекло понякога може да показва проблеми с вашето здраве. Затова се консултирайте с лекар, ако всеки път, когато ядете цвекло, урината е обезцветена.

Червена или розова урина след поглъщане на цвекло понякога е симптом на дефицит на желязо. Това е, когато кръвта ви няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да пренася кислород до различни части на тялото. А проучване установи, че това състояние се среща при около 66 до 80 процента от хората с нелекувана желязодефицитна анемия.

Други симптоми на дефицит на желязо могат да включват:

  • косопад
  • умора
  • задух
  • крампи на краката
  • студенина
  • промени в настроението

Бетурия може да се появи и при хора с ниска стомашна киселина. Здравословното ниво на стомашна киселина помага на тялото ви да абсорбира минерали, хранителни вещества и витамини.

Тъй като ниската стомашна киселина може да затрудни смилането и усвояването на хранителните вещества, тялото ви може да има проблеми с метаболизма на червения пигмент в цвеклото. Така че може да забележите червена или розова урина, след като ядете цвекло или пиете сок от цвекло. Признаците на ниска стомашна киселина включват подуване на корема, газове и запек. Ето няколко метода за повишаване на стомашната киселина у дома.

Диагностициране на бетурия

Дори ако смятате, че пигментът в цвеклото е отговорен за червена или розова урина, все пак трябва да говорите с Вашия лекар, ако обезцветяването се случва често.

Вашият лекар може да извърши редица тестове, за да види дали основното състояние причинява това обезцветяване. Тези тестове могат да включват едно или повече от следните:

  • Пълна кръвна картина (CBC). Този тест позволява на Вашия лекар да изследва броя на червените кръвни клетки, за да потвърди или изключи анемия.
  • Анализ на урината. Вашият лекар може да използва този тест, за да провери бъбречната Ви функция, като изследва урината Ви за следи от кръв и бактерии.
  • Анализ на изпражненията. Изследва се проба от изпражнения, за да се изключи възможността за кръв в изпражненията.
  • Хайделберг тест. Това позволява на Вашия лекар да провери нивото на стомашна киселина.

Вашият лекар може да диагностицира бетурия, ако вашият кръвен тест и други лабораторни изследвания се върнат в норма и няма кръв в урината или изпражненията.

Лечение на бетурия

Бетурията сама по себе си е безвредна, така че не е необходимо лечение. Въпреки това, ако имате състояние, което допринася за червена или розова урина, когато ядете цвекло, Вашият лекар ще Ви уведоми какво лечение е най-добро.

Когато дефицит на желязо или ниска стомашна киселина са отговорни за червена или розова урина, премахването на бетурията включва лечение на основния проблем.

Вътрешното кървене в стомаха, ректума или тазовата област може да причини желязодефицитна анемия. Ултразвук на таза, ендоскопия (изследване на храносмилателния тракт) и колоноскопия (изследване на вътрешността на дебелото черво) могат да идентифицират местоположението на кървенето.

Ако тежък менструален цикъл или язви причинят дефицит, Вашият лекар може да Ви предпише антибиотици или контрацептиви. Или Вашият лекар може да предложи операция за отстраняване на кървящ тумор или миома. В случаи на дефицит на желязо без вътрешно кървене, Вашият лекар може да препоръча добавки с желязо, за да помогне за увеличаване на производството на червени кръвни клетки.

Намаляването на дозата на H2 блокер или инхибитор на протонната помпа (които се използват за лечение на киселинен рефлукс) може да помогне за повишаване на стомашната киселина. Вашият лекар може дори да предложи храносмилателен ензим, като бетаин HCL с пепсин, за да повиши нивото на киселината в стомаха.

Въпреки че няма лечение за бетурия, когато тестовете изключват други състояния, пиенето на повече вода увеличава уринирането и помага за по-бързото изхвърляне на пигмента от тялото ви.

Вземането за вкъщи

Червената или розовата урина може да бъде тревожна, но обикновено не е причина за безпокойство. Все пак, уведомете Вашия лекар, ако забележите промяна в цвета всеки път, когато ядете цвекло, или ако не можете да разберете дали това обезцветяване е кръв. Трябва също да посетите лекар, ако бетурията се появи с други симптоми, които биха могли да показват проблеми с желязото или стомаха.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss