Потенциалните опасности от TBHQ

Добавка с репутация

Ако имате навика да четете етикетите на храните, често ще срещате съставки, които не можете да произнесете. Третичен бутилхидрохинон или TBHQ може да бъде един от тях.

TBHQ е добавка за запазване на преработени храни. Той действа като антиоксидант, но за разлика от здравословните антиоксиданти, които намирате в плодовете и зеленчуците, този антиоксидант има противоречива репутация.

Какво е TBHQ?

TBHQ, подобно на много хранителни добавки, се използва за удължаване на срока на годност и предотвратяване на гранясването. Това е светъл кристален продукт с лек мирис. Тъй като е антиоксидант, TBHQ защитава храните с желязо от обезцветяване, което производителите на храни намират за полезни.

Често се използва с други добавки като пропилалат, бутилиран хидроксианизол (BHA) и бутилиран хидрокситолуен (BHT). BHA и TBHQ обикновено се обсъждат заедно, тъй като химикалите са тясно свързани: TBHQ се образува, когато тялото метаболизира BHA.

Къде се намира?

TBHQ се използва в мазнини, включително растителни масла и животински мазнини. Много преработени храни съдържат малко мазнини, така че се намират в широк спектър от продукти – например бисквити за закуски, юфка и бързи и замразени храни. Разрешено е да се използва в най -високи концентрации в замразени рибни продукти.

Но храната не е единственото място, където ще намерите TBHQ. Той също така е включен в боите, лаковете и продуктите за грижа за кожата.

Ограничения на FDA

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) определя кои хранителни добавки са безопасни за потребителите в САЩ. FDA поставя ограничение за това колко от определена добавка може да се използва:

  • когато има доказателства, че големи количества могат да бъдат вредни
  • ако липсват доказателства за безопасност като цяло

TBHQ не може да представлява повече от 0,02 % от маслата в храната, тъй като FDA няма доказателства, че по -големи количества са безопасни. Въпреки че това не означава, че повече от 0,02 процента е опасно, това показва, че не са определени по-високи нива на безопасност.

Възможните опасности

И така, какви са потенциалните опасности от тази обща хранителна добавка? Изследванията свързват TBHQ и BHA с множество възможни здравословни проблеми.

Според Центровете за наука в обществен интерес (CSPI), добре проектирано правителствено проучване установи, че тази добавка увеличава честотата на тумори при плъхове.

И според Националната медицинска библиотека (NLM) са докладвани случаи на нарушения на зрението, когато хората консумират TBHQ. Тази организация също така цитира проучвания, които установяват, че TBHQ причинява уголемяване на черния дроб, невротоксични ефекти, конвулсии и парализа при лабораторни животни.

Някои смятат, че BHA и TBHQ също влияят върху човешкото поведение. Това убеждение е, че съставките са попаднали в списъка „не консумирайте“ на диетата Feingold, диетичен подход за управление на разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD). Привържениците на тази диета казват, че тези, които се борят с поведението си, трябва да избягват TBHQ.

Колко получавам от храната си?

Както бе отбелязано по -горе, FDA счита, че TBHQ е безопасно, особено в малки количества. Някои изследвания обаче показват, че американците може да получават повече, отколкото би трябвало.

Оценка на Световната здравна организация от 1999 г. установи, че „средният“ прием на TBHQ в Съединените щати е около 0,62 mg/kg телесно тегло. Това е около 90 процента от приемливия дневен прием. Консумацията на TBHQ е била 1,2 mg/kg телесно тегло при тези, които ядат диети с високо съдържание на мазнини. Това води до 180 процента от приемливия дневен прием.

Авторите на оценката отбелязват, че няколко фактора са довели до надценяване в отчитането, поради което е трудно да се гарантира действителният „среден“ прием на TBHQ.

Избягване на TBHQ

Независимо дали управлявате диетата на дете с ADHD или просто се притеснявате да ядете консервант, свързан с възможни рискове за здравето, придобиването на навика да четете етикети може да ви помогне да избегнете TBHQ и свързаните с тях консерванти.

Внимавайте за етикети, които изброяват следното:

  • трет-бутилхидрохинон
  • третичен бутилхидрохинон
  • TBHQ
  • бутилиран хидроксианизол

TBHQ, подобно на много съмнителни хранителни консерванти, се намира в преработените храни, предназначени да издържат на дълъг срок на годност. Избягването на тези пакетирани храни и избора на пресни съставки е сигурен начин да ги ограничите във вашата диета.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss