Поставяне на ушна тръба

Какво представлява поставянето на ушна тръба?

Поставянето на ушна тръба е, когато лекарят вмъква малки тръбички, известни като тимпаностомични тръби или втулки, в тъпанчето, за да намали появата на ушни инфекции и да позволи оттичане на излишните течности. Процедурата е много често срещана и крие минимални рискове. Поставянето на ушна тръба е по-често при деца, които са склонни да страдат от ушни инфекции по-често от възрастните.

Кой се нуждае от поставяне на ушна тръба?

Според Американската академия по отоларингология поставянето на ушна тръба е най-честата детска операция, извършвана с анестезия. Процедурата обикновено се извършва поради бактерии, които пътуват от носната кухина в ухото по време на настинка или друго респираторно заболяване. Този приток на бактерии стимулира възпалението и причинява натрупване на течност зад тъпанчето.

Възрастните също могат да получат ушни инфекции, но децата ги получават по-често, защото имат по-малки евстахиеви тръби, които са по-склонни да се запушат. Националният институт по глухота и други комуникационни разстройства казва, че пет от шест деца ще имат поне една ушна инфекция до третия си рожден ден.

Ушните инфекции често изчезват с времето, но антибиотиците също могат да ги лекуват ефективно. Понякога обаче човек ще изпитва повтарящи се ушни инфекции и натрупване на течности или ще има ушна инфекция, която няма да се излекува с месеци. Тези проблеми могат да причинят проблеми, които могат да доведат до загуба на слуха, поведенчески проблеми и забавяне в развитието на речта при децата.

Хората, които страдат от тежки ушни инфекции, които се разпространяват в близките тъкани и кости, или изпитват нараняване от натиск от летене или гмуркане в дълбоко море, също може да се наложи поставяне на ушна тръба.

Каква е процедурата за поставяне на ушна тръба?

За поставянето отоларинголог (лекар по уши, нос и гърло) поставя малки пластмасови или метални тръбички в тъпанчето. След като влязат в ухото, тези тръби ще:

  • Намалете налягането. Ушните инфекции и натрупването на течности повишават налягането в ухото, което причинява болка. Ушните тръби позволяват на въздуха да влезе в ухото, изравнявайки налягането между вътрешното ухо и външния свят. Това облекчава болката и помага да се предотврати натрупването на течност в средното ухо.
  • Източете течността. Ушните тръби позволяват натрупването на гной и слуз от ушни инфекции да се оттичат от ухото, без да причиняват болка или да увеличават риска от свързани усложнения.
  • Подгответе ухото за капки за лечение. Епруветките също така улесняват използването на антибиотични капки в ушите за лечение на инфекции. Тръбите функционират като проход, позволявайки на капките да пътуват директно в ухото. Тъй като правят антибиотичните капки по-лесни за използване, епруветките могат да премахнат необходимостта от перорално антибиотично лечение.

Поставянето на ушна тръба, наричано още миринготомия и поставяне на тръба за тимпаностомия, е много често срещана процедура, извършвана под обща анестезия. По време на процедурата пациентът спи и диша самостоятелно. Хирургическият екип следи сърдечната честота, кръвното налягане и кислорода в кръвта по време на операцията.

Действителната операция отнема само около 10 до 15 минути. През това време хирургът извършва следните стъпки:

  • Прави разрез. Хирургът прави малък разрез в тъпанчето с малък скалпел или лазер. Ако се остави сам, този разрез ще се затвори и заздравее в рамките на няколко дни.
  • Отстранява течност. Използвайки малък вакуум, хирургът изсмуква всички излишни течности от средното ухо, почиствайки зоната. Това се нарича аспирация на средното ухо. Вашият лекар ще определи дали тази стъпка е необходима.
  • Вмъква тръбата. За да позволи на въздуха да влезе в ухото ви и да източи течностите, хирургът вкарва малката тръба в отвора, направен от разреза. Хирургът може да постави краткотрайни тръби, които са по-малки и остават в ухото за 6 до 12 месеца, преди да изпаднат сами, или дългосрочни тръби, които са по-големи и обикновено остават на място за по-дълъг период от време.

Какви усложнения са свързани с поставянето на ушна тръба?

Поставянето на ушна тръба е често срещана и безопасна процедура. В редки случаи обаче могат да възникнат усложнения. Консултирайте се с Вашия лекар, ако:

  • имате треска от 102 градуса по Фаренхайт или по-висока
  • забележете зелен, подобен на гной дренаж, който излиза от ухото ви за повече от седмица
  • изпитвате постоянна болка или непрекъснато кървене (някое кървене през първия ден след операцията е често срещано)

Какво е възстановяването след поставяне на ушна тръба?

След операцията пациентите обикновено остават в стаята за възстановяване за кратко време и напускат болницата в същия ден. За да намалите шансовете ви за инфекция, лекарят може да предпише антибиотици или капки за уши, а вие можете да използвате болкоуспокояващи без рецепта за всеки дискомфорт.

Вашият лекар може също да препоръча да покривате ушите си, когато се къпете или плувате, за да намалите риска от навлизане на бактерии в средното ухо. Тапи за уши и други водонепропускливи устройства работят добре.

В противен случай ухото ще заздравее от само себе си, закрепвайки тръбите на място, докато накрая изпаднат. Ако тръбите паднат преждевременно, не забравяйте да се свържете с Вашия лекар.

Добрата новина е, че след операцията повечето хора изпитват много по-малко ушни инфекции и се възстановяват по-бързо от всякакви инфекции, които получават. Те също така спят по-здраво, чуват по-добре и като цяло се чувстват по-добре.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss