Подробности за дозировката на Zurzuvae

Zurzuvae (зуранолон) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на следродилна депресия. Лекарството идва като капсула, която поглъщате. Обикновено се приема веднъж на ден в продължение на 14 дни.

Zurzuvae се използва при възрастни за лечение на следродилна депресия. Това е разстройство на настроението, което може да възникне след раждането. Zurzuvae може да се предписва самостоятелно или с други антидепресанти.

Активната съставка в Zurzuvae е зуранолон. (Активната съставка е това, което кара едно лекарство да действа.) Zurzuvae принадлежи към група лекарства, наречени модулатори на рецептори на гама аминомаслена киселина (GABA).

Тази статия описва дозите на Zurzuvae, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Zurzuvae, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Zurzuvae?

Този раздел описва обичайните дози на Zurzuvae. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Zurzuvae?

Zurzuvae се предлага като перорална капсула.

Какви са силните страни на Zurzuvae?

Zurzuvae се предлага в три силни страни:

 • 20 милиграма (mg)
 • 25 мг
 • 30 мг

Какви са обичайните дози на Zurzuvae?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с препоръчваната доза Zurzuvae. Те могат да коригират дозата ви въз основа на отговора ви към лечението или ако получите определени нежелани реакции. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за следродилна депресия

Типичната доза Zurzuvae за възрастни със следродилна депресия е 50 mg, приемани през устата веднъж дневно вечер в продължение на 14 дни.

Ако почувствате сериозна сънливост или объркване с дозата от 50 mg, уведомете Вашия лекар. Вероятно ще коригират дозата ви до 40 mg, приемани веднъж на ден вечер в продължение на 14 дни, за да проверят дали това е по-добрият вариант за вас.

Zurzuvae използва ли се дългосрочно?

Не, Zurzuvae се използва само за 14 дни за лечение на следродилна депресия. Не е предназначен за продължителна употреба. Ако имате въпроси относно това колко дълго ще трябва да приемате Zurzuvae, говорете с Вашия лекар.

Корекции на дозировката

Вашият лекар може да коригира дозата Ви Zurzuvae в определени ситуации. Те включват:

 • ако имате тежки чернодробни проблеми
 • ако имате умерени до тежки бъбречни проблеми

Ако имате въпроси относно някакви корекции на дозата, от които може да се нуждаете при лечението със Zurzuvae, говорете с Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Zurzuvae, която Ви е предписана, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • как тялото ви реагира на Zurzuvae, включително дали имате определени нежелани реакции (вижте „Дозировка за следродилна депресия” раздел по-горе)
 • вашата раса (проучванията показват, че ако сте черен, тялото ви може да премахне Zurzuvae от вашата система по-бързо, в сравнение с други расови групи)
 • други лекарства, които може да приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Zurzuvae?

Zurzuvae се предлага като перорална капсула, която поглъщате. Трябва да приемате Zurzuvae вечер с мазна храна (вижте тази статия за предложения относно здравословни мазнини). Приемането на лекарството с храна, която съдържа високи нива на мазнини, помага на тялото ви да абсорбира лекарството. Опитайте се да приемате Zurzuvae по едно и също време всеки ден, за да поддържате стабилни нива на лекарството в тялото си.

Ако имате проблеми с преглъщането на капсули, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Zurzuvae, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Zurzuvae в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Zurzuvae, вземете следващата си доза в обичайното време. Не вземайте две дози Zurzuvae, за да компенсирате пропуснатата доза. Това може да увеличи риска от странични ефекти на лекарството.

Ако сте пропуснали доза и имате въпроси какво да правите, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Zurzuvae навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Има ли риск от злоупотреба със Zurzuvae?

Zurzuvae е контролирано вещество от списък IV. Контролирано вещество е лекарство, което правителството регулира поради риск от зависимост или злоупотреба. Лекарствата от списък IV имат приета медицинска употреба и обикновено имат нисък потенциал за зависимост или злоупотреба.

Въпреки това Zurzuvae има риск от злоупотреба. Терминът злоупотреба се отнася до приемане на лекарство по начин, различен от начина, по който го е предписал лекар. Примери за злоупотреба включват употребата на лекарството по-често или в по-високи дози от препоръчаните от Вашия лекар.

Трябва да приемате Zurzuvae само както е предписал Вашият лекар. Злоупотребата увеличава риска от предозиране, което може да доведе до затруднено дишане, кома и дори смърт.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Zurzuvae, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват намалено съзнание. Те могат също да включват:

 • дезориентация
 • кома
 • объркване
 • сънливост
 • летаргия

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Zurzuvae

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Zurzuvae. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Zurzuvae и оттегляне и зависимост

Приемът на Zurzuvae може да доведе до физическа зависимост. Това състояние възниква, когато тялото ви разчита на лекарство, за да функционира както обикновено.

В някои случаи, ако внезапно спрете приема на Zurzuvae, може да получите симптоми на отнемане. (Това са нежелани реакции, които могат да възникнат, когато спрете приема на лекарство, от което тялото ви е станало зависимо.)

Ако приемате Zurzuvae, както Ви е препоръчал Вашият лекар, рискът от симптоми на отнемане е нисък. Рискът се увеличава, ако приемате доза Zurzuvae, която е по-висока от препоръчваната доза. Също така се увеличава, ако приемате лекарството повече от 14 дни и внезапно спрете да го приемате.

Примерите за симптоми на отнемане включват:

 • безсъние
 • изпотяване
 • гадене
 • кошмари
 • параноя
 • болка в корема

Уведомете Вашия лекар, ако имате анамнеза за злоупотреба с вещества или разстройство, свързано с употребата на вещества. Те могат да определят дали Zurzuvae е най-добрият вариант за вас. И говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно абстиненция или зависимост, докато приемате Zurzuvae.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Zurzuvae.

Дозировката на Zurzuvae подобна ли е на дозировката на Zulresso?

Не, не е. Докато Zurzuvae (зуранолон) и Zulresso (брексанолон) се използват за лечение на следродилна депресия, техните лекарствени форми, сила и дозировка са различни.

Zurzuvae идва под формата на капсули, които приемате през устата веднъж на ден вечер в продължение на 14 дни. Предлага се в три концентрации: 20 mg, 25 mg и 30 mg.

Zulresso, от друга страна, идва като течен разтвор, който се прилага от медицински специалист като еднократна интравенозна (IV) инфузия. Прилага се бавно във вената в продължение на 60 часа (2,5 дни) в болница или клиника. Дозировката на Zulresso се основава на телесното тегло.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Zurzuvae да започне да действа?

При проучвания симптомите започват да се подобряват в рамките на 3 дни след започване на лечението със Zurzuvae. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за лечение на Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението със Zurzuvae, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на Zurzuvae. Ако вашият лекар ви препоръча Zurzuvae, той ще ви предпише дозировката, която е подходяща за вас.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Zurzuvae без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Zurzuvae само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ще имам ли нужда от по-ниска доза Zurzuvae, ако приемам други лекарства за моето състояние?
 • Ще имам ли по-висок риск от странични ефекти с дозата от 50 mg Zurzuvae в сравнение с дозата от 40 mg?
 • Изложен ли съм на риск от симптоми на отнемане, след като спра приема на Zurzuvae?

За да научите повече за Zurzuvae, вижте тази статия.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss