Подробности за дозировката на Xofluza

Въведение

Ако имате грип (грип), Вашият лекар може да Ви предложи Xofluza като опция за лечение. По същия начин, ако сте били изложени на някой с грип, Вашият лекар може да Ви предложи да вземете Xofluza. Това е лекарство с рецепта, което се използва за лечение и профилактика на грип при възрастни и някои деца.

Активната съставка в Xofluza е балоксавир марбоксил. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Xofluza принадлежи към клас лекарства, наречени PA ендонуклеазни инхибитори на грипния вирус. Предлага се в две форми. Едната е перорална таблетка, която ще поглъщате, а другата е гранули за суспензия. (Фармацевтът използва гранулите, за да направи течен разтвор, който ще поглъщате.)

Тази статия описва дозите на Xofluza, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Xofluza, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Xofluza, които се предоставят от производителя на лекарства. Но когато приемате Xofluza, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Xofluza?

Дозировката на Xofluza се основава на телесното тегло в килограми (kg) и се приема еднократно. За справка, 1 kg се равнява на около 2,2 паунда (lb).

Забележка: Таблицата за дозиране на Xofluza по-долу подчертава основите на дозировката на Xofluza за лечение или профилактика на грип. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Телесно тегло Доза
по-малко от 20 кг 2 милиграма на kg (mg/kg)
20 кг до по-малко от 80 кг 40 мг
80 кг или повече 80 мг

Какви са формите на Xofluza?

Xofluza се предлага като перорална таблетка, която ще поглъщате, и гранули за суспензия. Използвайки гранулите, фармацевт прави течен разтвор, който ще поглъщате.

Какви са силните страни на Xofluza?

Xofluza перорални таблетки се предлагат в концентрации от 40 mg и 80 mg. Гранулите за суспензия се предлагат в концентрация от 40 mg на 20 милилитра (mL). (Можете също да запишете това като 2 mg/mL.)

Какви са обичайните дози на Xofluza?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка на Xofluza перорални таблетки при възрастни

Следващата таблица показва дозите за предотвратяване на грип и лечение на грип при възрастни, използващи Xofluza перорални таблетки. Дозировките са базирани на телесно тегло в kg.

Телесно тегло в кг Приблизително телесно тегло в lb Доза Честота
20 кг до по-малко от 80 кг 44 lb до по-малко от 176 lb 40 мг веднъж
80 кг или повече 176 lb или повече 80 мг веднъж

Дозировка на Xofluza гранули за суспензия при възрастни

Следващата таблица показва дозите за предотвратяване и лечение на грип при възрастни, използващи Xofluza гранули за суспензия. Дозировките са базирани на телесно тегло в kg.

Телесно тегло в кг Приблизително телесно тегло в lb Доза Количество разтвор Честота
по-малко от 20 кг по-малко от 44 lb 2 mg/kg* варира веднъж
20 кг до по-малко от 80 кг 44 lb до по-малко от 176 lb 40 мг 20 мл веднъж
80 кг или повече 176 lb или повече 80 мг 40 мл веднъж

* Прочетете въпроса директно по-долу, за да научите как да изчислите доза от 2 mg/kg за определено телесно тегло.

Каква е дозировката на Xofluza за деца?

Xofluza е одобрен за употреба при деца на възраст 5 и повече години за лечение или профилактика на грип. Дозировката за деца е същата като тази за възрастни. Вижте препоръчителната дозировка на Xofluza за възрастни в двете таблици директно по-горе.

Този пример ще ви помогне да разберете как се изчислява доза от 2 mg/kg Xofluza гранули за суспензия. Да приемем, че едно дете тежи 18 кг (около 40 фунта). Използвайки 2 mg/kg, дозата за детето би била 36 mg. Xofluza перорална суспензия съдържа 2 mg лекарство на ml разтвор. Така че, за да приложите доза от 36 mg, трябва да дадете 18 ml от суспензията.

Как се приема Xofluza?

За лечение на грип трябва да приемете Xofluza в рамките на 48 часа от началото на симптомите на грип. За предотвратяване на грип, вземете го възможно най-скоро, след като сте били изложени на някой с него.

Ще вземете перорална таблетка Xofluza, като я погълнете. Използвайки гранулите за суспензия, вашият фармацевт ще направи течен разтвор. Ще трябва да погълнете този разтвор в рамките на 10 часа, след като фармацевтът го смеси.

Можете да приемате Xofluza със или без храна. Но трябва да избягвате консумацията на следните продукти, когато приемате Xofluza:

 • млечни продукти
 • напитки, съдържащи калций
 • лаксативи
 • антиациди
 • добавки, съдържащи калций, магнезий, селен или цинк

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, Вашият лекар може да Ви предпише гранулите за суспензия. (Използвайки гранулите, вашият фармацевт прави течен разтвор на Xofluza.) Или можете да прегледате тази статия за съвети как да приемате таблетки по-лесно.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Xofluza вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Xofluza в лесно отваряем контейнер. Те също може да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Xofluza, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Xofluza

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Xofluza. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията или да използвате нейния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Xofluza.

Мога ли да взема моята доза Xofluza, ако са минали повече от 48 часа от началото на симптомите ми?

Не, не трябва. Това е така, защото трябва да приемете Xofluza в рамките на 48 часа от началото на симптомите на грип. Това е времевата рамка, използвана в проучванията на Xofluza. Така че не е известно дали Xofluza ще бъде ефективен 48 часа след началото на симптомите.

Ако имате симптоми на грип повече от 48 часа, обадете се на Вашия лекар. Те могат да решат дали други лечения могат да бъдат полезни. Ако не сте приели дозата си Xofluza в рамките на 48 часа от началото на симптомите на грип, уведомете Вашия лекар. Те могат да определят най-добрия начин за лечение на вашите симптоми.

Каква е дозата Xofluza за деца на възраст под 5 години?

Xofluza не е одобрен за употреба при деца под 5-годишна възраст. Не е известно дали някоя доза Xofluza е безопасна и ефективна в тази възрастова група.

За дете на възраст под 5 години, незабавно се обадете на вашия педиатър, ако детето има симптоми на грип. Лекарят може да определи най-доброто лечение за симптомите на детето.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Xofluza, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Xofluza без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Xofluza само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Мога ли да взема втора доза Xofluza, ако не ми действа достатъчно добре?
 • Разбирам, че е добре да се приема храна с Xofluza и че някои продукти трябва да се избягват. Кои продукти трябва да избягвам и колко време трябва да чакам след приема на Xofluza, за да имам тези продукти?
 • Мога ли да получа рецепта за гранули за суспензия на Xofluza, ако имам проблеми с преглъщането на таблетки?
 • Как да измеря количеството Xofluza перорална суспензия, което да дам?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss