Подробности за дозировката на Quviviq

Quviviq (даридорексант) е лекарство с рецепта за лечение на безсъние (затруднено заспиване). Лекарството се предлага под формата на таблетки. Обикновено се приема веднъж на ден преди лягане.

Лекарите предписват Quviviq на възрастни, които имат проблеми със заспиването или заспиването.

Активната съставка в Quviviq е даридорексант. (Активната съставка е това, което кара едно лекарство да действа.) Quviviq принадлежи към група лекарства, наречени двойни антагонисти на рецептора на орексин. Предлага се като таблетка, която поглъщате.

Тази статия описва дозите на Quviviq, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Quviviq, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Quviviq?

Този раздел описва обичайните дози на Quviviq. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Quviviq?

Quviviq идва като таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на Quviviq?

Quviviq се предлага в две концентрации: 25 милиграма (mg) и 50 mg.

Какви са обичайните дози на Quviviq?

Вашият лекар вероятно ще започне с предписване на ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се предписват или препоръчват. Но не забравяйте да следвате дозировката, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при безсъние

Вашият лекар ще Ви предпише най-ниската доза Quviviq, която ефективно лекува вашата безсъние (проблеми със съня). Когато започнете лечението за първи път, вероятно ще приемате 25 mg веднъж на ден, 30 минути преди лягане. Ако тази доза не работи добре за Вас, Вашият лекар може да увеличи предписанието Ви до 50 mg веднъж дневно.

Предписва ли се Quviviq дългосрочно?

Да, Quviviq обикновено се предписва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Ако имате умерено чернодробно заболяване, Вашият лекар може да ограничи дозата Ви Quviviq до не повече от 25 mg на ден. Ако чернодробното ви заболяване е тежко, Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча друго лекарство.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Quviviq може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на Вашето безсъние (проблеми със съня)
 • здравето на черния Ви дроб (вижте „Коригиране на дозата” по-горе)

Как се приема Quviviq?

Ще приемате Quviviq веднъж на ден, около 30 минути преди лягане. Лекарите препоръчват да приемате Quviviq поне 7 часа преди да планирате да се събудите.

Quviviq действа най-добре, когато се приема на празен стомах. Ако приемате Quviviq с или малко след хранене, ефектът на лекарството може да се забави. Това означава, че може да не заспите толкова бързо.

Quviviq идва като таблетка, която поглъщате цяла. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Quviviq вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Quviviq в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако е минало времето, когато обикновено приемате Quviviq, все още можете да приемете дозата, стига да планирате да се събудите след не по-малко от 7 часа. Ако трябва да се събудите след по-малко от 7 часа, трябва да пропуснете пропуснатата доза. След това можете да приемете следващата си доза в обичайния час на следващата вечер.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Quviviq навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Има ли риск от злоупотреба с Quviviq?

Quviviq е контролирано вещество и е класифицирано като лекарство, отпускано с рецепта от списък IV. Това означава, че има известен риск от злоупотреба. Контролирано вещество е лекарство, което правителството регулира поради рискове от зависимост или злоупотреба. При злоупотреба лекарството се приема по начин, различен от предписания. И при зависимост тялото ви се нуждае от лекарството, за да се почувства както обикновено.

В сравнение с други лекарства, предписвани за безсъние (проблеми със съня), като золпидем, Quviviq има по-малък риск от злоупотреба и зависимост.

Ако имате притеснения относно злоупотребата с Quviviq, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Quviviq, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • чувство на изключително умора
 • мускулна слабост
 • проблеми с обръщането на внимание
 • умора (ниска енергия)

 • главоболие
 • запек
 • загуба на мускулен тонус (подобно на катаплексия)
 • парализа на съня (неспособност да се движи или говори, въпреки че е буден)

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Quviviq

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Quviviq. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Quviviq.

Каква е дозировката на Quviviq за потискане на апетита при затлъстяване?

Quviviq не се предписва за потискане на апетита при затлъстяване.

Quviviq блокира рецептор в тялото, който се свързва с определени химикали, наречени орексини. Изследователите изучават орексините и техните рецептори, за да разберат по-добре тяхната роля в апетита и теглото.

Ако се чудите как лекарства като Quviviq влияят на апетита, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Как се сравняват дозите на Quviviq и Ambien?

Както Ambien (золпидем), така и Quviviq се приемат веднъж на ден преди лягане. Quviviq се приема редовно всяка вечер. Обикновено се предписва дългосрочно.

От друга страна, Ambien обикновено е краткосрочно лечение. Лекарите препоръчват Ambien да се приема само при необходимост.

Quviviq се предлага като таблетки от 25 милиграма (mg) и 50 mg. Ambien се предлага като таблетки от 5 mg и 10 mg и като таблетки с удължено освобождаване* от 6,25 mg и 12,5 mg. Ще трябва да планирате да се събудите не по-рано от 7 часа след приема на Quviviq или таблетка Ambien с удължено освобождаване.

* „Удължено освобождаване“ означава, че лекарството се освобождава бавно в тялото ви за дълъг период от време.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарството. Ако Вашият лекар Ви препоръча Quviviq, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Quviviq без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Quviviq само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Кога мога да спра приема на Quviviq?
 • Ако приемам други сънотворни, ще промените ли дозата ми на Quviviq?
 • Ако имам нежелани реакции от Quviviq, мога ли да взема половината от таблетка от 25 милиграма (mg)?

За да научите повече за Quviviq, вижте тези статии:

 • Всичко за Quviviq
 • Странични ефекти на Quviviq: Какво трябва да знаете
 • Quviviq и цена: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss