Подробности за дозировката на Bimzelx

Bimzelx (bimekizumab-bkzx) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на умерен до тежък плакатен псориазис. Лекарството идва като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата. Поддържащата доза се прилага веднъж на всеки 8 седмици.

Bimzelx се използва при възрастни за лечение на умерен до тежък плакатен псориазис. Bimzelx се предписва на хора, които могат да получат системно лечение (засяга цялото тяло) или фототерапия (лечение с ултравиолетова светлина) за псориазис.

Активната съставка на Bimzelx е bimekizumab-bkzx. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Bimzelx е биологично лекарство, което е направено от живи клетки. Той принадлежи към група лекарства, наречени моноклонални антитела. По-конкретно, това е антагонист на интерлевкин-17A и F.

Тази статия описва дозите на Bimzelx, както и неговата сила и начина на приложение. За да научите повече за Bimzelx, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Bimzelx?

Този раздел описва обичайните дози на Bimzelx. Продължете да четете, за да научите повече.

Какви са формите на Bimzelx?

Bimzelx се предлага като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата.

Предлага се като:

  • инжектиране на единична доза в предварително напълнена спринцовка
  • инжектиране на единична доза в предварително напълнен автоинжектор (автоинжекторът инжектира доза с натискане на бутон)

В каква сила се предлага Bimzelx?

Bimzelx се предлага в една концентрация от 160 милиграма (mg) на милилитър (mL) разтвор.

Какви са обичайните дози на Bimzelx?

Вашият лекар вероятно ще започне, като предпише препоръчителната доза Bimzelx и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да дадете дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за плакатен псориазис

Типичната дозировка на Bimzelx за възрастни с плакатен псориазис се основава на схема на дозиране.

Препоръчителната начална доза е 320 mg (две инжекции от 160 mg), прилагани на всеки 4 седмици. Тази доза ще бъде приложена на седмици 0, 4, 8, 12 и 16. (Ще дадете общо пет дози на всеки 4 седмици.) ​​След това ще дадете доза от 320 mg (две 160 mg инжекции) на всеки 8 седмици.

Ако телесното ви тегло е по-голямо или равно на 120 килограма (kg) или около 264 паунда (lb), Вашият лекар може да препоръча продължаване на дозата от 320 mg Bimzelx, прилагана на всеки 4 седмици след седмица 16. (За справка, 1 kg се равнява на около 2,2 фунта)

Bimzelx използва ли се дългосрочно?

Да, Bimzelx обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Корекции на дозировката

В някои случаи може да се наложи Вашият лекар да коригира дозата на Bimzelx въз основа на телесното Ви тегло. Вижте раздела „Дозировка при плакатен псориазис“ по-горе за подробности.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Вашата доза Bimzelx може да зависи от телесното Ви тегло. Вашият лекар ще обсъди вашата доза и всички корекции, от които може да се нуждаете.

Как се прилага Bimzelx?

Bimzelx се предлага като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата. Храната не влияе на дозата Bimzelx. Можете да поставите инжекцията по всяко време на деня.

Вашият лекар или друг медицински специалист ще ви покаже как да си поставяте тези инжекции у дома.

Можете също така да видите инструкциите на производителя как да давате дози Bimzelx тук.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Bimzelx говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

  • имат голям шрифт
  • използвайте брайл
  • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Bimzelx, дайте я веднага щом се сетите, след което продължете с обичайната схема на дозиране. Ако не сте сигурни дали трябва да дадете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Не давайте две дози Bimzelx наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако се нуждаете от помощ да запомните да дадете дозата си Bimzelx навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не давайте повече Bimzelx, отколкото е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, ако дадете твърде много Bimzelx

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Bimzelx. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Bimzelx.

Подобна ли е дозировката на Bimzelx на тази на Cosentyx?

Не. Въпреки че формите и колко често давате всяко лекарство са сходни, те имат някои разлики.

Bimzelx (bimekizumab-bkzx) и Cosentyx (secukinumab) се използват за лечение на плакатен псориазис при възрастни. Но Cosentyx е одобрен и за лечение на други състояния и е одобрен за употреба при деца.

И двете идват като течен разтвор, който се инжектира под кожата ви. Cosentyx се предлага и във флакон с еднократна доза, който се прилага като интравенозна инфузия от медицински специалист.

Cosentyx се предлага в различни концентрации и дозата за лечение на плакатен псориазис е 300 mg, прилагани като инжекция веднъж седмично в продължение на 5 седмици. След това дозата обикновено се понижава до 300 mg, прилагани веднъж на всеки 4 седмици.

Bimzelx започва като инжекция на всеки 4 седмици и след това се увеличава на всеки 8 седмици. (За подробности относно дозировката на Bimzelx вижте раздела „Каква е дозировката на Bimzelx“ по-горе.)

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Bimzelx да започне да действа?

Bimzelx започва да действа след първата доза. Но може да отнеме няколко седмици, за да видите подобрение в състоянието си. В проучвания хората, използващи Bimzelx, са забелязали подобрения в плаковия псориазис след 16 седмици лечение.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за лечение на Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Bimzelx, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на Bimzelx. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Bimzelx без препоръка на Вашия лекар. Използвайте Bimzelx само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Ще намалите ли дозата ми на Bimzelx, ако имам странични ефекти?
  • Трябва ли да коригирам дозата, ако имам проблеми с черния дроб?
  • Каква е дозата на Bimzelx в сравнение с Taltz (иксекизумаб)?

За да научите повече за Bimzelx, вижте тези статии:

  • Всичко за Bimzelx
  • Странични ефекти на Bimzelx: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss