Подробности за дозировката на Azilect

Азилект (разагилин) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на болестта на Паркинсон. Лекарството идва като перорална таблетка, която обикновено приемате веднъж дневно.

Азилект се използва при възрастни за лечение на болестта на Паркинсон.

Активната съставка на Азилект е разагилин. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Азилект принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на моноаминооксидазата (МАО).

Тази статия описва дозите на Azilect, както и неговите силни страни и начина на приемане. За да научите повече за Azilect, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Азилект?

Този раздел описва обичайните дози на Azilect. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Azilect?

Azilect се предлага под формата на перорална таблетка.

Какви са силните страни на Azilect?

Azilect се предлага в две концентрации: 0,5 милиграма (mg) и 1 mg.

Какви са обичайните дози на Azilect?

Вашата доза Azilect ще зависи от няколко фактора, включително дали го приемате самостоятелно или с други лекарства. Вашият лекар ще предпише най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при болест на Паркинсон

Когато се приема самостоятелно, типичната доза Azilect за болестта на Паркинсон е 1 mg веднъж дневно.

Ако приемате Azilect с друго лекарство, което не съдържа леводопа, дозировката е 1 mg веднъж дневно.

Ако приемате Azilect с лекарство, което съдържа леводопа (като Sinemet), вероятно ще започнете с 0,5 mg веднъж дневно. Вашият лекар може да увеличи дозата Ви Azilect до 1 mg дневно, ако тялото ви не реагира на по-ниската доза.

Азилект приема ли се дългосрочно?

Да, Азилект обикновено се приема като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Може да се нуждаете от коригиране на дозата на Azilect в определени случаи, както е отбелязано по-долу.

Ако имате проблеми с черния дроб: Ако имате леки чернодробни проблеми, Вашият лекар може да намали дозата Ви Azilect до 0,5 mg веднъж дневно. Azilect не се препоръчва, ако имате умерени до тежки чернодробни проблеми.

Ако приемате инхибитори на CYP1A2: Инхибиторите на CYP1A2 могат да увеличат количеството Azilect в тялото ви и това може да повиши риска от странични ефекти от лекарството. Така че, ако приемате инхибитор на CYP1A2, Вашият лекар вероятно ще коригира дозата Ви. Примери за инхибитори на CYP1A2 включват:

 • ципрофлоксацин (Cipro)
 • някои перорални противозачатъчни хапчета, като дроспиренон/етинил естрадиол (Yaz, Yasmin, други)
 • вемурафениб (Zelboraf)

Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които приемате. Те ще обсъдят дали имате нужда от корекция на дозата.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Азилект, предписана от Вашия лекар, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, което лекарството лекува
 • дали приемате някои други лекарства
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Азилект?

Ще поглъщате Azilect перорална таблетка веднъж дневно. Опитайте се да приемате лекарството по едно и също време всеки ден. Това помага да се поддържат стабилни нива на Azilect в тялото ви, така че да може да работи за лечение на вашето състояние. Можете да приемате Азилект със или без храна.

Поглъщайте таблетките Азилект цели. Не е известно дали е безопасно да се режат, смачкват или дъвчат таблетки Azilect. Ако имате затруднения с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарството.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Азилект, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате затруднения при отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Azilect в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Azilect, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не вземайте две дози Azilect, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да вземете дозата си Azilect навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарството. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Азилект, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • сънливост
 • световъртеж
 • припадък
 • раздразнителност
 • силно главоболие
 • хладна, лепкава кожа
 • халюцинации
 • тризъм (ключова челюст)

 • конвулсии
 • ускорен сърдечен ритъм
 • промени в кръвното налягане
 • висока температура
 • прекомерно изпотяване

В екстремни случаи или ако не се лекува, предозирането може да доведе до кома.

Какво да направите, ако сте приели твърде много Азилект

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Azilect. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Азилект и абстиненция и зависимост

Внезапното спиране на Azilect може да причини симптоми на злокачествен невролептичен синдром, като:

 • висока температура
 • мускулна ригидност
 • промени в психическото състояние
 • промени в кръвното налягане, дишането, сърдечната честота и телесната температура

Не трябва да спирате внезапно приема на Azilect сами, тъй като това може да причини сериозни симптоми. Ако трябва да спрете лекарството, първо говорете с Вашия лекар. Те бавно ще намалят дозата Ви, докато можете безопасно да спрете лекарството.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Azilect.

Кога е най-доброто време от деня да взема моята доза Azilect?

Обикновено ще приемате Azilect веднъж дневно. Производителят на лекарства не посочва най-доброто време от деня за приемане на лекарството. Въпреки това е добра идея да го приемате по едно и също време всеки ден. Това помага да се поддържат стабилни нива на лекарството в тялото ви, така че то да може да лекува вашето състояние. Приемането на Azilect по едно и също време всеки ден също може да ви помогне да запомните да вземете лекарството.

Най-доброто време за приемане на Azilect може да зависи от графика Ви и всички други лекарства, които приемате. Говорете с Вашия лекар или фармацевт, ако имате въпроси относно това кога да приемате Азилект.

Каква е препоръчителната максимална доза Azilect?

Максималната доза Азилект зависи от това дали го приемате самостоятелно или с друго лекарство. Ако приемате Азилект самостоятелно, максималната доза е 1 mg веднъж дневно.

Ако имате леки чернодробни проблеми, максималната доза Azilect е 0,5 mg веднъж дневно.

Максималната доза Azilect може да зависи и от други лекарства, които приемате.

Вашият лекар ще предпише дозата, която е подходяща за Вас въз основа на Вашето състояние и други фактори. Ако имате въпроси относно дозировката, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства Azilect. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозировката на Azilect без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Азилект точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Как се сравнява дозировката на Azilect с дозировката на Xadago (сафинамид)?
 • Ако имам проблеми с бъбреците, ще коригирате ли дозата ми на Азилект?
 • Ще намалите ли дозата ми Azilect, ако почувствам нежелани реакции?

За да научите повече за Azilect, вижте тази статия „Azilect (разагилин)“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss