Подробности за дозировката на Airsupra

Airsupra (албутерол/будезонид) е аерозолно лекарство с рецепта, използвано за предотвратяване и лечение на бронхоспазъм при възрастни с астма. Предлага се в дозиращ инхалатор и се използва при необходимост.

Airsupra се предписва на възрастни с астма като спасителен инхалатор за лечение на бронхоспазъм (стесняване на дихателните пътища) и облекчаване на симптомите на астма, като хрипове, задух и стягане в гърдите. Използва се и за предотвратяване на астматични пристъпи.

Airsupra съдържа две активни съставки: албутерол и будезонид. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Албутеролът е бета 2-агонист бронходилататор, а будезонидът е стероид за инхалиране.

Тази статия описва дозировката на Airsupra, както и силата и начина на употреба. За да научите повече за Airsupra, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Airsupra все още не се предлага в Съединените щати. Очаква се лекарството да бъде налично през 2024 г. За повече информация говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Каква е дозировката на Airsupra?

Този раздел описва обичайната дозировка на Airsupra. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Airsupra?

Airsupra се предлага като инхалатор с дозирана доза (MDI). MDI е ръчно устройство, което съдържа албутерол и будезонид под формата на аерозол. Когато натиснете кутията, тя доставя лекарството като фина мъгла, която достига до белите ви дробове.

В каква сила идва Airsupra?

Airsupra се предлага в една сила. Когато натиснете върху кутията, се доставя едно впръскване. Всяко впръскване от лекарството съдържа:

 • 90 микрограма (mcg) албутерол
 • 80 mcg будезонид

Какви са обичайните дози на Airsupra?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при астма

Airsupra се използва при необходимост за лечение на бронхоспазъм (стеснение на дихателните пътища) и облекчаване на симптомите на астма. Типичната доза е две впръсквания. Двете впръсквания съдържат общо 180 mcg албутерол и 160 mcg будезонид.

Можете да използвате до шест дози (12 впръсквания) за 24 часа.

Трябва да разработите план за действие при астма с Вашия лекар. Това включва да знаете какво да правите, когато получите симптоми и кога да потърсите спешна помощ. Трябва да отидете до най-близкото спешно отделение, ако симптомите Ви не се подобрят след употреба на Airsupra.

Airsupra използва ли се дългосрочно?

Да, Airsupra обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасен и ефективен като спасителен инхалатор, вероятно ще го използвате при необходимост в дългосрочен план.

Корекции на дозировката

В зависимост от други здравословни проблеми, които може да имате, Вашият лекар може да коригира дозата Ви Airsupra.

Вашият черен дроб помага за отстраняването на активната съставка будезонид от тялото ви. Вашият лекар може да коригира дозата на Airsupra, ако имате проблеми с черния дроб.

И вашите бъбреци помагат за отстраняването на активната съставка албутерол от тялото ви. Така че Вашият лекар може да коригира дозата Ви на Airsupra, ако имате проблеми с бъбреците.

Също така, уведомете Вашия лекар, ако някога сте получавали диагноза гърчове, свръхактивна щитовидна жлеза или диабет. Вашият лекар може да Ви наблюдава по-внимателно за странични ефекти от Airsupra или да коригира дозата Ви.

Говорете с Вашия лекар, ако искате да научите повече за дозировката на Airsupra.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Airsupra може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • колко често имате симптоми на астма
 • тежестта на симптомите на вашата астма
 • твоята възраст
 • други лекарства, които може да приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се използва Airsupra?

Airsupra се предлага като инхалатор с дозирана доза (MDI). Когато използвате Airsupra за първи път, ще трябва да го подготвите. Това е необходимо, за да сте сигурни, че ще получите пълна доза от лекарството, когато го използвате.

За да подготвите MDI, натиснете надолу кутията, за да освободите четири пробни впръсквания. Разклатете устройството преди всяко впръскване. Ще трябва да заредите отново инхалатора, ако не сте го използвали повече от 7 дни или ако сте го изпуснали. Ще го заредите отново, като пуснете две тестови всмуквания.

За да използвате Airsupra:

 1. Разклатете инхалатора, след което изпразнете дробовете си, като издишате напълно.
 2. Поставете мундщука в устата си и затворете устните си около мундщука.
 3. Натиснете надолу инхалатора, докато вдишвате дълбоко.
 4. Отстранете мундщука и задръжте дъха си за до 10 секунди.
 5. Разклатете инхалатора и повторете горните стъпки за второ впръскване.

След двете впръсквания изплакнете устата си с вода. Това намалява риска от получаване на млечница в устата, която е страничен ефект на Airsupra.

След това ще затворите капачката на инхалаторното устройство и ще го съхранявате според указанията. Препоръчително е да почиствате задвижващия механизъм веднъж седмично. Задвижващият механизъм е пластмасовата обвивка около кутията.

За подробни инструкции как да използвате, съхранявате и почиствате вашия Airsupra MDI, вижте инструкциите на производителя на последните страници на информацията за предписване.

За информация относно срока на годност и изхвърлянето на Airsupra, говорете с вашия фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Airsupra, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Ефекти от предозиране

Вдишването на твърде много Airsupra може да причини:

 • нервност
 • главоболие
 • атипичен сърдечен ритъм
 • високо или ниско кръвно налягане

 • припадък
 • висока кръвна захар
 • мускулни крампи или тремор
 • ацидоза (високо ниво на киселина в кръвта)

Какво да направите, ако използвате твърде много Airsupra

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако мислите, че сте използвали твърде много Airsupra. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Airsupra.

Дозировката на Airsupra подобна ли е на дозировката на Xopenex или Pulmicort?

В някои отношения дозите за тези лекарства са сходни, но в други отношения са различни.

Airsupra и Xopenex (левалбутерол) се предлагат в инхалатор с дозирана доза (MDI). Xopenex се предлага и като течност за използване в пулверизатор.

Airsupra съдържа албутерол, а Xopenex съдържа левалбутерол. И двата са бета 2-агонисти бронходилататори и се използват при необходимост за лечение на бронхоспазъм (стеснение на дихателните пътища).

Pulmicort (будезонид) се предлага в инхалатор със сух прах и като течност за използване в пулверизатор. Използва се всеки ден. Airsupra съдържа също будезонид, който е активната съставка на Pulmicort. Будезонид е стероид за инхалиране и помага за намаляване на подуването и производството на слуз в дихателните пътища. Това помага за предотвратяване на бронхоспазъм.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Airsupra да започне да работи?

Бронходилататорът албутерол в Airsupra започва да действа веднага след първата Ви доза. Трябва да започнете да дишате по-лесно скоро след като използвате инхалатора. В проучванията Airsupra причинява средно бронходилатация (отваряне на дихателните пътища) в рамките на 8 минути и ефектът продължава 3 часа.

Инхалаторният стероид в Airsupra помага за предотвратяване на сериозни астматични пристъпи. Тази защита започва след няколко седмици употреба на Airsupra и се увеличава с времето.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Airsupra, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя. Ако вашият лекар ви препоръча Airsupra, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Airsupra без препоръката на Вашия лекар. Използвайте Airsupra само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Колко скоро след доза Airsupra мога да взема друга доза?
 • Ако две впръсквания не помогнат със симптомите на астма, мога ли да направя трето впръскване?
 • Някое от другите ми лекарства повишава ли риска ми да изпитам страничен ефект от Airsupra?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Отказ от отговорност: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е фактически вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss