Подробности за дозировката за Upneeq

Upneeq (оксиметазолин хидрохлорид) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на увиснал клепач. Лекарството се предлага като капки за очи, които се прилагат веднъж дневно.

Upneeq се използва при възрастни за лечение на придобита* блефароптоза, която също се нарича птоза (увиснали клепачи). Състоянието може да засегне едното или и двете очи.

Активната съставка в Upneeq е оксиметазолин хидрохлорид. (Активната съставка е това, което кара лекарството да работи.) Upneeq принадлежи към група лекарства, наречени алфа адренорецепторни агонисти.

Тази статия описва дозировката на Upneeq, както и неговата сила и как да го използвате. За да научите повече за Upneeq, говорете с Вашия лекар.

* „Придобито“ означава, че сте развили състоянието.

Каква е дозировката на Upneeq?

Този раздел описва обичайните дози на Upneeq. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Upneeq?

Upneeq се предлага като течен разтвор. Съхранява се в контейнер, който е затворен в торбичка. Всяка торбичка с контейнер е за една доза Upneeq.

Каква е силата на Upneeq?

Upneeq се предлага в една концентрация от 0,1% оксиметазолин.

Какви са обичайните дози на Upneeq?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с препоръчваната доза Upneeq.

Информацията по-долу описва дозировката, която обикновено се използва или препоръчва. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при блефароптоза

Типичната доза Upneeq за възрастни с придобита птоза (увиснали клепачи) е една капка във всяко засегнато око веднъж дневно.

Ако имате въпроси относно дозировката, говорете с Вашия лекар.

Upneeq използва ли се дългосрочно?

Вашето състояние и препоръките на Вашия лекар ще определят колко дълго ще използвате Upneeq. През 2021 г проучване на Upneeq, участниците са използвали лекарството веднъж дневно в продължение на 14–84 дни.

Ако имате въпроси относно това колко дълго вероятно ще използвате Upneeq за вашето състояние, говорете с Вашия лекар.

Как се използва Upneeq?

Ще прилагате една капка Upneeq в едното или двете очи (според указанията на Вашия лекар) веднъж дневно. Внимавайте контейнерът с капки за очи да не докосва окото ви. Ако носите контактни лещи, отстранете ги преди да приложите Upneeq. След това изчакайте поне 15 минути, преди да ги поставите отново.

За подробни инструкции относно прилагането на капки за очи вижте информацията за предписване на лекарството.

След като приложите дозата Upneeq, изхвърлете контейнера с капки за очи и торбичката от фолио. Всяка торбичка с контейнер е само за еднократна употреба.

Някои хора използват повече от едно лекарство за очи. Ако го направите, не забравяйте да разделите дозите си от лекарствата с поне 15 минути.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Upneeq, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

  • имат голям шрифт
  • използвайте брайл
  • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Upneeq, пропуснете пропуснатата доза и приложете следващата си доза в обичайното време.

За да ви помогнем да запомните да приложите дозата си Upneeq навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Upneeq.

Колко време отнема Upneeq да започне да действа?

Upneeq започва да действа след първата Ви доза. Тежестта на вашето състояние ще определи колко време е необходимо на Upneeq да започне да действа за лечение на вашето състояние. Други индивидуални фактори също могат да повлияят.

При проучвания на Upneeq повечето хора са имали подобрение в състоянието си в рамките на 6 часа на първия ден от лечението. И след 14 дни лечение те имаха подобрение в рамките на 2 часа.

Вашият лекар ще наблюдава как Upneeq действа за лечение на Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Upneeq, говорете с Вашия лекар.

Може ли Upneeq да се използва за сухи очи? Ако е така, каква е дозировката?

Не, Upneeq не се използва за сухи очи.

Капки за очи без рецепта, като например изкуствени сълзи, обикновено се използват за сухи очи. За да научите повече за възможностите за лечение на сухи очи, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на Upneeq. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Upneeq без препоръката на Вашия лекар. Използвайте Upneeq само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Мога ли да използвам две капки Upneeq дневно, ако една капка дневно не помогне на състоянието ми?
  • Ако единият ми клепач е по-увиснал от другия, еднаква ли ще бъде дозата на Upneeq и за двете очи?
  • Ако симптомите ми намалеят, ще намалите ли дозата ми на Upneeq?

За да научите повече за Upneeq, вижте статията „Upneeq и цена: Какво трябва да знаете“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Отказ от отговорност: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е фактически вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss