Подробности за дозировката за Onfi

Onfi (клобазам) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на гърчове при хора със синдром на Lennox-Gastaut. Лекарството се предлага под формата на таблетки и течна суспензия. Обикновено се приема два пъти на ден.

Onfi се използва за лечение на гърчове при възрастни и някои деца с вид епилепсия, наречена синдром на Lennox-Gastaut.

Onfi се предлага като таблетка и течна суспензия (вид течна смес). И двете се поглъщат.

Активната съставка в Onfi е клобазам.* Onfi принадлежи към група лекарства, наречени бензодиазепини.

Тази статия описва дозите на Onfi, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Onfi, вижте тази задълбочена статия.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Каква е дозировката на Onfi?

Този раздел описва формите, силните страни и обичайните дози на Onfi.

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Onfi. Дозировките са в милиграми (mg), а телесното тегло е в килограми (kg). Един килограм е приблизително 2,2 паунда (lb).

График Дозировка за хора с тегло 30 kg или по-малко Дозировка за хора с тегло над 30 кг
Дни 1 до 6 5 mg веднъж дневно 5 mg два пъти дневно
Дни 7 до 13 5 mg два пъти дневно 10 mg два пъти дневно
Ден 14 и след това увеличете, ако е необходимо, до максимум 10 mg два пъти дневно увеличете, ако е необходимо, до максимум 20 mg два пъти дневно

Какви са формите на Onfi?

Onfi се предлага като таблетка и течна суспензия (вид течна смес).

Какви са силните страни на Onfi?

Таблетките Onfi се предлагат в две концентрации: 10 mg и 20 mg. Таблетките са с делителна черта, така че да могат да бъдат нарязани наполовина, ако е необходимо за предписаната Ви доза.

Течната суспензия Onfi се предлага в концентрация от 2,5 милиграма на милилитър (mg/mL) в бутилка от 120 ml.

Какви са обичайните дози на Onfi?

Onfi има схема на дозиране за първите 2 седмици от лечението, за да помогне на тялото ви да свикне с лекарството. След това Вашият лекар ще продължи да го коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при гърчове

Възрастни, които за първи път започват лечение с Onfi, обикновено започват с доза от 5 mg, приемана два пъти на ден. На 7-ия ден дозата се увеличава до 10 mg два пъти на ден. Това продължава още 6 дни.

След този първоначален период дозата се увеличава, ако е необходимо, за да се намери правилната поддържаща доза, която управлява гърчовете. При всяко увеличаване на дозата, тази доза продължава най-малко 1 седмица, преди да бъде увеличена отново. Максималната доза Onfi при хора с тегло над 30 kg е 30 mg, приемани два пъти на ден.

Каква е дозировката на Onfi за деца?

Onfi може да се предписва на деца на възраст 2 години и по-големи.

За деца, които тежат 30 kg или по-малко, началната доза Onfi е 5 mg, приемани веднъж дневно. На 7-ия ден дозата се увеличава до 5 mg два пъти на ден. След това, като се започне от ден 14, дозата ще бъде увеличена, ако е необходимо, за да се намери правилната поддържаща доза, която управлява припадъците на вашето дете. При всяко увеличаване на дозата, детето ще приема тази доза поне 1 седмица. Максималната доза е 10 mg два пъти на ден.

За деца с тегло над 30 kg началната доза Onfi е 5 mg, приемана два пъти на ден. На 7-ия ден дозата се увеличава до 10 mg два пъти на ден. След това, като се започне от ден 14, дозата ще бъде увеличена, ако е необходимо, за да се намери поддържащата доза, която е ефективна при управлението на гърчовете на вашето дете. При всяко увеличаване на дозата, детето ще приема тази доза поне 1 седмица. Максималната доза за деца с тегло над 30 kg е 20 mg два пъти на ден.

Onfi използва ли се дългосрочно?

Да, Onfi обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Дозировката на Onfi може да започне с по-ниска доза и да се увеличи с по-бавна скорост или до по-ниска максимална доза, ако:

 • са на възраст 65 години и повече
 • Известно е, че разграждат някои лекарства бавно поради намалена активност на чернодробен ензим*, наречен CYP2C19
 • имате проблеми с черния дроб

* Ензимът е вид протеин.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Onfi.

Може ли Onfi да се използва за тревожност? Ако е така, каква е дозировката?

В някои случаи да. Onfi е бензодиазепин и тази група лекарства често се използва за краткотрайно облекчаване на симптомите на тревожност. Но приемането на Onfi за безпокойство би било употреба извън етикета на лекарството. (При употреба извън етикета лекарите предписват лекарство за цел, различна от тази, за която е одобрено.)

Производителите на лекарства предоставят инструкции за дозиране само за одобрени употреби. Ако имате въпроси относно приема на Onfi за тревожност, говорете с Вашия лекар.

Onfi одобрен ли е за фебрилни гърчове? Ако е така, каква е дозировката?

Не, Onfi не е одобрен за фебрилни гърчове. Onfi е бензодиазепин като диазепам, лекарство, което се използва за предотвратяване и лечение на повтарящи се фебрилни гърчове. Но приемането на Onfi за предотвратяване на повтарящи се фебрилни гърчове би било употреба не по предназначение на лекарството.

Малко вероятно е Onfi да се използва за лечение на активен фебрилен гърч. Onfi се предлага само като таблет или течен разтвор. И двете форми обикновено се поглъщат. Когато се дава лекарство за спиране на фебрилен гърч, бензодиазепиновите гелове, които могат да се прилагат ректално, обикновено са по-безопасни.

Ако имате въпроси относно приема на Onfi за фебрилни гърчове, говорете с Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Onfi може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • колко добре вашите гърчове реагират на лекарството
 • вашето телесно тегло
 • твоята възраст*
 • други състояния, които може да имате*

* Вижте „Коригиране на дозата“ по-горе, за да научите повече.

Как се приема Onfi?

Onfi се предлага като таблетка или течна суспензия (вид течна смес). И двете се поглъщат.

Можете да приемате Onfi със или без храна.

Таблетките Onfi се оценяват, което означава, че могат да бъдат намалени наполовина за предписаната Ви доза.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, таблетките Onfi могат да бъдат натрошени и смесени с ябълково пюре. Можете също така да говорите с Вашия лекар за промяна на формата Ви към течната суспензия. И накрая, можете да видите тази статия за повече съвети как да приемате таблетки.

За информация относно изтичането, съхранението и изхвърлянето на Onfi вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Може да са в състояние да доставят Onfi в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Onfi, трябва да я приемете веднага щом си спомните. Но ако е почти време за следващата доза, трябва да пропуснете пропуснатата доза. Не трябва да приемате две дози Onfi едновременно, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако имате въпроси относно пропускането на доза и не сте сигурни дали трябва да приемете пропуснатата доза или да я пропуснете, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Onfi навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Има ли риск от злоупотреба с Onfi?

Onfi е контролирано вещество и е класифицирано като лекарство, отпускано с рецепта от списък IV. Това означава, че има известен риск от злоупотреба и пристрастяване. При злоупотреба лекарството се приема по начин, различен от предписания от лекар. А при пристрастяването се използва лекарство, въпреки че може да причинява вреда. Onfi има a предупреждение в кутия за тези рискове.

Onfi е бензодиазепин. Злоупотребата с бензодиазепини, включително Onfi, повишава риска от проблеми с дишането, предозиране и дори смърт. Злоупотребата с Onfi е особено опасна, когато се приема с други лекарства, алкохол или незаконни наркотици.

Ако имате въпроси относно риска от злоупотреба и пристрастяване, говорете с Вашия лекар. За някои хора с анамнеза за пристрастяване може да се препоръча лечение, различно от Onfi.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Onfi, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • сънливост
 • объркване
 • проблеми с координацията, баланса и речта
 • възбуда
 • плитко, бавно дишане

Тежкото предозиране, самостоятелно или в комбинация с някои други вещества като алкохол и опиоиди, може да причини кома и да бъде фатално.

Какво да направите, ако вземете твърде много Onfi

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Onfi. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Onfi и оттегляне и зависимост

Ако рязко намалите дозата си или внезапно спрете приема на Onfi, можете да изпитате животозастрашаващи симптоми на отнемане, включително гърчове и епилептичен статус. Това са нежелани реакции, които могат да възникнат, след като тялото ви стане зависимо от Onfi.

Onfi има a предупреждение в кутия за този риск. Предупреждението в кутия е най-сериозното предупреждение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Не трябва да променяте дозата си или да спирате приема на Onfi, без първо да сте обсъдили това с Вашия лекар.

Ако Вие и Вашият лекар решите да намалите дозата на Onfi или да прекратите лечението си, Вашият лекар ще намали дозата Ви (постепенно намалява дозата Ви с течение на времето). Всяка седмица дневната ви доза ще бъде намалявана с 5 mg или 10 mg.

Ако развиете някакви симптоми на отнемане, дозата Ви може да бъде увеличена за кратко отново и след това намаляването да започне отново с по-бавно темпо. Всичко това ще се извършва под наблюдението на Вашия лекар.

Ако имате някакви други въпроси относно Onfi и отнемането и зависимостта, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарството. Ако вашият лекар ви препоръча Onfi, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Onfi без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Onfi само точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Приемането на по-висока доза Onfi ще увеличи ли риска от странични ефекти?
 • Какво ще стане, ако Onfi все още не управлява моите гърчове при максималната доза?
 • Моите други лекарства за припадъци влияят ли на препоръчваната дозировка на Onfi?

За да научите повече за Onfi, вижте тези статии:

 • Всичко за Onfi
 • Странични ефекти на Onfi: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss