Перспективи за хора с множествен миелом

Какво е множествен миелом?

Множествената миелома е рак на кръвта. Развива се в плазмените клетки, които са бели кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекцията. При множествена миелома раковите клетки се натрупват в костния мозък и поемат здравите кръвни клетки. Те създават анормални протеини, които могат да увредят бъбреците ви.

Множественият миелом засяга повече от една област на тялото ви. Симптомите включват болка в костите и лесно счупени кости. Може също да изпитате:

 • чести инфекции и треска
 • прекомерна жажда
 • повишено уриниране
 • гадене
 • отслабване
 • запек

Може да не се нуждаете от лечение, докато не се развият симптомите. Повечето хора реагират добре на лечения, които включват:

 • химиотерапия
 • радиация
 • лечение на кръв, наречено плазмафереза

В някои случаи е опция трансплантация на костен мозък или стволови клетки.

Множествената миелома не се счита за „лечима“, но симптомите нарастват и намаляват. Може да има дълъг период на латентност, който може да продължи няколко години. Този рак обаче обикновено се повтаря.

Има няколко вида миелома. Множественият миелом е най-често срещаният тип. Той представлява 90 процента от случаите, според Дружеството за левкемия и лимфом. Програмата за наблюдение, епидемиология и крайни резултати (SEER) на Националния институт по рака изброява миелома като 14-то място по честота вид рак.

Стадиране на множествен миелом

Важно е да запомните, че перспективите за всеки с множествен миелом са различни. Възможностите за лечение и общото Ви състояние зависят от различни фактори.

Един от тези фактори е стадият на рака при диагностициране. Подобно на много заболявания, множественият миелом се разделя на различни етапи.

Стадирането помага на лекарите да проследяват заболяването ви и да предписват правилното лечение. Колкото по -рано получите диагноза и започнете лечение, толкова по -добра е вашата перспектива.

Има две основни системи, използвани за стадия на множествен миелом:

 • Международна система за постановка (ISS)
 • Система Дюри-Сьомга

Системата Durie-Salmon е разгледана в тази статия. Той се основава на нивото на калций в кръвта на човек заедно с протеините хемоглобин и моноклоналния имуноглобулин.

Етапите на множествена миелома също вземат предвид дали ракът причинява проблеми с костите или бъбреците ви или не. Високите нива на калций в кръвта могат да показват напреднало увреждане на костите. Ниските нива на хемоглобин и високите нива на моноклоналния имуноглобин показват по-напреднало заболяване.

Повечето лекари разделят множествения миелом на четири етапа:

Етап на тлеене

Миеломът, който не причинява активни симптоми, се нарича „стадий на тлеене“ или стадий 1 на Дюри-Сьомга.

Това означава, че в тялото ви има миеломни клетки, но те не прогресират и не причиняват никакво увреждане на костите или бъбреците. Те също могат да бъдат неоткриваеми в кръвта Ви.

Етап 1

На този етап имате относително малък брой миеломни клетки в кръвта и урината. Вашите нива на хемоглобин са малко под нормалното. Рентгеновите лъчи на костите могат да изглеждат нормално или да покажат само една засегната област.

Етап 2

На този етап присъства умерен брой миеломни клетки. Нивата на хемоглобина обикновено са много по-ниски от нормалното. Моноклонален имуноглобулин може да бъде повишен, а нивата на калций в кръвта също могат да бъдат високи. Рентгеновите лъчи могат да покажат няколко области на увреждане на костите.

Етап 3

В последния стадий на множествен миелом се откриват голям брой миеломни клетки. Нивото на хемоглобина също обикновено е под 8,5 грама на децилитър, а нивата на калций в кръвта са високи. Има множество области на разрушаване на костите, причинени от рака.

Каква е перспективата?

Вашата възраст също влияе на вашата перспектива. Младите хора са склонни да се справят по-добре от възрастните хора. Други здравословни състояния и изборът ви на лечение също трябва да бъдат взети под внимание.

За някои хора множественият миелом може да бъде асимптоматичен и да прогресира бавно. Лошата бъбречна функция и по-бързо растящите ракови клетки обикновено показват по-лоша перспектива. Но ако реагирате добре на първоначалното лечение и изпитате пълна ремисия, перспективите ви като цяло са по-добри.

След лечението ще имате нужда от редовни последващи тестове и грижи за управление на заболяването. Ще бъдете посъветвани да пиете много течности, за да помогнете на бъбреците да функционират правилно. Поради отслабената имунна система ще трябва да вземете и допълнителни предпазни мерки, за да избегнете инфекции. Грижата за себе си може да ви помогне да се почувствате по-добре и може да удължите живота ви.

Процент на оцеляване

Степента на преживяемост ви казва какъв процент от хората със същия тип и стадий на рак са все още живи в определен момент от време (обикновено 5 години) след диагнозата. Според Американско дружество за борба с рака (ACS), това са средните проценти на преживяемост по етап:

 • Етап 1: 62 месеца, което е приблизително пет години
 • Етап 2: 44 месеца, което е приблизително три до четири години
 • Етап 3: 29 месеца, което е приблизително две до три години

Важно е да се отбележи, че процентът на преживяемост се изчислява от момента на започване на лечението. Средната стойност е средната степен на преживяемост. Това означава, че половината от хората с множествена миелома са живели по -дълго от средната продължителност за всеки етап.

Тези цифри включват хора, лекувани през последните 5 до 25 години. ACS отбелязва, че лечението се е подобрило много през този период от време. Това означава, че процентът на преживяемост ще продължи да се подобрява.

SEER Статистиката показва, че петгодишната относителна преживяемост се е подобрила драстично от 1975 до 2012 г.:

Година 5-годишна преживяемост
1975 г 26,3%
1980 г 25,8%
1985 г 27,0%
1990 г. 29,6%
1994 г 30,7%
1998 г 33,9%
2002 г. 39,5%
2006 г. 45,1%
2012 г 48,5%

Известно е, че някои хора, които са имали трансплантации, живеят 15 или повече години.

Още факти и статистики

В Съединените щати миеломът е 14-тата водеща причина за смъртни случаи от рак. SEER изчисления, че през 2018 г. ще има 30 280 нови случая и 12 590 смъртни случая. Това е само 2,1% от всички смъртни случаи от рак. Изчислено е, че през 2014 г. около 118 539 американци са живели с миелом. Рискът от развитие на миелом през целия живот е 0,8 процента.

Множествената миелома се диагностицира почти изключително при хора на възраст 65 или повече години. Хората под 35 години представляват по-малко от 1% от случаите, според ACS.

Справяне с диагнозата множествен миелом

Получаването на диагноза множествен миелом може да бъде трудно за справяне. Може да имате въпроси относно болестта, лечението и перспективите си.

Може да бъде полезно да започнете, като образовате себе си и вашите близки за множествена миелома, така че вие ​​и хората около вас да знаете какво да очаквате. Научете повече за множествения миелом ще помогне на вас и вашите лица, които се грижат за вас, да вземете подходящи решения относно грижите ви. Можете да намерите информация в местната библиотека и чрез търсене онлайн.

Създайте силна система за подкрепа от хора, които могат да ви помогнат да се справите с всякакви проблеми или тревоги, които може да имате. Това може да включва болногледачи, близки и медицински експерти. Може също да се възползвате от разговор с терапевт по психично здраве за чувствата, които имате.

Може също да се възползвате от присъединяването към група за поддръжка на множествен миелом. Ще можете да срещнете други, които имат множествен миелом. Те могат да дадат съвети и съвети за справяне.

Когато се справяте с диагнозата си, не забравяйте да отделите достатъчно време за възстановяване. Отнасяйте се добре с тялото си. Хранете се здравословно. Почивайте и релаксирайте достатъчно, за да можете да се справите по-добре със стреса и умората. Поставете си постижими цели, които ви помагат да се чувствате удовлетворени, без да се преувеличавате.

Поддръжка на болногледач

Ако се грижите за някой с множествен миелом, образовайте се за болестта. Научете повече за симптомите на рака и страничните ефекти от лечението. Можете да намерите информация по тези теми в местната библиотека или онлайн, като говорите с лекаря на любимия човек.

Посъветвайте се с любимия човек за тяхното заболяване и лечение. Покажете подкрепата си, като попитате каква роля трябва да играете в лечението им. Бъдете честни с тях и със себе си. Потърсете допълнителна помощ, ако е необходимо.

Грижата за любим човек с множествен миелом може да бъде предизвикателство. Може също да се възползвате от присъединяването към специална група за подкрепа на болногледачи, където можете да говорите с други, които също се грижат за близки с множествен миелом. Помислете за присъединяване към местна или онлайн група.

Бъдещето

Важно е да запомните, че процентът на преживяемост се изчислява. Те може да не се отнасят за вашето състояние. Вашият лекар може да обсъди вашата перспектива по-подробно.

Степента на оцеляване е изчислена с помощта на минали условия. Тъй като лечението става по-добро, перспективите и процентите на преживяемост също се подобряват.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss