Отговорът на вашите често задавани въпроси: Хората с диабет тип 2 са по-податливи на деменция?

Диабет тип 2 се свързва с повишен риск от различни видове когнитивни нарушения.

Те включват:

 • болест на Алцхаймер
 • съдова деменция
 • леко когнитивно увреждане, състояние, което предшества деменцията

Когнитивното увреждане е, когато човек има проблеми с концентрацията, научаването на нови неща, запомнянето на информация или вземането на решения.

Изследователите все още работят, за да разберат напълно как са свързани диабетът и деменцията. Те се надяват да отговорят на въпроси като:

 • Как високата кръвна захар или инсулин вреди на мозъка?
 • Какъв е рискът от диабет и деменция?
 • Каква е продължителността на живота за тези с диабет и деменция?
 • Как могат да се управляват и двете условия?

Прочетете, за да разберете отговорите на тези важни въпроси.

Може ли диабетът да причини деменция?

Деменцията може да бъде причинена от различни заболявания или наранявания. Като цяло деменцията е резултат от дегенерация на неврони или смущения в други телесни системи, които влияят върху функционирането на мозъчните клетки.

Изследователите все още не разбират напълно дали диабетът причинява деменция. Учените обаче знаят, че високата кръвна захар или инсулин могат да навредят на мозъка чрез:

 • увеличаване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, които могат да увредят кръвоносните съдове в мозъка
 • причиняване на дисбаланс в определени химикали в мозъка
 • причинява хронично възпаление в тялото, което може да увреди мозъчните клетки с течение на времето

Изследванията също така показват връзка между болестта на Алцхаймер и високите нива на кръвната захар.

Проучвания предполагат, че хората с високи нива на кръвна захар показват значително увеличение на бета-амилоида, протеин, който е токсичен за клетките в мозъка. Доказано е, че бучки от бета-амилоиден протеин се натрупват в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер.

Хората с диабет често имат съпътстващи заболявания (други състояния), които също могат да играят роля в развитието на деменция. Други рискови фактори за деменция включват:

 • хипертония (високо кръвно налягане)
 • затлъстяване
 • липса на физическа активност
 • пушене
 • депресия

Какъв е рискът от диабет и деменция?

Вашият риск от диабет тип 2 зависи от няколко фактора, включително:

 • наднормено тегло или затлъстяване
 • липса на физическа активност
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол

Рискът от деменция зависи и от много фактори, включително генетика и възраст.

Едно проучване изчислено, че 70-годишен мъж има приблизително 27% вероятност да развие деменция, а 70-годишна жена има около 35% вероятност.

Друго проучване установи, че възрастните хора с диабет тип 2 изпитват когнитивен спад два пъти по-бързо от тези без диабет тип 2 за период от 5 години. По същия начин, други изследвания показват, че има 56% повишен риск от болестта на Алцхаймер сред хората с диабет тип 2.

Изследвания от 2009 г. също така предполага, че рискът от деменция е по-висок при хора, диагностицирани с диабет преди 65-годишна възраст, в сравнение с тези, диагностицирани по-късно в живота.

Каква е продължителността на живота при диабет и деменция?

Продължителността на живота на някой, който живее с диабет и деменция, ще варира в зависимост от много фактори. И диабетът, и деменцията са комплексни заболявания. Има много променливи и потенциални усложнения, които могат да повлияят на продължителността на живота на индивида.

Например, хората, които не управляват ефективно нивата си на глюкоза, не спортуват или пушат, вероятно ще имат по-кратка продължителност на живота от човек с по-здравословен начин на живот и стабилни нива на кръвната захар.

Все пак изглежда, че диабетът ускорява смъртността при хора с деменция. едно проучване установи, че хората с деменция и диабет умират почти два пъти по-бързо от тези без диабет.

В един Канадско проучване, е доказано, че продължителността на живота е значително по-ниска за хората с диабет в сравнение с тези без това заболяване. Продължителността на живота на жените без диабет е 85 години, а при мъжете – около 80,2 години. Диабетът е свързан със загуба на продължителност на живота от около 6 години за жените и 5 години за мъжете.

Средно хората с болестта на Алцхаймер живеят от 8 до 10 години след появата на симптомите. Възможно е някой дори да не започне да изпитва симптоми на болестта на Алцхаймер, докато не е на 90-те си години.

Хората със съдова деменция живеят средно около 5 години след появата на симптомите. Това е малко по-малко от средното за болестта на Алцхаймер.

Как мога да управлявам диабет и деменция?

Предприемането на стъпки за управление на диабета може да не спре развитието на деменция, но може да успеете да намалите риска си с няколко промени в начина на живот. Те включват:

 • поддържане на здравословно тегло
 • упражняване поне 30 минути на ден
 • здравословна диета с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини
 • избягване на преработени храни и храни с високо съдържание на захари и въглехидрати

Ако сте диагностицирани с диабет, важно е да работите с Вашия лекар, за да разработите план за лечение.

Вашият лекар може да предпише лекарства, които да помогнат за управлението на кръвната Ви захар, като метформин или инсулин. Лекарствата за диабет трябва да се приемат по едно и също време всеки ден. Пропускането на доза вероятно ще доведе до повишаване на нивата на кръвната захар.

Все повече доказателства предполагат връзка между диабета и когнитивното увреждане, включително деменцията. Въпреки че точните начини, по които диабетът допринася за деменцията, не са напълно изяснени, учените подозират, че диабетът уврежда мозъчните клетки по няколко различни начина.

Тъй като изследователите научават повече за връзката между диабета и деменцията, е важно да се предприемат стъпки за предотвратяване или лечение на двете заболявания. Това включва спазване на здравословна диета, наблюдение на нивата на холестерола и кръвното налягане, упражнения и приемане на предписаните ви лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss