Отговори на вашите често задавани въпроси: Какво трябва да знаете за МС, ако сте транссексуален

Множествената склероза (МС) е неврологично заболяване с различни физически и психологически симптоми.

Понякога приема прогресивна форма, с нарастващи нива на увреждане. За други може да приеме пристъпно-ремитентна форма, като периодите на инвалидност се редуват с периоди на ремисия.

MS е номер едно неврологично заболяване, което е причина за увреждане при по-млади възрастни.

Точната причина за МС не е известна, но лекарите смятат, че има много потенциални причини, работещи в комбинация. Те могат да включват генетика, вирусни инфекции и фактори на околната среда.

MS е приблизително 3 пъти по-често сред женския пол и разпространението нараства.

Това често цитирано „пристрастие към пола“ рядко прави разлика между cisgender – т.е. хора, които се идентифицират с пола и пола, които са им определени при раждането – и транссексуални хора с МС.

Ако сте транссексуален, може да имате по-големи трудности при намирането на адекватна медицинска помощ и това е особено вярно, ако имате хронично заболяване като МС. Нека да разгледаме някои от въпросите, които може да имате за това, че сте транссексуален и имате МС.

Как това, че съм транссексуален, влияе върху моята диагноза МС?

МС може да бъде трудно състояние за диагностициране. Често изисква тестове за елиминиране на други състояния с припокриващи се симптоми, като лупус. Тъй като МС обикновено се проявява като пристъпно-ремитентна разновидност по време на диагностицирането, може да изпитате няколко рецидива, преди да решите да потърсите лечение. Това може допълнително да забави диагнозата ви.

Тези проблеми могат да бъдат усложнени от допълнителни бариери пред грижата дали сте транссексуален.

В проучване от 2021 г. някои хора от сексуално и джендър малцинство, живеещи с МС, описват, че са претърпели дискриминация, основана на пола, в системата на здравеопазването. Някои си припомниха необходимостта от смяна на лекарите, докато други изпитаха отвращение и неуважителни забележки от своя лекар относно въпроси относно ефектите на хормоналните терапии върху симптомите на МС.

МС понякога може да засегне сексуалната функция. Може да се колебаете да говорите с Вашия лекар относно сексуалната функция и полова идентичност, или поради външен социален опит, или поради неприобщаваща клинична среда. Това може да забави правилната диагноза и подходящото лечение на тези проблеми.

Може да е трудно да намерите лекар, с когото да се чувствате комфортно да говорите за транссексуални здравни проблеми, но това може да ви помогне да получите диагноза по-бързо и да получите достъп до подходящи грижи.

Може ли потвърждаващата пола хормонална терапия да увеличи риска от МС?

Потвърждаващата пола хормонална терапия може да повлияе на риска от МС или да повлияе на прогресията на заболяването, но са необходими повече изследвания, за да се определи какви могат да бъдат тези ефекти.

Половите хормони – включително тестостерон, естроген, прогестерон и други – могат да играят роля в това дали развивате МС, колко бързо прогресира и тежестта на симптомите. Това може да се дължи на ефектите на половите хормони върху имунната система.

Скорошен преглед предполага, че потвърждаващата пола хормонална терапия – особено естрогени заедно с потискане на тестостерона за транс жени – може да бъде свързана с възпалителен отговор и повишен риск от МС.

Прегледът отбелязва, че данните до момента се основават на много малко проучвания с малък брой участници. Все още са необходими по-големи и по-подробни проучвания, за да се разбере напълно как транссексуалната хормонална терапия може да бъде свързана с МС.

Може ли тестостеронът да повлияе на МС?

Има доказателства, които предполагат, че тестостеронът има ефект върху МС.

Въпреки че хормоните на всеки индивид са различни и могат да се променят с времето, мъжкият пол има тенденция да има по-високи нива на тестостерон на ниво популация. Тестостеронът може да има свойства, които му позволяват да защитава нервната система и да намалява възпалението.

Това може да е една от причините MS да е по-рядко срещана сред мъжкия пол. Нивата на тестостерона са склонни да се променят с времето и тези тенденции корелират с възрастта, на която мъжете развиват МС. По-ниските нива на тестостерон са свързани с по-висок риск от МС и по-високи нива на увреждане.

Някои проучвания разглеждат заместването на тестостерона при мъже с ниски нива на тестостерон като потенциална област на изследване при лечението на МС.

Може ли естрогенът да повлияе на МС?

Подобно на тестостерона, естрогенът може да има ефект върху МС.

Някои доказателства за това се откриват при хора с МС, които забременяват. По време на бременност хората с МС може да изпитат намаляване на симптомите, докато рецидивите са склонни да се увеличават в следродилния период. Това може да се дължи на промени в имунния процес по време на бременност. Половите хормони естроген и прогестерон могат да играят роля в медиирането на имунния процес.

Има различни видове естроген и техните индивидуални и комбинирани концентрации образуват сложна връзка.

Комбинирането на противовъзпалителни лечения с естроген е една потенциална област на бъдещи изследвания за лечение на МС.

Мога ли да приемам болест-модифицираща терапия (DMT), ако съм транссексуален?

Терапиите, модифициращи заболяването (DMT) за МС са свързани с редица ползи, включително намалена тежест на симптомите и по-бавна прогресия на МС.

Поради тези причини, човек с МС може да се интересува от приема на DMT. Ако сте транссексуален, може да се притеснявате как са формулирани тези терапии и как могат да взаимодействат с тялото ви и други съпътстващи терапии.

Въпреки че няма доказателства, които да предполагат, че ДМТ взаимодействат с хормоналната терапия, тези видове взаимодействия не са проучени.

Дали да приемате ДМТ в крайна сметка е ваше решение, а доверен лекар може да ви помогне да предоставите информация и препоръки в съответствие с целите на вашето лечение.

Ако сте транссексуален, може да изпитате предизвикателства, свързани със здравеопазването, и това е вярно, ако имате и МС.

Докато причините за МС не са напълно изяснени, експертите смятат, че хормоните играят роля в прогресирането на състоянието. Тъй като хормоналната терапия често се използва от транссексуални хора, това може да бъде особено сложно пресичане за навигиране.

Вие имате върховните правомощия за вземане на решения относно собственото ви здравеопазване. Лекарите могат да дадат полезна информация, препоръки и отговори на вашите въпроси. Намирането на лекар, на когото имате доверие, може да помогне за намаляване на стреса и да осигури по-бързи резултати.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss