Отговори на вашите често задавани въпроси: Как се диагностицира заболяването на щитовидната жлеза?

Заболяването на очите на щитовидната жлеза (TED) е известно още като орбитопатия на Грейвс или офталмопатия на Грейвс. Около една трета от хората с болестта на Грейвс ще развият симптоми на очно заболяване.

Болестта на Грейвс и TED са автоимунни състояния. Имунната система е създадена да открива неща, които не принадлежат на тялото. Когато открие нашественик, започва атака. Това е полезно, когато целта е вирус или бактерия, но когато имунната система погрешно атакува част от тялото, ние го наричаме автоимунно заболяване.

При болестта на Грейвс имунната система уврежда щитовидната жлеза, жлеза в предната част на шията. Това причинява свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза, което води до хипертиреоидизъм. Симптомите на хипертиреоидизъм включват ускорен сърдечен ритъм и проблеми със съня.

Очните симптоми могат да се появят и като част от болестта на Грейвс. Имунната система погрешно се насочва към тъканта зад очите, причинявайки заболяване на щитовидната жлеза.

Как се диагностицира заболяването на щитовидната жлеза?

Ако имате болест на Грейвс, вашият здравен екип може да ви каже да следите за всякакви промени в очите. В някои случаи TED е първият признак на хипертиреоидизъм. Но това може да се случи, когато нивата на щитовидната жлеза са високи, нормални или дори в ниски граници.

Признаците и симптомите на TED включват:

  • подуване и зачервяване на очите
  • усещането за пясък в окото, което води до прекомерно сълзене
  • сухи очи
  • светлочувствителност
  • подуване на клепачите
  • промени в зрението, включително двойно виждане
  • визуално изпъкване на очната ябълка
  • болка или дискомфорт в окото при гледане настрани или нагоре

Тъканите и мускулите в очите ви ще бъдат проверени за признаци на подуване. Може да се направи ЯМР или КТ, за да се получи по-задълбочен поглед.

Какво предизвиква заболяване на щитовидната жлеза?

Заболяването на очите на щитовидната жлеза е най-вероятно да се появи в рамките на 6 месеца след диагностициране на болестта на Грейвс. Въпреки това, TED може да се появи при пациенти на Грейвс с нормални или дори ниски нива на щитовидната жлеза.

Докато често се среща с болестта на Грейвс, TED може да се появи при тиреоидит на Хашимото, хипотиреоидно състояние. TED не е пряко свързан с високи нива на щитовидната жлеза.

Понякога TED е първият признак на проблем с щитовидната жлеза. Въпреки това, по-високите нива на щитовидната жлеза няма да причинят по-тежък случай на заболяване на щитовидната жлеза.

Автоимунните заболявания остават загадка. Не е ясно какво кара тялото да атакува здравите клетки.

Пушенето или прекарването на много време с някой, който пуши, може да увеличи риска от TED. Ако вече имате TED, тютюнопушенето може да влоши симптомите.

Може ли да имате заболяване на щитовидната жлеза на окото с хипотиреоидизъм?

Заболяването на очите на щитовидната жлеза е свързано с хипертиреоидизъм, а не с хипотиреоидизъм.

След диагностициране на болестта на Грейвс, може да отнеме време, за да се управляват нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Понякога лечението на болестта на Грейвс води до падане на нивата на щитовидната жлеза твърде ниско.

Заболяването на очите на щитовидната жлеза може да се развие, когато нивата на щитовидната жлеза са високи, в целевия диапазон или ниски. Внимателният мониторинг на нивата на щитовидната жлеза е важен като част от лечението на болестта на Грейвс.

Болестта на Грейвс и TED са част от едно и също състояние, но следват свои собствени курсове. В някои случаи заболяването на щитовидната жлеза може да се появи преди диагнозата на болестта на Грейвс.

Какъв лекар лекува заболяване на очите на щитовидната жлеза?

Може да имате различни специалисти, ангажирани с грижите ви. Това ще зависи от наличието и тежестта на всички очни симптоми.

Може вече да работите с ендокринолог, за да управлявате състоянието на щитовидната си жлеза. Ендокринологът е специализиран в хормоните, включително тези, произвеждани от щитовидната жлеза. Ще имате редовни кръвни изследвания, за да следите нивата на щитовидната жлеза.

Ако имате признаци и симптоми на TED, очен специалист може да помогне. Може да ви насочат към офталмолог. Този вид очен специалист може да помогне, ако е необходимо допълнително лечение или операция.

Вземането за вкъщи

Около една трета от хората с болестта на Грейвс развиват заболяване на очите на щитовидната жлеза. Болестта на Грейвс и TED са част от едно и също автоимунно състояние.

Симптомите могат да включват дразнене, подуване и изпъкнал вид на очната ябълка. Отбележете всички промени в очите си и говорете с вашия здравен екип, ако имате някакви притеснения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss