Нормално ли е да има изпускане по време на менопаузата?

жена, изглеждаща замислена

Менопаузата е естествена част от живота. Това е границата между перименопаузата и постменопаузата.

Стигнали сте до менопауза, когато не сте имали менструация от 12 месеца. Промените обаче започват много по-рано от това. Започвайки, когато производството на естроген и прогестерон в тялото ви започне да намалява достатъчно, за да предизвика забележими симптоми, вие сте в перименопауза.

Тази преходна фаза обикновено започва на възраст между 45 и 55 години и може да продължи от 7 до 14 години. Въпреки това, това може да се случи по-рано и по-внезапно, ако матката или яйчниците са ви били отстранени хирургично. След менопаузата се смятате за постменопауза.

Промяната в нивата на хормоните може да доведе до различни ефекти, което може да означава увеличаване или намаляване на вагиналното течение. Вагиналното течение е нормално през целия живот на жената. Помага при смазване и съдържа известно количество киселинност, което помага в борбата с инфекцията.

Увеличаващото се вагинално течение може да разсейва в този момент, но не е непременно нещо, което се нуждае от лечение. От друга страна, необичайното вагинално течение може да е знак, че нещо не е наред.

Продължете да четете, за да научите повече за вида на секрета, който можете да очаквате при менопаузата и кога трябва да посетите Вашия лекар.

Как изглежда здравословното течение?

Вагиналният секрет варира от жена до жена и в различни периоди от живота.

Най-общо казано, здравословният секрет е бял, кремав или бистър. Не е много дебел и дори може да бъде малко воднист. Няма силна миризма и не предизвиква дразнене.

Може да имате толкова малко, че дори да не го забележите, докато не го видите на бельото си. Или можете да имате толкова много, че в някои дни имате нужда от подплата. И двете са в рамките на нормалното.

Как изглежда необичайно изпускане?

Цветът на изхвърлянето ви може да е улика, че нещо не е наред:

 • Гъсто бяло течение с консистенция на извара: Това може да сигнализира за инфекция с дрожди.
 • Сивкав секрет: Това може да се дължи на бактериална инфекция.
 • Зеленикаво-жълт секрет: Това може да е симптом на десквамативен възпалителен вагинит, вагинална атрофия или трихомониаза.
 • Розово или кафяво течение: Розовото или кафявото течение вероятно съдържа кръв. Ако сте минали 12 месеца без менструация, не трябва да виждате кръв в секрета. Това може да е знак, че има аномалия на матката. Може да е и симптом на рак.

Ето още няколко признака, че изхвърлянето ви може да не е нормално:

 • Има неприятна миризма.
 • Дразни вагината или вулвата ви.
 • Това е повече от това, което може да понесе една подплата.
 • Имате и други неприятни симптоми, като зачервяване, парене или болезнен полов акт.

Защо се случва това?

Вероятно сте забелязали промени в секрета по време на перименопаузата. Има няколко причини, поради които може да имате вагинално течение, когато достигнете менопаузата.

Намаляване на хормоните

От една страна, тялото ви е претърпяло много промени през последните няколко години. Нивата на естроген и прогестерон са много по-ниски, отколкото преди. За много жени обаче това означава по-малко вагинално течение, а не повече.

По-ниските количества женски хормони могат да накарат вагината да стане по-тънка, по-суха и по-лесно раздразнена. Вашето тяло може да реагира чрез допълнителен разряд.

Изтъняване на кожата

Сега, когато кожата ви е малко по-тънка и по-деликатна, тя дори може да бъде раздразнена при докосване от урина. Това може да доведе до повишено изпускане.

Изтъняването на вагината също може да улесни развитието на вагинални инфекции, заедно с необичайно течение.

Проблеми със смазването

Ако сте имали хистеректомия, вече нямате матка. Въпреки че това слага незабавно край на менструацията, това не пречи на вагината да произвежда малко смазка. Това е хубаво нещо, защото вагиналното течение при менопауза помага да поддържате вагината си смазана по време на полов акт.

Всъщност редовният полов акт или друга вагинална дейност ще ви помогне да поддържате вагината си здрава. В противен случай може да развиете вагинална атрофия, състояние, при което вагиналните ви стени стават по-къси и по-тесни. Това може да причини проблем от другия край на спектъра: прекомерна вагинална сухота. Това също води до дразнене, възпаление и болка по време на полов акт.

Колко трае?

Всеки е различен. Като цяло, колкото по-ниски са нивата на женските хормони, толкова по-малко отделяне ще имате. Въпреки това винаги може да имате известно количество вагинално течение.

Ако няма нищо медицинско, няма начин да се каже колко дълго ще продължи. Перименопаузата е време на голяма промяна, но след като достигнете 1-годишната граница без менструация, тялото ви се установява в ново нормално състояние.

След менопауза може да откриете, че имате по-малко вагинално течение. В даден момент може дори да потърсите лубриканти за облекчаване на вагиналната сухота.

Ако отделянето се дължи на инфекция, то трябва да се изчисти сравнително бързо с лечението. Ако имате въпроси относно количеството изпускане, струва си да се консултирате с Вашия лекар.

Какво да правя

Ако имате нещо, което изглежда нормално, има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите дразнене на кожата:

 • Носете свободно, памучно бельо. Сменете ги, когато са мокри.
 • Използвайте лека подплата, за да поддържате зоната суха, ако е необходимо. Изберете продукти без аромат и често сменяйте подложката си.
 • Внимателно измийте областта на гениталиите с обикновена вода. Избягвайте използването на сапун.
 • Подсушете зоната след къпане или душ.

Ето някои неща, които можете да направите, за да облекчите съпътстващото дразнене:

 • Избягвайте душене и използване на продукти за женска хигиена.
 • Избягвайте вани с мехурчета и къпане с продукти, съдържащи аромати и други сурови съставки.
 • Изперете бельото си с нежен перилен препарат. Пропуснете омекотителите и сушилните чаршафи и изплакнете обилно.
 • Уверете се, че дрехите ви не са много тесни в областта на гениталиите.
 • Спете без бельо, ако можете.

Кога да говоря с лекар

Вероятно ще разберете какво количество вагинално течение е нормално за вас. Но ако изобщо се притеснявате за вагинално течение, посетете Вашия лекар.

Някои признаци, че може да имате състояние, което изисква лечение, включват:

 • изпускане с всякакъв цвят, различен от бял, кремав или бистър
 • гъст, бучки секрет
 • неприятна миризма
 • изгаряне
 • сърбеж
 • зачервяване
 • постоянен, досаден секрет
 • възпаление на вагината и вулвата (вагинит)
 • болезнено уриниране
 • болезнен полов акт
 • генитален обрив или рани

Всяко количество кървене след менопаузата е необичайно и трябва да накара да посетите Вашия лекар.

Въпреки че отделянето може да е напълно нормално по време на менопаузата, все още можете да получите бактериални и гъбични инфекции. Тъй като кожата ви може да е по-чувствителна, можете също да развиете вагинално и вулварно дразнене поради сапуни, хигиенни продукти и дори перилни препарати.

Полово предаваните инфекции (ППИ), които могат да причинят вагинално течение, включват:

 • хламидия
 • гонорея
 • ХИВ
 • трихомониаза

Не забравяйте да обсъдите цвета, консистенцията и миризмата на вашето течение, както и всички други симптоми, които може да имате.

Диагноза

След като обсъди вашите симптоми и здравна история, вашият лекар вероятно ще извърши преглед на таза, за да търси някакви нередности. Диагнозата може също да включва изследване на вагиналния секрет под микроскоп, за да се провери нивото на киселинност и за признаци на инфекция.

Лечение

Нормалното вагинално течение не е необходимо да се лекува.

Вагиналната атрофия може да се лекува с лубриканти и в някои случаи с естрогенни кремове или таблетки. Инфекциите с дрожди могат да се лекуват с противогъбични лекарства без рецепта.

Вашият лекар може да предпише лекарства за бактериални инфекции и ППИ.

Долния ред

Вагиналният секрет е нормален през целия живот на жената, но има естествени колебания в количеството.

Менопаузата е разделителната линия между перименопаузата и постменопаузата. През това време може да забележите увеличаване или намаляване на изпускането.

Няма причина за безпокойство, ако изхвърлянето ви е с нормален цвят и консистенция и нямате други симптоми. Но ако не изглежда нормално, има неприятна миризма или е придружено от други симптоми, важно е да посетите Вашия лекар. Може да се дължи на инфекция или заболяване, което се нуждае от лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss