Ниска доза срещу висока доза химиотерапия: предимства и ефективност

Химиотерапията с ниска доза включва по-малки дози лекарства, които се прилагат по-често от дозите в традиционните схеми с по-високи дози. Научете за предимствата и ефективността на всеки подход.

Химиотерапията е категория лекарства, които унищожават клетките, като ги атакуват в различни моменти от техния жизнен цикъл.

Медикаментите, използвани за химиотерапия, са много ефективни при насочване към бързо растящите ракови клетки, но не могат да разграничат раковите клетки от нераковите клетки, които също са бързо растящи. Ето защо косопадът и кожните промени са чести странични ефекти от химиотерапията.

Когато химиотерапията се прилага в големи дози, много от вашите здрави клетки усещат ефекта заедно с раковите клетки. Вашите здрави клетки най-вече ще се възстановят с времето, но раковите клетки не.

Тъй като страничните ефекти на традиционната (високодозова) химиотерапия могат да бъдат трудни за справяне, изследователите проучват опциите за по-ниски дози, за да видят дали могат да намерят количества лекарства, които все още са ефективни, но причиняват по-малко странични ефекти.

Тази статия изследва видовете химиотерапия с ниски дози и високи дози, кога се използва всеки тип и колко добре работи всеки.

Химиотерапии с ниски дози срещу високи дози

Химиотерапията с ниска доза (метрономична) е кондензирана форма на химиотерапия с по-ниска доза, която се прилага по по-честа схема от традиционните схеми. Традиционните химиотерапии обикновено се прилагат в най-високата възможна доза, която е безопасна.

Незабавните и дългосрочни странични ефекти, които могат да дойдат с традиционното дозиране, могат да изплашат някои хора от тези лечения. Хората, които са по-възрастни или по-слаби, могат да се разболеят или да развият фатални усложнения от химиотерапията.

Схеми с ниски дози са разработени, за да се експериментира с алтернативно дозиране за по-чувствителни хора. По-честото даване на по-малки дози може да намали токсичните ефекти на тези лекарства или поне да ги направи по-поносими.

Беше ли Ви полезно?

Какви са плюсовете и минусите на ниската доза химиотерапия?

Тъй като са разработени схеми с ниски дози, има известен дебат дали те са по-ефективни от традиционната химиотерапия за контролиране или управление на ракови заболявания.

Преглед на изследване от 2017 гкойто включваше шест клинични проучвания, стигна до заключението, че режимите на химиотерапия с ниски дози водят до приблизително същата полза като традиционната химиотерапия.

В едно проучване няколко души отпаднаха от проучвателната група, която получи традиционни дози химиотерапия. Най-малко двама души в опитите са починали в резултат на усложнения от традиционното лечение с химиотерапия.

Авторите на прегледа заключават, че схемите с ниски дози могат да бъдат толкова ефективни, колкото традиционното дозиране за хора, които може да са по-чувствителни към тези лекарства, но са необходими по-големи проучвания.

По-нови проучвания също така установиха, че има ползи от използването на по-чести схеми на химиотерапия с по-ниски дози, но резултатите изглежда варират в зависимост от вида на рака, стадия и конкретния тип използвана химиотерапия.

Видове рак, за които е използвана ниска доза химиотерапия

Повечето проучвания досега са фокусирани върху използването на ниска доза химиотерапия при лечение на следните видове рак:

 • гърди
 • яйчник
 • бял дроб
 • простатата
 • черен дроб
 • стомашно-чревни
 • мозък (глиални клетки)
 • бъбрек
 • невроендокринни тумори
 • саркоми
 • меланоми
 • рак на главата и шията
 • множествена миелома

Но последните проучвания сочат, че повечето данни за употребата на тези лечения за първоначално лечение на рак в сравнение с традиционната химиотерапия идват от проучвания в ранните фази. Повече информация от изпитвания в по-късни фази ще помогне да се осигурят по-убедителни резултати.

Много от тези проучвания също разглеждат ниска доза химиотерапия заедно с други схеми на лечение или като текущо поддържащо лечение заедно с други терапии.

Необходими са повече изследвания, за да се гарантира, че хората, които използват терапия с ниски дози, не разменят страничните ефекти с неадекватно лечение на рак. Получаването на химиотерапия, във всякаква доза, без ползата от лечението на рак е най-големият недостатък и въпрос без отговор, когато става дума за химиотерапия с ниска доза.

Окончателен резултат при ниска доза химиотерапия

В момента много проучвания изследват възможностите за химиотерапия с ниски дози. На пръв поглед тези режими изглеждат поне толкова ефективни, колкото традиционната химиотерапия при управлението на рака, като същевременно причиняват по-малко странични ефекти. Въпреки това все още трябва да се направят широкомащабни проучвания, за да се направи точно сравнение.

Беше ли Ви полезно?

Какви са плюсовете и минусите на химиотерапията с висока доза?

Конвенционалната химиотерапия използва възможно най-високите дози лекарства, като спира само след токсичността. Химиотерапевтичните лекарства са добри в убиването на раковите клетки, но могат да унищожат и нераковите клетки.

Използването на възможно най-високата доза, която тялото може да понесе, традиционно се смята за най-добрата стратегия за борба с рака. Вашата толерантност към химиотерапия обаче зависи от цялостното ви здравословно състояние и специфичния ви вид рак.

Приблизително половината от всички ракови заболявания се развиват при хора на възраст над 70 години, а 30-50% от по-възрастните със солидни тумори в стадий 3-5 ще изпитат химиотерапевтична токсичност в даден момент от лечението.

Няма добър инструмент за предсказване кой ще развие токсичност, така че лекарите обикновено дават на хората опцията да опитат химиотерапия – и да се възползват от шанса да развият токсичност – вместо да видят как ракът им прогресира.

Висока доза химиотерапия е доказала своята висока ефективност при лечение или дори лечение на много видове рак, особено ракови заболявания, които се връщат след първоначално лечение. Недостатъкът е, че тези лечения често убиват много здрави клетки и разрушават костния мозък, така че хората се нуждаят от допълнителни лечения за справяне с токсичността и страничните ефекти.

Окончателен резултат при висока доза химиотерапия

Традиционните и високи дози химиотерапия са много ефективни при лечението на повечето ракови заболявания или най-малкото за предотвратяване на прогресирането им. Въпреки това, много хора, които развиват рак, са по-възрастни или стават слаби от болестта и в крайна сметка изпитват краткосрочни и дългосрочни странични ефекти от лечението.

Беше ли Ви полезно?

Дали химиотерапията с ниска доза е толкова ефективна, колкото високата доза с по-малко токсичност?

Използването на по-чести режими на химиотерапия с по-ниски дози все още е сравнително нова практика. Не всеки е готов да рискува, като използва по-ниска (и вероятно по-малко мощна) доза лекарства при лечение на агресивни ракови заболявания, които обикновено се лекуват с висока доза химиотерапия.

Поради това по-голямата част от информацията за ефективността на терапиите с ниски дози е взета от проучвания, които използват ниски дози при немощни възрастни, за ограничени видове рак или заедно с други лечения.

По-големи проучвания са в ход, за да се опитат да отговорят на този въпрос в по-голям мащаб, но ранните резултати предполагат, че поне за някои видове рак химиотерапевтичните схеми с ниски дози могат да бъдат опция за лечение на рак без токсичните ефекти на високите дози.

Необходими са повече изследвания, за да се сравнят точно резултатите от лечението с висока и ниска доза химиотерапия. Някои проучвания показват, че химиотерапията с ниска доза може да бъде опция за много хора, но изследванията в тази област са ограничени.

Можете да говорите с Вашия лекар за конкретния вид и стадий на рак, както и за цялостното ви здраве. Решението коя химиотерапия да използвате включва много фактори, включително генетичния профил на вашия рак и какви лечения може да понесе тялото ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss