Нива на успех при операция на рак на жлъчния мехур

Хирургията за рак на жлъчния мехур обикновено е по-успешна, ако ракът не се е разпространил извън жлъчния мехур, ако туморът е малък и ако раковите клетки изглеждат повече като клетки на жлъчния мехур (по-малко нетипични).

Ракът на жлъчния мехур е вид рак, който се развива в жлъчния мехур, орган, който съхранява жлъчката, използвана за храносмилането. Като цяло, това е рядък вид рак. Приблизително 12 220 нови диагнози ще се произвежда в САЩ през 2023 г.

Хирургията е една от възможностите за лечение на рак на жлъчния мехур. Може да се използва за опит за излекуване на рака или за по-добро управление на рака и неговите симптоми.

Продължете да четете, за да научите повече за операцията на рак на жлъчния мехур и степента на успех.

Каква е целта на операцията за рак на жлъчния мехур?

Най-общо казано, има два вида хирургия за рак на жлъчния мехур: потенциално лечебна хирургия и палиативна хирургия.

Потенциално лечебна хирургия

Потенциално лечебна операция се извършва, ако образната диагностика и други тестове показват, че ракът може да бъде напълно отстранен. Целта на тази операция е да се излекува ракът.

Видът процедура, използвана за потенциално лечебна хирургия, се нарича холецистектомия, която премахва жлъчния мехур. Когато се отстранява само жлъчният мехур, това се нарича обикновена холецистектомия.

Понякога ракът се е разпространил в други тъкани около жлъчния мехур. В тази ситуация може да се използва радикална холецистектомия. Това премахва жлъчния мехур, както и другите засегнати тъкани като:

 • лимфни възли
 • част от черния дроб
 • общия жлъчен канал
 • панкреаса
 • част от тънките черва
 • връзки около черния дроб и тънките черва

Палиативна хирургия

Ако ракът не може да бъде отстранен напълно, все пак може да се направи операция. Целта на този вид операция е да облекчи симптомите ви и да ви помогне да живеете по-дълго.

Видовете процедури, използвани за палиативна хирургия, обикновено са насочени към справяне със запушен жлъчен канал, което може да доведе до симптоми като жълтеница, болка, гадене и повръщане. Видовете процедури, използвани за това, могат да включват:

 • поставяне на стент, който поставя тънка тръба през запушването и поддържа жлъчния канал отворен

 • поставяне на катетър, което позволява на жлъчката да се оттича в торба, разположена извън тялото ви
 • жлъчен байпас, при който се използва операция за създаване на път, който заобикаля запушването

Също така е важно да се отбележи, че поставянето на стент или катетър може да се използва и при хора, които ще бъдат подложени на потенциално лечебна операция. Това може да се направи, за да се облекчат симптомите на запушване на жлъчните пътища преди холецистектомия.

Колко успешна е операцията за рак на жлъчния мехур?

Хирургията е само потенциално лечебно лечение за рак на жлъчния мехур, който е на етап 2 или по-нисък. Това означава, че ракът все още е локализиран в жлъчния мехур и може да се е разпространил само в близката фиброзна тъкан.

Въпреки това, само 1 на 5 ракът на жлъчния мехур се диагностицира в тези ранни етапи. Това означава, че повечето ракови заболявания на жлъчния мехур се диагностицират в по-напреднали стадии, когато потенциално лечебната хирургия е по-малко вероятно да бъде възможна.

Успех и перспектива при операция на жлъчния мехур

По-стара 2014 проучване оцениха 106 души, подложени на потенциално лечебна операция за рак на жлъчния мехур. Установено е, че 75 (70,8%) не са имали открит рак след операцията. Средната 5-годишна преживяемост за тези индивиди е 63%.

Въпреки това, все още е възможно ракът да се появи отново след операция. А 2016 проучване установиха, че от 217 души, които са имали потенциално лечебна операция, 76 (35%) са имали рецидив. Средното време до рецидив е 9,5 месеца.

Рецидивиращият рак също е свързан с по-лоша обща 5-годишна преживяемост в сравнение с тези без рецидив (съответно 16% срещу 75,9%).

Някои от факторите, които са свързани с по-добри хирургични резултати, включват:

 • по-малък размер на тумора
 • рак, който остава в жлъчния мехур и не се е разпространил в лимфни възли или други близки тъкани
 • по-нисък клас рак, което означава, че раковите клетки изглеждат повече като нормални клетки на жлъчния мехур и са по-малко нетипични
 • отрицателни хирургични граници, което означава, че ръбът или границата на отстранената тъкан не съдържа ракови клетки

Перспективата за хората, получаващи само палиативна хирургия, обикновено е по-лоша. А 2016 проучване установяват, че 5-годишната преживяемост е 44% за тези, които са имали потенциално лечебна хирургия и 7,7% за тези, които са имали само палиативна хирургия.

Какви са потенциалните странични ефекти от операцията на жлъчния мехур?

Както всяка операция, операцията за рак на жлъчния мехур носи риск от нежелани странични ефекти. Потенциалните нежелани реакции могат да зависят от вида и степента на операцията, която имате, и могат да включват:

 • лоша реакция към упойката
 • кървене
 • кръвни съсиреци
 • инфекции на или около мястото на операцията

 • пневмония
 • храносмилателни или хранителни проблеми
 • изтичане на жлъчка в корема ви

 • чернодробна недостатъчност

Важно е да сте наясно с потенциалните странични ефекти от вашата операция. Медицинският екип ще прегледа страничните ефекти, свързани с вашата конкретна операция, преди вашата процедура.

Има ли други възможности за лечение на рак на жлъчния мехур?

Други лечения също се използват за рак на жлъчния мехур. Това са химиотерапия и лъчетерапия, които могат да се използват при следните обстоятелства:

 • след операция за унищожаване на останалите ракови клетки (адювантна терапия)
 • като основно(и) лечение(я) за лица, които не могат да получат потенциално лечебна операция
 • за облекчаване на симптомите на рак на жлъчния мехур (палиативна терапия)

В някои ситуации химиотерапията може да се приложи заедно с лъчева терапия. Това може да помогне на лъчевата терапия да работи по-добре и се нарича химиотерапия.

По-нови лечения за рак на жлъчния мехур също се тестват в клинични изпитвания. В зависимост от фактори като степента на вашия рак и реакцията ви към стандартните лечения, медицинският екип може да ви препоръча да участвате в клинично изпитване.

Какви са перспективите за хората с рак на жлъчния мехур?

Тъй като много видове рак на жлъчния мехур не се откриват, докато не достигнат по-напреднал стадий, перспективите за хората с рак на жлъчния мехур обикновено са доста лоши.

Според Американско общество за борба с ракаотносителните 5-годишни проценти на преживяемост за хора с диагноза рак на жлъчния мехур в Съединените щати между 2011 г. и 2017 г. са:

 • 66%, когато ракът остава локализиран в жлъчния мехур
 • 28%, когато ракът се е разпространил в близките лимфни възли или тъкани
 • 2%, когато ракът се е разпространил в по-отдалечени части на тялото като черния дроб и белите дробове
 • 19% общо

Тези статистики са точно това — статистики. Те не отразяват индивидуални фактори или по-нови постижения в лечението. Като такъв, помолете медицинския екип за оценка на вашата индивидуална перспектива.

Хирургията за рак на жлъчния мехур може да бъде потенциално лечебна или палиативна. Кой тип операция се препоръчва зависи от степента на вашия рак при диагностицирането.

При много хора с ранен стадий на рак на жлъчния мехур, потенциално лечебната хирургия може да премахне напълно рака. Въпреки това все още е възможно ракът на жлъчния мехур да се върне в бъдеще.

Други лечения за рак на жлъчния мехур са химиотерапия и лъчетерапия. Ако сте получили диагноза рак на жлъчния мехур, попитайте екипа за грижи за видовете препоръчани лечения и как те могат да повлияят на вашата перспектива.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss