На каква възраст се развива ендометриоза?

Въпреки че всеки, който има менструален цикъл, може да развие ендометриоза, това е по-често при хора на 30 години.

Какво причинява ендометриоза и кой е най-застрашен?

Ендометриозата обикновено възниква, когато подобна на матката тъкан расте извън матката. Това може да улови тъкан и кръв на места, където не могат да излязат от тялото, причинявайки болка и други усложнения.

Причината за този процес все още не е ясна, въпреки че експертите имат няколко теории.

Възможните причини включват:

 • Ретрограден менструален поток: Менструалната кръв и тъкан обикновено се отделят и излизат от тялото през шийката на матката. Понякога тази кръв може да се върне обратно по фалопиевите тръби и да се изхвърли в таза.
 • Хормони: Естрогенът може да играе роля в растежа на ендометриума.
 • Хирургия: По време на коремна операция тъканта може неволно да бъде преместена в други части на тялото от инструментите, използвани за процедурата. Ендометриоподобна тъкан е открита в коремни белези.
 • Транспорт по кръв или лимфна система: Тъканта може да пътува през кръвта или лимфната система, разпространявайки се на други места в тялото, подобно на раковите клетки.
 • Клетъчно преобразуване: Други клетки могат да решат, че искат да станат клетки на ендометриума и ще започнат да растат тъкан, подобна на ендометриума.

Може би си по-вероятно да развиете ендометриоза, ако:

 • имате фамилна анамнеза за това състояние
 • имате здравословно състояние, което засяга матката ви
 • започнала менструация преди 11-годишна възраст
 • менструация за повече от 7 дни наведнъж
 • обилна менструация, която продължава повече от 7 дни

Какви са ранните симптоми на ендометриозата?

Ранните симптоми на ендометриозата могат да бъдат трудни за определяне, тъй като те могат да имитират други състояния. Това може да забави диагнозата и лечението.

Симптомите могат да включват:

 • болка в долната част на гърба, корема или таза
 • болезнено уриниране или изхождане
 • болка по време на проникващ секс
 • зацапване или кървене между менструалните периоди
 • кървене през превръзки или тампони по време на менструация

 • кръв в урината или изпражненията
 • запек или диария

 • затруднено забременяване

Умора, депресия и безпокойство могат да съпътстват състоянието. Психологическите ефекти от живота с нелекувана ендометриоза могат да имат огромен ефект върху качеството ви на живот.

Как се диагностицира ендометриозата?

Тазовият преглед може да помогне за идентифициране на големи кисти или белези. Вашият клиницист може да поиска ултразвук, ЯМР или друга техника за изобразяване, за да търси лезии, растящи извън матката.

Най-добрият начин за диагностициране на ендометриозата е лапароскопията. Тази минимално инвазивна хирургична процедура включва правене на малки разрези по протежение на корема и вмъкване на малка тръба и камера (лапароскоп) за изследване на тъканта.

Ако вашият клиницист открие тъкани, за които подозира, че са свързани с ендометриоза, той може да вземе проба (биопсия) за по-нататъшно изследване.

Други често задавани въпроси

Колко често се среща ендометриозата?

Световната здравна организация изчислява, че 10% от жените и момичетата в репродуктивна възраст по света страдат от ендометриоза.

Може ли да развиете ендометриоза внезапно или по-късно в живота?

Ендометриозата е прогресивно състояние, което означава, че се влошава с времето. Някои хора с ендометриоза може изобщо да нямат симптоми, а други могат да изпитват леки симптоми до по-късна възраст.

Според Endometriosis UK на средностатистическия човек са необходими 7,5 години, за да получи диагноза ендометриоза.

Възможно ли е да се предотврати ендометриозата?

Понастоящем не е възможно да се предотврати ендометриозата, тъй като причината за нея все още е неизвестна.

Долния ред

Болка, прекомерно кървене и затруднено забременяване може да са признаци на ендометриоза. Документирайте симптомите си и се консултирайте със здравен специалист за поставяне на правилна диагноза.

Въпреки че в момента няма лек за ендометриозата, има неща, които можете да направите, за да управлявате симптомите си.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss