Начини за справяне с депресията при преместване

Преместването често е стресиращо преживяване. За някои може да предизвика депресия на преместване – неофициален термин за описване на разстройство на приспособяването.

Преместването може да бъде стресиращо. Дори ако сте очаквали с нетърпение преместването, преместването може да предизвика или влоши депресията. Това често се нарича „депресия на преместване“.

Преместването може да бъде драстична промяна и всички драстични промени могат да повлияят на психичното ви здраве. Може да изпитате симптоми на депресия, като чувство на тъга, липса на удоволствие и изтощение. Депресията от преместване също може да повлияе на вашия апетит, модел на сън и способността ви да се концентрирате.

Ако изпитвате депресия от преместване, не сте сами. Възможно е да намерите подкрепа и да започнете да се чувствате по-добре.

Какво представлява депресията при преместване?

Депресията от преместване е разговорен термин, използван за описване на разстройство в адаптацията, дължащо се на преместване. Това не е официална диагноза в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание на редакцията на текста (DSM-5-TR) — ръководството, използвано за определяне и диагностициране на психични заболявания в Съединените щати.

Ако това, което изпитвате, е разстройство на приспособяването, се очаква симптомите да отзвучат през първите 6 месеца. Ако симптомите продължават, може да бъдете диагностицирани с клинична депресия.

Смяната на дома може да бъде много разрушителна. Това прекъсване на вашата рутина – както и безпокойството, свързано с преместването и адаптирането към ново пространство – може да предизвика дълбока, но временна тъга. В някои случаи преместването може също да означава загуба на вашата мрежа за подкрепа, преживяване на културен шок и чувство на изолация от другите.

Честото преместване в детството е свързано с лошо психично здраве, според изследване от 2017 г. A Проучване от 2019 г въз основа на данни от близо 4000 студенти от първа година на университета също установи връзка между честото местене и лошото психично здраве.

И младите хора не са единствените, които изпитват депресия от преместване. А Проучване от 2022 г установи, че преместването в грижа за възрастни хора може да бъде трудно изживяване за възрастните хора.

Въпреки че чувството на тъга и дори празнота при движение може да бъде болезнено, тези симптоми обикновено не отговарят на изискванията за клинична диагноза. Въпреки това, ако смятате, че бихте могли да се възползвате от професионална помощ, за да намерите начини да се справите, това винаги е опция, независимо от тежестта на вашите симптоми.

Симптоми на депресия при преместване

Симптомите на депресия от преместване са същите като симптомите на депресия.

Според DSM-5-TR симптомите на депресия включват:

 • промени в апетита (увеличаване или намаляване)
 • затруднено концентриране
 • чувство на тъга, вцепенение или безнадеждност
 • раздразнителност и повишен гняв
 • загуба на интерес към обичайните ви хобита и страсти
 • загуба на интерес към общуването
 • физически болки и болки, които иначе са необясними
 • спи твърде много или твърде малко
 • мисли или планове за самоубийство или самонараняване

Може също да изпитате чувство на съжаление за преместването си. Може да се съмнявате в решението си да се преместите или да се съмнявате в способността си да се адаптирате към новите обстоятелства.

Тъга ли е преместването или депресия?

Само защото се чувствате потиснати след движение, не означава, че имате депресивно разстройство. Въпреки това е възможно да изпитате клинична депресия поради преместване.

Разликата между тъгата и депресията е, че депресията е постоянна. Може да се счита за депресия само ако симптомите:

 • присъстват най-малко 2 седмици
 • влияят негативно на множество аспекти от живота ви, затруднявайки функционирането

Независимо от това дали изпитвате пълна депресия от преместване или някакъв блуд след преместване, можете да се възползвате от разговор с специалист по психично здраве.

Кой е най-застрашен от депресия при преместване?

Няма достатъчно изследвания, за да се определи кой е по-вероятно да изпита конкретно депресия от преместване. Някои фактори обаче могат да увеличат риска от клинична депресия.

Например:

 • Самоличност: Рискът от депресия за транссексуалните хора е почти 4 пъти по-голям от този при цисджендър хората.
 • Генетика: Ако имате семейна история на депресия, вие сте по-вероятно да го развием.
 • Дефицит на витамин D: Проучвания свързват депресивните симптоми с ниските нива на витамин D.
 • Злоупотреба с вещества: Изследванията показват, че хората, които имат разстройство, свързано с употребата на вещества, са по-склонни да имат депресия.
 • Физически заболявания: Депресията е свързана с други хронични медицински заболявания, като напр сърдечно заболяване и рак.

С това казано, всеки може да изпита депресия от преместване.

3 начина за справяне с депресията при преместване

Психотерапия

Психотерапията, известна още като терапия с разговори, е една от най-ефективните лечения за депресия. Това включва обсъждане на вашите преживявания, мисли и емоции с обучен професионалист. Чрез разговорна терапия можете да научите умения, които да ви помогнат да се справите по-добре.

Много различни видове психотерапия могат да се използват за справяне с депресията, включително когнитивно-поведенческа терапия (CBT) и психодинамична терапия.

лекарства

Многобройни видове лекарства могат да се използват за лечение на депресия. Антидепресантите трябва да бъдат предписани от лекар, който ще прецени дали лекарството е подходящо за вас. Те също така ще определят кое лекарство вероятно ще бъде най-доброто за вас.

Лекарството може да се използва заедно с терапията за разговори за лечение на депресия и други състояния.

Стратегии за самообслужване

Подкрепените от изследвания стратегии за самообслужване при депресия включват:

 • получаване достатъчно сън всяка нощ
 • ядене на балансирани, питателни ястия, за да поддържате мозъка и тялото си
 • занимавайки се с упражнения няколко пъти седмично
 • практикуване на медитация редовно
 • прекарване на време сред природата, за да повиши настроението ти
 • водене на дневник и ангажиране с творчески хобита
 • намаляване на употребата на алкохол и наркотици

Често преместването може да разклати обичайните ни навици. Може да загубите навици, които поддържат психичното ви здраве, като редовни упражнения и добър режим на сън. Връщането към тези рутини може да е полезно. Ако все още не сте изградили тези навици в новата си среда, никога не е късно да започнете.

Извършването на горните дейности може да се почувства като трудна задача, когато сте депресирани. Опитайте да възприемете подхода „нещо е по-добро от нищо“, за да създадете по-здравословен начин на живот.

Ако дългата сесия във фитнеса ви звучи твърде трудно, помислете за 10-минутна разходка около вашия блок или дори в дома ви. Ако 20-минутна сесия за медитация не изглежда възможна, медитирайте за 60 секунди. Стремете се към прогрес, а не към съвършенство.

Можете също да опитате да изградите един навик наведнъж. Може би започнете със съня, като практикувате хигиена на съня всяка вечер. Това може да ви помогне да заспите по-бързо и да спите през цялата нощ. Ако ви е трудно да заспите в новия си дом, опитайте визуализация или водена медитация за безсъние.

Как да предотвратим депресията при преместване

Не винаги е възможно да се предотврати депресията от преместване. Грижата за себе си обаче може да има положителен ефект.

Когато се местите, опитайте следното:

 • Оставете се да наскърбите стария си дом: Дори ако сте били развълнувани от преместването си и дори ако смятате, че преместването е било добра идея, естествено е да се чувствате тъжни след преместването. Позволете си да почувствате чувствата си.
 • Поддържайте връзка с любимите хора: Ако се местите в градове, насрочването на видео разговори може да е полезно.
 • Създайте нови връзки: Опитайте се да срещнете нови хора, като се присъедините към класове и клубове.
 • Намерете части от вашия нов дом, които харесвате: Независимо дали е уютен кът в дома ви или близък парк, опитайте се да намерите аспекти на новия си дом, които да ви харесват.
 • Гнездо: Декорирането, пренареждането или почистването на вашия дом може да ви помогне да се почувствате по-спокойни и удобни в новото си пространство.
 • Създайте рутина: Навлизането в нова рутина може да ви помогне да се чувствате по-малко неспокойни. Може също така да ви помогне да практикувате здравословни навици за самообслужване, които поддържат психичното ви здраве, като медитация или редовно хранене.
 • Обърнете се за помощ: Преместването е трудно, дори и да не изпитвате депресия от преместване. Превантивното посещение на терапевт може да ви помогне да се приспособите към промяната.

Долен ред

Преместването може да бъде вълнуващо, но също така може да окаже влияние върху психичното ви здраве. Ако изпитвате депресия от преместване, знайте, че не сте сами. Възможно е да намерите помощ и в крайна сметка да започнете да се чувствате по-добре.

Ако сте депресирани или мислите, че сте депресирани, помислете за разговор с терапевт. Също така, помислете за ангажиране с навици, които ви помагат да се чувствате заземени и спокойни, като например упражнения, общуване или просто достатъчно сън.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss