Навигиране в интимността с атопичен дерматит

Атопичният дерматит е най-честата форма на екзема. Това е хронично възпалително състояние на кожата, което причинява суха, сърбяща кожа и други симптоми.

Най-вероятно е атопичният дерматит да засегне ръцете ви, но симптомите могат да се появят и на други части на тялото ви. Някои хора развиват симптоми около гениталиите или ануса. Това може да причини сърбеж, сухота и дискомфорт, включително по време на секс или други интимни дейности.

Видимите симптоми на атопичен дерматит също могат да повлияят негативно на образа на тялото или самочувствието ви. Чувството на неудобство или притеснение относно симптомите може да подкопае вашия комфорт или увереност в отношенията.

Някои хора се справят с тези предизвикателства, като избягват секс или връзки, но това може да повлияе негативно на качеството ви на живот. Сексът и интимните отношения са важен източник на връзка и удоволствие за много хора.

Управлението на симптомите на атопичен дерматит може да помогне за ограничаване на потенциалните му ефекти върху вашия сексуален живот и взаимоотношения. Също така е важно да общувате с партньора си и да предприемете стъпки за изграждане на самочувствие.

Управление на симптомите

Следването на препоръчаното от Вашия лекар лечение за атопичен дерматит може да помогне за намаляване на симптомите, което може да намали дискомфорта по време на сексуални дейности и да ограничи опасенията за образа на тялото.

В зависимост от вашите специфични симптоми, вашият лекар може да препоръча:

 • промени в рутинната ви грижа за кожата или други навици в начина на живот
 • медицински мехлеми, кремове или други локални лечения
 • орално или инжектирано лекарство
 • светлинна терапия

Също така е важно да ограничите всички задействания, които влошават симптомите ви.

Можете да научите повече за грижата за кожата и избягването на задействания по-долу.

Практикуване на добра грижа за кожата

Нежната рутинна грижа за кожата може да ви помогне да поддържате кожата си овлажнена и здрава.

Например, Вашият лекар може да Ви насърчи да:

 • Вземете кратки вани или душове с хладка вода.
 • Използвайте нежен почистващ препарат или сапун, за да почистите кожата си.
 • Нежно потупвайте кожата си, вместо да я изсушавате.
 • Редовно нанасяйте овлажнител.

Най-добре е да избягвате продукти за лична хигиена, които съдържат аромати, оцветители или други обичайни дразнители. Тези съставки са обичайни отключващи фактори, които могат да влошат симптомите на атопичен дерматит.

За да намерите продукти, които не съдържат обичайни дразнители, потърсете в каталога на продуктите за екзема на Националната асоциация по екзема (NEA) или потърсете тези, обозначени с печата за приемане на NEA.

Избягване на обичайните задействания

Провокаторите на атопичния дерматит могат да бъдат всичко, което влошава симптомите ви. Тригерите могат да варират от един човек на друг. Идентифицирането на вашите тригери и предприемането на стъпки за ограничаването или избягването им може да помогне за намаляване на симптомите ви.

Честите причини за атопичен дерматит включват:

 • изключително високи или ниски температури
 • триене върху кожата ви
 • ароматизирани продукти за лична хигиена
 • домакински дезинфектанти
 • груби тъкани или дрехи
 • изпотяване
 • стрес

За да предотвратите или намалите симптомите около гениталиите или ануса, може също да помогнете да избегнете:

 • кола маска около гениталиите или ануса
 • носенето на плътно прилепнали панталони, клинове, чорапогащи или прашки
 • използване на душове, козметични пудри или спрейове върху гениталиите или ануса

Носенето на меко бельо, изработено от дишаща материя, като памук, и прането на бельо и други дрехи с нежен перилен препарат без аромат също може да помогне за предотвратяване или намаляване на симптомите около гениталиите или ануса.

Използването на личен лубрикант на водна или силиконова основа по време на сексуални дейности може да помогне за ограничаване на триенето и дискомфорта. Най-добре е да избягвате ароматизираните лубриканти.

Общуване с вашия партньор

Ако симптомите на атопичен дерматит влияят негативно върху сексуалното ви желание, сексуално удоволствие, увереност или комфорт във връзката, разговорът с партньора ви може да ви помогне да се справите с това.

„Това може да бъде неудобна тема за обсъждане и някои [people] може да не се чувстват комфортно да говорят за симптомите си с партньора си. Това може да доведе до недоразумения и предизвикателства в рамките на една връзка“, каза д-р Лиза Лоулес пред Healthline.

Лоулес е клиничен психотерапевт, специализиран в сексуалното здраве и главен изпълнителен директор и основател на Holistic Wisdom, компания, която предоставя образование, ресурси и продукти за сексуално здраве.

„Отворени дискусии за какво [atopic dermatitis] е и как то влияе на вас и връзката ви може да облекчи много стрес“, казва тя.

Лоулес сподели следните съвети за разговор с партньора ви за атопичен дерматит:

 • Бъди честен: Говорете с партньора си за отключващите фактори на атопичния дерматит, симптомите и как състоянието влияе върху образа на тялото ви, сексуалния комфорт или други области от живота.
 • образовайте: Помогнете на партньора си да научи повече за атопичния дерматит, включително как може да ви помогне да ви помогне.
 • Разгледайте: Работете заедно, за да намерите начини да останете интимни или да се чувствате свързани по време на обостряне на симптомите. Може да ви е полезно да избягвате определени пози за секс или да опитате нова поза за секс, секс играчка или лубрикант.

Намирането на несексуални начини да бъдете физически интимни също може да ви помогне да поддържате чувството за връзка, когато сексът е неудобен. Те могат да включват държане за ръце, гушкане, прегръдка или наслаждаване на бавен танц заедно.

Ако ви е трудно да говорите за предизвикателствата, пред които сте изправени с партньора си, помислете дали да не се свържете с консултант за двойки или секс терапевт. Те могат да споделят стратегии, които да ви помогнат да общувате. Те може също да имат съвети за коригиране на вашия сексуален живот по начини, които насърчават взаимното удобство и удоволствие.

Изграждане на положителен образ на тялото и самочувствие

Начинът, по който мислите и чувствате за тялото си, може да повлияе на вашето самочувствие, психично здраве и качество на живот. Може също да оформи начина, по който взаимодействате с другите в отношенията.

За да изградите положителен образ на тялото, може да помогне целенасоченото мислене на положителни мисли за себе си. Направете съзнателно усилие да мислите за неща, които харесвате в себе си, включително не само за аспекти на тялото си, които харесвате, но и за вашите силни страни и умения. Може да ви е полезно да запишете тези мисли в дневник.

Отделянето на време за проучване на нови дейности, изграждане на нови умения или връщане на общността ви също може да помогне за подобряване на самочувствието ви. Важно е да запомните, че вие ​​сте повече от човек с атопичен дерматит.

Може също да намерите за полезно да говорите със специалист по психично здраве, който има опит в подкрепа на хора с хронични заболявания. Те могат да ви помогнат да развиете стратегии за справяне с негативния образ на тялото, ниското самочувствие и предизвикателствата във взаимоотношенията.

Атопичният дерматит може да причини неприятни физически симптоми, които могат да попречат на вашето сексуално желание или комфорт. Това може също да допринесе за опасенията за образа на тялото, което може да повлияе негативно на вашите взаимоотношения или сексуален живот.

Предприемането на стъпки за управление на състоянието е важно за намаляване на симптомите и ограничаване на въздействието им върху живота ви. Важно е да следвате препоръчаното от Вашия лекар лечение. Практикуването на добри навици за грижа за кожата и избягването на тригери също може да помогне за ограничаване на симптомите.

Опитайте се да общувате открито с партньора си за това как атопичният дерматит ви засяга. Може да успеете да работите заедно, за да се справите с предизвикателствата, свързани със секса или интимността.

Разпознаването и култивирането на вашите силни страни и умения също може да ви помогне да развиете положително самочувствие, което може да има ползи за вашето психично здраве и взаимоотношения.

За да научите повече стратегии за навигиране в интимността и подобряване на образа на тялото ви при атопичен дерматит, помислете за разговор с вашия лекар или специалист по психично здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss