Може ли Paxlovid да причини безсъние?

Paxlovid е лекарство, предписвано при заболяване от COVID-19. Въпреки че клиничните проучвания не са идентифицирали безсънието като страничен ефект на Paxlovid, някои хора съобщават за нарушен сън, докато приемат това лекарство. Има няколко причини, поради които това може да е така.

мъж лежи на легло, не може да заспи поради безсъние
lakshmiprasad S/Getty Images

Paxlovid е перорално антивирусно лекарство. Понастоящем е разрешено за хора на възраст 12 и повече години, които са изложени на риск от сериозно заболяване от COVID-19. За да бъде максимално ефективен, трябва да започне в рамките на 5 дни след появата на симптомите на COVID-19.

Както повечето лекарства, Paxlovid може да предизвика нежелани реакции. В статията по-долу ще проучим дали безсънието е известен страничен ефект на Paxlovid.

Страничен ефект на Paxlovid ли е безсънието?

Безсънието е вид нарушение на съня. Хората с безсъние имат проблеми със заспиването, запазването на съня или получаването на качествен сън.

Досега безсънието не е съобщавано като страничен ефект на Paxlovid в клинични проучвания или в медицинската литература. Въпреки това, прекъсване на съня по време на приема на Paxlovid се съобщава от някои хора случайно.

В момента не е ясно дали Paxlovid директно води до нарушен сън. Но има няколко потенциални обяснения защо може да имате проблеми със съня, ако приемате Paxlovid.

Например два често срещани странични ефекта на Paxlovid са мускулна болка и диария. Появата на тези нежелани реакции, докато приемате лекарството, може да доведе до по-лош сън от обикновено.

Освен това самият COVID-19 причинява симптоми като втрисане, треска, кашлица и мускулни болки, които могат да нарушат съня ви.

Въпреки че Paxlovid започва да действа скоро след като започнете да го приемате, все още може да отнеме известно време за пълното облекчаване на симптомите на COVID-19. Това означава, че може да ви е трудно да получите качествен сън, докато не започнете да се възстановявате.

Предизвиква ли Paxlovid други странични ефекти?

Според информация за предписваневъзможните нежелани реакции на Paxlovid включват:

 • неприятен вкус в устата
 • чувство на общо неразположение, наречено неразположение
 • болка в мускулите
 • диария
 • гадене
 • болка в корема
 • високо кръвно налягане

В по-редки ситуации е възможно Paxlovid да причини алергични реакции или проблеми с черния дроб.

Има и няколко лекарства, с които Paxlovid може да взаимодейства. Това включва, но не се ограничава до някои видове:

 • лекарства за аритмия
 • лекарства за кръвно налягане
 • разредители на кръвта
 • лекарства за психично здраве
 • лекарства за припадъци
 • статини

Поради потенциални взаимодействия е важно да уведомите Вашия лекар за всички лекарства, отпускани с рецепта, лекарства без рецепта или добавки, които приемате, преди да Ви бъде предписан Paxlovid.

Възстановяване на COVID-19 след Paxlovid

Може да сте чували съобщения за повторни симптоми на COVID-19 след прием на Paxlovid. Наблюдавано е, че това се случва 2 до 8 дни след завършване на 5-дневен курс на Paxlovid. Обикновено не е необходимо допълнително антивирусно лечение.

Въпреки това, последните изследвания показват, че отскоците може да не са ограничени до Paxlovid. А Проучване от 2022 г установиха, че над една трета от нелекуваните лица с COVID-19 са имали рецидив на симптомите, след като са били без симптоми в продължение на поне 2 дни.

Колко ефективен е Paxlovid при лечение на симптоми на COVID-19?

Данните от първоначалните клинични изпитвания за Paxlovid показват, че 5-дневен курс на лекарството намалява риска от сериозно заболяване от COVID-19 с 89%. Това изпитване е проведено при неваксинирани възрастни без анамнеза за COVID-19.

А по-късно Анализ за 2022 г включваше хора, които са били ваксинирани срещу COVID-19 или които преди това са се заразили с COVID-19. В сравнение с липсата на лечение, процентът на хоспитализация е с 51% по-нисък за тези, които са приемали Paxlovid.

Освен това някои изследвания предполага, че Paxlovid може също да помогне за предотвратяване на продължителен COVID. Някои от потенциалните симптоми на дълъг COVID включват постоянна умора, мозъчна мъгла и проблеми със съня като безсъние.

Има ли други лекарства, които могат да лекуват COVID-19?

Много хора с лек до умерен COVID-19 могат да лекуват заболяването си с мерки за самообслужване, като например:

 • получаване на много почивка
 • оставайки добре хидратирани
 • приемане на лекарства без рецепта за облекчаване на симптоми като треска, кашлица и болки

Ако сте изложени на риск от сериозно заболяване от COVID-19, има и лечения, различни от Paxlovid, които може да са ви достъпни. Това са:

 • молнупиравир (Lagevrio): перорално антивирусно лекарство, което има чести нежелани реакции като диария, гадене и виене на свят
 • ремдесивир (Veklury): антивирусно лекарство, което се дава чрез IV и може да доведе главно до храносмилателни симптоми като гадене

Какво може да помогне при безсъние?

Ако имате COVID-19 и страдате от безсъние, има няколко неща, които могат да ви помогнат. Например можете:

 • уверете се, че спалнята ви е тъмна, тиха и с комфортна температура
 • избягвайте да гледате телевизия или да използвате други електронни устройства непосредствено преди сън

 • опитайте се да правите релаксираща дейност преди лягане, като четене на книга или вземане на топла вана
 • избягвайте консумацията на кофеин или алкохол по-късно през деня
 • опитайте се да не дрямвате дълго през деня
 • опитайте се да се излагате малко на дневна светлина, особено сутрин, за да регулирате вътрешния си часовник на тялото

Ако безсънието ви е продължително, вашият лекар може да препоръча допълнителни лечения като лекарства или когнитивно-поведенческа терапия за безсъние.

Paxlovid може да взаимодейства с някои лекарства и добавки, така че ако изпитвате проблеми със съня, докато приемате Paxlovid, първо говорете с Вашия лекар, преди да използвате мелатонин или други средства за сън.

Долния ред

Досега клиничните изпитвания и медицинската литература не са установили, че безсънието е страничен ефект на Paxlovid. Въпреки това, някои хора съобщават анекдотично, че имат проблеми със съня, докато приемат лекарството.

Въпреки че е възможно Paxlovid да попречи на съня, други фактори също могат да действат. Те включват известните нежелани реакции на Paxlovid, както и общи симптоми на COVID-19, които могат да нарушат съня ви.

Ако имате проблеми със съня, докато приемате Paxlovid, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да препоръчате възможности за лечение на безсъние, докато се възстановявате от COVID-19.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss