Може ли L-теанинът да помогне за лечение на симптомите на биполярно разстройство?

Вие пиете чай? След водата, чаят е най-широко консумиран напитка в света и с добра причина. Може да не го осъзнавате, но чаят може да бъде от полза за вашето здраве.

Какво е L-теанин?

Зеленият и черният чай съдържат водоразтворима аминокиселина, наречена L-теанин. L-теанинът е релаксиращ агент, за който е известно, че облекчава стреса и тревожността. Тези ефекти могат да се усетят и при хора с психологически разстройства, включително биполярно разстройство. Някои хора дори твърдят, че изпитват подобрена концентрация.

L-теанинът съставлява 1 до 2 процента от сухото тегло на чая. Чаят съдържа около 50 милиграма L-теанин. Зеленият чай се превърна в популярна хранителна добавка. Освен това е чудесен източник на кофеин.

Изследователи вярват, че L-теанинът може да контролира аспектите на функцията на човешкия мозък. Изследванията с електроенцефалограма (ЕЕГ) показват, че може да има пряк ефект върху мозъка. ЕЕГ сканирането показва повишена активност в алфа честотната лента. Алфа вълните се появяват, когато тялото ви е будно и нащрек, но и отпуснато. Доказано е, че L-теанинът отпуска мозъка ви, без да ви прави сънливи.

Предимства на L-теанин

Треперенията обикновено се свързват с източници на кофеин, като енергийни напитки. L-теанинът в чая предпазва от треперене, като повишава нивата на успокояващите невротрансмитери серотонин и гама аминомаслена киселина (GABA). GABA невротрансмитерите са в целия мозък и стимулират нервните клетки участващи в инхибирането на тревожността, както и тези, които помагат за предизвикване на сън.

Чаят е богат и на антиоксиданти, което го прави още по-привлекателна напитка. Антиоксидантите могат да бъдат естествени или създадени от човека вещества и помагат за спиране или в някои случаи за забавяне на увреждането на клетките. Въз основа на проучвания върху животни, антиоксидантните ефекти на чая също могат да помогнат за вашето сърдечно-съдово здраве.

L-теанин и биполярно разстройство

Приблизително 20 процента от възрастните в Съединените щати съобщават, че приемат билкови продукти за лечение на медицински заболявания, според The Scientific World Journal. Това се равнява на около 1 на всеки 5 възрастни.

Биполярното разстройство е разстройство на настроението, което причинява сериозни промени в настроението. Тези промени може да ви накарат да нараните себе си или другите. Ако страдате от биполярно разстройство или друго разстройство на настроението, L-теанинът може да помогне. L-теанинът може също да ви помогне, ако страдате от тревожност или имате проблеми със съня.

Ако смятате, че страдате от биполярно разстройство, трябва да посетите професионалист. Не е доказано, че L-теанинът може да ви излекува от някакво разстройство, нито се счита за положителен вариант за лечение за всички. Винаги говорете с Вашия лекар, преди да спрете или започнете да приемате нови добавки.

Зеленият чай съдържа L-теанин, но изследванията и изследванията са използвали много по-високи дози на аминокиселината, отколкото това, което има в чая. Можете да намерите по-високи дози в добавки, които са лесно достъпни за закупуване. Добавките могат да помогнат за подобряване на настроението ви, както и за концентрацията и способността ви за учене. Повечето добавки съдържат от 200 до 400 mg L-теанин на хапче, но количествата могат да варират.

Изследвания и изследвания на L-теанин

Има проучвания, които разглеждат ефектите на L-теанин върху психичното състояние. Един такъв проучване беше направено, за да се види как L-теанинът влияе на хората с шизофрения. Шизофренията е хронично и инвалидизиращо мозъчно заболяване, което засяга около 1% от американците. Хората с шизофрения могат да имат халюцинации, заблуди и неспособност да мислят ясно или правилно да управляват емоциите си.

Шизофренията не е напълно разбрана, но е свързана с проблеми с мозъчните химикали, включително невротрансмитерите допамин и глутамат. Невротрансмитерите помагат на мозъчните клетки да комуникират.

В проучването е установено, че L-теанинът влияе върху глутаматната невротрансмисия и изглежда подобрява симптомите при хора с шизофрения. Седемнадесет души с психично разстройство са получавали добавки с L-теанин заедно с техните антипсихотични лекарства в продължение на осем седмици. Резултатите показват, че L-теанинът подобрява симптомите, както и качеството на съня. Резултатите изглежда предполагат, че L-теанинът действа, като стабилизира концентрацията на глутамат в мозъка.

Друг проучване има за цел да види ефектите на L-теанин върху поведението, свързано с психиатрични заболявания при плъхове. Той специално разглежда ефектите на L-теанин върху посттравматичното стресово разстройство (ПТСР). ПТСР се причинява от настъпването на травматично събитие, което не е нормална част от човешкия опит. Много войници страдат от това разстройство поради стреса и нещата, които виждат и преживяват, докато служат във въоръжените сили.

Проучването илюстрира възможността L-теанинът да повлияе на нивата на някои невротрансмитери при плъхове чрез промяна на генната експресия. Изглежда, че L-теанинът произвежда значителни генни промени, които могат да бъдат важни при няколко нарушения, включително:

  • ПТСР
  • тревожност
  • разстройства на настроението, включително биполярно разстройство

Не са провеждани такива проучвания върху хора и са необходими повече изследвания. Първоначалните проучвания обаче се оказаха положителни.

Разберете страничните ефекти

Както при всяка добавка, важно е да внимавате за евентуални странични ефекти. Не са регистрирани много странични ефекти за L-теанин, но консумацията на голямо количество зелен чай може да ви накара да страдате от гадене или раздразнителност. Съдържанието на кофеин също може да разстрои стомаха ви. Ако тялото ви не реагира добре на кофеина, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Трябва ли да приемам L-Theanine?

Изследванията с L-теанин и неговото лечение на психични разстройства изглеждат много обещаващи. Важно е да се отбележи, че всички проучвания са в начален етап. Зеленият чай съществува от години и не представлява голяма заплаха. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) даде на L-теанин статус GRAS, което означава, че е общопризнат за безопасен.

В по-голямата си част L-теанинът може да ви помогне да ви даде допълнителен тласък през деня. Ако решите да приемате по-високите дози, които се намират в добавките на L-теанин, първо говорете с Вашия лекар. Ако в момента приемате някакви лекарства или имате някакви здравословни проблеми, това може да не е безопасно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss