Може ли стресът да причини положителен резултат от теста ANA?

Стресът обикновено не е пряката причина за положителен ANA тест, но може да повлияе на имунната система, потенциално влошавайки симптомите при тези с автоимунни заболявания.

Ако имате симптоми като умора, болки в ставите или необяснимо възпаление, Вашият лекар може да назначи тест за антинуклеарни антитела (ANA), за да провери за автоимунни заболявания. Този тест открива ANA в кръвта, което потенциално показва състояния като лупус или склеродермия.

относно една пета от населението е с положителен тест за ANA, но само малка част имат симптоми или са диагностицирани с автоимунни заболявания. Това повдига въпроси защо някои хора имат тези антитела, без да показват признаци на заболяване. Може ли стресът да играе роля?

Въпреки че стресът обикновено не е пряката причина за положителен резултат от ANA, той може да влоши съществуващите състояния или да предизвика симптоми при тези с автоимунни заболявания. Това може да доведе до положителен ANA тест, открит по време на стресови периоди.

Какво означава положителен резултат от ANA тест?

Проучване показва, че хората с положителен ANA тест показват уникални черти в имунната си система, включително повишено възпаление, повишено производство на антитела и активиране на специфични имуносвързани гени.

Въпреки че само малка подгрупа от тези с положителен ANA тест получават потвърдена диагноза за автоимунно разстройство, вероятността от автоимунно заболяване нараства с по-високи нива на ANA, особено когато е придружено от специфични симптоми и други лабораторни находки.

В един 2016 проучване, участниците, които не са имали автоимунни заболявания, но които са дали положителен тест за ANA, показват имунни нередности, наподобяващи тези при хора със системен лупус еритематозус (SLE). Въпреки това им липсваха определени важни повишени маркери, обикновено свързани с прогресията на заболяването.

Тези констатации предполагат, че положителният ANA тест може да подскаже за разлики в имунната регулация, които биха могли да повлияят на риска от други състояния, дори при липса на автоимунно заболяване.

Може ли стресът да причини положителен ANA?

Стресът сам по себе си обикновено не води до положителен резултат от ANA. Въпреки това, стресът може да влоши съществуващите състояния или да предизвика симптоми при индивиди с автоимунни заболявания, което вероятно води до ANA-положителен резултат по време на периоди на повишен стрес.

Може ли емоционалният стрес да причини автоимунно заболяване?

Въпреки че емоционалният стрес не причинява директно автоимунни заболявания, той може да повлияе на имунните реакции, потенциално допринасяйки за развитието или влошаването на автоимунни състояния.

Изследванията показват, че стресът влияе на имунната система, като променя нивата на хормони като катехоламини и глюкокортикоиди. Това смущение на имунитета, наблюдавано при заболявания като ревматоиден артрит и лупус, може да засили симптомите или да забави възстановяването.

Обширен анализ на над 100 000 индивида, диагностицирани с разстройства, свързани със стреса в Швеция, разкрива значително увеличение на риска от развитие на автоимунни заболявания в сравнение както с общото население, така и със собствените братя и сестри на субектите.

Какви други фактори могат да предизвикат положителна ANA?

Някои фактори могат потенциално да доведат до фалшиво положителен резултат при ANA тест. Те включват:

  • напреднала възраст, обикновено над 65 години
  • някои инфекциозни заболявания, като тези, причинени от вируса на Epstein-Barr (EBV), парвовирус, цитомегаловирус (CMV) или хепатит С
  • употреба на специфични лекарства (лекарства против гърчове, лекарства за кръвно налягане и антибиотици)
  • рак (рядко)

един проучване установи, че положителният ANA тест е свързан не само с автоимунни заболявания като лупус, но и с повишен риск от състояния като синдром на Рейно и респираторни проблеми при тези без автоимунни заболявания.

Проучването обаче открива и неочаквани резултати. Например ANA-позитивните индивиди показват по-нисък риск от състояния като хепатит С, разстройства на настроението, разстройства, свързани с употребата на тютюн и вещества, конвулсии и някои диабет и проблеми, свързани със сърцето.

Тези открития показват, че ANA-позитивността може да повлияе на различни здравословни състояния извън автоимунните заболявания, с някои неочаквани защитни асоциации, наблюдавани при определени разстройства.

Какво да направите, ако имате положителен ANA

Положителният ANA тест не означава автоматично диагноза за автоимунно заболяване. Ако получите положителен резултат, Вашият лекар вероятно ще проведе допълнителни тестове, ще разгледа симптомите и медицинската Ви история и евентуално ще Ви насочи към специалист, като ревматолог.

Допълнителни оценки могат да помогнат да се определи дали е налице автоимунно състояние или има друга причина за положителната ANA. Препоръчват се редовни проследявания със здравен специалист за правилно наблюдение и управление, дори ако първоначално не се открие автоимунно заболяване.

Долен ред

Множество фактори могат да допринесат за позитивността на ANA, вариращи от автоимунни заболявания като лупус или тиреоидит на Хашимото до вирусни инфекции, специфични лекарства, промени, свързани с възрастта, и различни здравословни състояния.

Въпреки че самият стрес може да не предизвика директно положителен резултат от ANA, той има потенциал да повлияе на имунната функция, което може да повлияе на нивата на ANA.

Ако се притеснявате, че стресът ще повлияе на вашия ANA тест, консултацията със здравен специалист може да помогне за облекчаване на притесненията ви и да предложи насоки за ефективни техники за управление на стреса.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss