Може ли синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) да причини копривна треска?

PCOS често се свързва с излишно окосмяване по тялото, менструални нередности и акне. Уртикария е възможен, макар и по-рядко срещан симптом.

PCOS възниква, когато яйчниците произвеждат нередовни количества тестостерон и други андрогени. Това нарушава менструалния цикъл, което може да доведе до дисбалансирани нива на:

 • естроген
 • прогестерон
 • фоликулостимулиращ хормон
 • лутеинизиращ хормон

Ендокринната система – системата, отговорна за производството на хормони – помага за управлението на настроението, растежа и развитието, функцията на органите, метаболизма, пола и възпроизводството и много други, обяснява хормоналният специалист и интегративен диетолог Алиса Вити, автор на „In the FLO“ и „WomanCode“ .”

Така че, когато тази система е нарушена, тя може да предизвика различни симптоми в различни части на тялото.

Уртикария, например, е особено честа при хора с повишено производство на естроген, обяснява Аби Грим, регистриран диетолог във FWDfuel Sports Nutrition.

Връзката между PCOS, нивата на хистамин и уртикария

Копривната треска често е физическа проява на високи нива на хистамин, казва Вити.

Хистаминът е химикал, произвеждан от имунната система. Тялото може да произведе по-високи нива на хистамин, когато неразпознат протеин навлезе в системата чрез въздуха или поглъщането.

Естествено срещащият се ензим диаминоксидаза (DAO) обикновено разгражда хистамина. Това помага за възстановяване на баланса, преди да се появят копривна треска и други симптоми, свързани с високи нива на хистамин.

Освен ако съотношението хистамин-DAO не е дисбалансирано – и това е мястото, където PCOS идва.

Някои хора със СПКЯ произвеждат твърде много естроген и ниски нива на прогестерон, обяснява Грим. Заедно тези два хормона могат да създадат по-високи от обичайните нива на хистамин в тялото.

„Естрогенът предизвиква производството на хистамин от мастоцитите“, казва тя. Така че, когато нивата на естроген са по-високи, нивата на хистамин също са по-високи.

„Прогестеронът подпомага освобождаването и производството на DAO“, обяснява Вити. Когато нивата на прогестерона са ниски, каквито са при някои хора със СПКЯ, нивата на DAO също са ниски.

В резултат на това нивата на хистамин остават високи, което може да доведе до копривна треска.

Как да лекувате уртикария и да предотвратите бъдещи огнища

Можете да помогнете за лечение на уртикария у дома с перорален антихистамин и крем против сърбеж без рецепта.

Ако имате високи нива на естроген, най-честият начин за предотвратяване на бъдещи прояви на копривна треска е да се справите с високите нива на естроген, казва Грим.

„Хората могат да започнат да се справят с естрогенната си доминация, като следват подходяща за PCOS диета с ниско съдържание на хистамин“, казва тя.

Това може да включва добавяне или увеличаване на приема на:

 • противовъзпалителни храни и подправки

 • фибри
 • чист протеин

Това може да включва и ограничаване на приема на:

 • добавени захари
 • възпалителни храни, като нощници и червено месо
 • рафинирани въглехидрати

Кога да се консултирате с лекар или друг медицински специалист

Ако имате PCOS и подозирате, че копривната треска може да е свързана, важно е да се консултирате със здравен специалист.

Те могат да тестват нивата на хормоните ви и да назначат тест за алергия, за да определят дали недиагностицирана алергия може да е основната причина.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако получите:

 • затруднено преглъщане
 • подуване на устата или гърлото
 • замаяност
 • препускащо сърце

Тези допълнителни симптоми предполагат, че може да имате анафилаксия, която може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавна помощ.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss