Може ли остеопорозата да бъде фатална?

Остеопорозата отслабва костите и повишава риска от фрактури. Усложненията от тези фрактури понякога могат да бъдат фатални.

Остеопорозата е заболяване, включващо отслабени и чупливи кости. Въпреки че самото заболяване рядко е фатално, хората с остеопороза са изложени на по-висок риск от фрактури на костите. Тези фрактури могат да доведат до усложнения като пневмония и кръвни съсиреци, които могат да доведат до смърт.

Важно е да потърсите лечение за остеопороза, тъй като ранната намеса може да помогне за предотвратяване на костна загуба, да увеличи здравината на костите и да намали риска от фрактури.

Възможностите за лечение на остеопороза могат да включват лекарства за подобряване на костната плътност, стратегии за начин на живот за насърчаване на здравето на костите и упражнения за укрепване на костите и мускулите.

Може ли остеопорозата да бъде фатална?

Въпреки че самата остеопороза обикновено не е фатална, тя може да доведе до сериозни усложнения, които мога да водя до смърт. Остеопорозата може да увеличи риска от фрактури, особено на бедрата, гръбначния стълб и китките. Фрактурите на бедрото са най-сериозен фрактури и може значително да повлияе на цялостното ви здраве.

Те могат да доведат до хронична болка, увреждане и преждевременна смърт в тежки случаи. Освен това фрактурите при по-възрастни хора могат да доведат до усложнения като пневмония, която може да бъде животозастрашаваща.

Какви са честите причини за смърт при остеопороза?

Фрактурите – особено фрактурите на бедрото – са честа причина за смърт при хора с остеопороза. Според преглед на изследване от 2019 г., до 22% от хората, които са преживели фрактура на бедрото, умират в рамките на една година след фрактурата в резултат на основни медицински състояния.

Други фрактури също могат да доведат до сериозни усложнения. Например компресионни фрактури на прешлени мога да водя до наранявания на гръбначния мозък, повишен риск от други фрактури и прогресивна деформация.

Освен това свързаните с остеопороза фрактури могат да доведат до ограничена подвижност и загуба на независимост, което може да намали качеството на живот, увеличаване на риска на смърт и инвалидност.

Колко дълго можете да живеете с остеопороза?

Продължителността на живота с остеопороза може да варира в зависимост от няколко фактора, включително дали състоянието се лекува. Ранното търсене на лечение и спазването на план за лечение може да подобри перспективите и продължителността на живота ви.

В един по-старо проучване от 2015 г, изследователите изчисляват, че очакваната продължителност на живота на 50-годишен мъж, който започва лечение на остеопороза, е 18,2 години, докато тази на 75-годишен мъж е 7,5 години. За жените оценките са 26,4 години за 50-годишна жена и 13,5 години за 75-годишна жена.

Нелекувана остеопороза може да се увеличи риска от смърт, особено при възрастни хора и особено когато състоянието включва фрактури. Помислете за разговор със здравен специалист за насоки въз основа на вашите индивидуални обстоятелства.

Фактори, които влияят на продължителността на живота

Няколко фактора могат да повлияят на продължителността на живота ви с остеопороза, включително:

 • наличието на фрактури или други основни медицински състояния
 • вашата възраст при диагностицирането
 • цялостното ви здраве
 • тежестта на заболяването
 • вашето придържане към лечението
 • фактори, свързани с начина на живот, като прекомерна консумация на алкохол и неправилно хранене

Можете ли да предотвратите усложненията на остеопорозата?

Въпреки че може да не е възможно да се предотврати напълно остеопорозата, има някои стратегии, които може да помогне за намаляване риска от усложнения.

Предотвратяване на падания

Можете да помогнете за намаляване на риска от падания (и, следователно, риска от счупвания), като създадете безопасна жизнена среда, премахнете опасностите, използвате помощни устройства (ако е необходимо) и поддържате подовете чисти от бъркотия.

Получаване на достатъчно калций и витамин D

Тези хранителни вещества са от решаващо значение за поддържане на здравето на костите. Добри източници на калций включват млечни продукти, листни зеленчуци и обогатени храни. Можете да си набавите витамин D чрез излагане на слънчева светлина и като приемате добавки.

Упражняване редовно

Упражненията – особено дейности, носещи тежести, като ходене, джогинг и вдигане на тежести – могат да укрепят костите ви и да подобрят костната ви плътност. Но помислете да говорите със здравен специалист, преди да започнете каквато и да е тренировъчна програма.

Избягване на тютюнопушене и консумация на алкохол

Тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол са били свързани до повишена костна загуба. Предприемането на стъпки за минимизиране на тези навици може да помогне за предотвратяване на усложнения. Спирането на цигарите може да бъде трудно, но лекар може да ви помогне да изградите план за спиране, който работи за вас.

Какво е краен стадий на остеопороза?

Крайният стадий на остеопороза е напреднала, тежка форма на заболяването, характеризираща се със значителна костна загуба и чупливост. На този етап рискът от фрактури е висок и дори леките наранявания могат да доведат до сериозни усложнения.

В краен стадий на остеопороза може да получите чести фрактури, хронична болка и загуба на подвижност. Възможностите за лечение стават по-предизвикателни с напредването на болестта и овладяването на болката и предотвратяването на по-нататъшни фрактури стават основните цели.

Медицински специалист може да препоръча поддържащи грижи, включително физиотерапия, управление на болката и промени в начина на живот за подобряване на качеството на живот.

Какво се случва, ако остеопорозата не се лекува?

Нелекуваната остеопороза може да има сериозни отрицателни ефекти върху вашето здраве, включително:

 • повишен риск от фрактури
 • хронична болка
 • загуба на височина в резултат на компресионни фрактури
 • кифоза (прегърбена поза)

 • намалена мобилност и независимост

Важно е да потърсите лечение за остеопороза, за да сведете до минимум тези възможни странични ефекти и да поддържате оптимално здраве на костите. Възможностите за лечение могат да включват стратегии за начин на живот, като балансирана диета, получаване на достатъчно калций и витамин D, упражняване на тежести и намиране на начини за предотвратяване на падания.

В някои случаи медицинският специалист може да препоръча лекарства като бифосфонати, хормонална терапия или моноклонални антитела, които мога да помогна забавя загубата на костна маса и намалява риска от фрактури.

Често задавани въпроси за остеопороза

Ето някои често задавани въпроси относно остеопорозата.

Наследствена ли е остеопорозата?

Докато генетиката може да се увеличи рискът от развитие на остеопороза не е изцяло наследствен. Други фактори, включително основните медицински състояния и някои навици в начина на живот, могат да допринесат за остеопороза.

Може ли остеопорозата да бъде излекувана?

Докато остеопорозата няма лек, вие може да управлява ефективно с подходящо лечение, стратегии за начин на живот и лекарства. Лечението има за цел да забави загубата на костна маса, да подобри костната плътност и да намали риска от фрактури.

Може ли остеопорозата да доведе до рак на костите?

Остеопорозата не води директно до рак на костите. Но хората с определени видове рак, включително рак на гърдата, може да имат повишен риск на развитие на остеопороза.

Трябва ли да се тревожа, ако имам остеопороза?

Въпреки че остеопорозата е тревожна, съществуват ефективни възможности за лечение, които да ви помогнат да управлявате заболяването и да намалите риска от фрактури и усложнения. Помислете за разговор със здравен специалист, за да създадете план за лечение и да предприемете стъпки за предотвратяване на по-нататъшна загуба на кост.

Кога да се свържете с лекар

Помислете за разговор със здравен специалист, ако:

 • получите фрактура поради леко нараняване или без видима причина
 • имате постоянна болка
 • забележите значителна загуба на височина
 • имате внезапна промяна в позата или изкривяването на гръбначния стълб

Лекарите могат да извършат необходимите тестове и да препоръчат подходящи възможности за лечение, за да ви помогнат да поддържате или подобрите здравето на костите си.

За вкъщи

Остеопорозата отслабва костите ви и увеличава риска от фрактури, особено в бедрата, гръбначния стълб и китките. Усложненията от тези фрактури могат да доведат до хронична болка, загуба на височина, намалена подвижност и смърт.

Целта на лечението е да забави загубата на кост и да намали риска от фрактури. Следователно ранното търсене на лечение и овладяването на болестта може значително да подобри продължителността на живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss