Може ли болката в тазобедрената става да означава, че имате рак?

Болката в тазобедрената става е доста често срещана. Може да бъде причинено от различни състояния, включително заболяване, нараняване и хронични заболявания като артрит. В редки случаи може да бъде причинено и от рак.

Прочетете, за да научите кои видове рак могат да причинят болка в тазобедрената става, често срещани състояния, които може да ви причиняват дискомфорт и кога да посетите лекар.

Ракови заболявания, които имат болка в тазобедрената става като симптом

Въпреки че е рядко, болката в тазобедрената става може да е индикация за рак. Някои видове рак имат болка в тазобедрената става като симптом. Те включват:

Първичен рак на костите

Първичният рак на костите е злокачествен или раков тумор, който произхожда от кост. Много е рядко.

Всъщност, на Американско дружество за борба с рака изчислява, че 3500 души ще бъдат диагностицирани с първичен рак на костите през 2019 г. В него се посочва също, че по-малко от 0,2 процента от всички ракови заболявания са първичен рак на костите.

Хондросаркома

Хондросаркомът е вид първичен рак на костите, който е най-вероятно да се открие в тазобедрената става. Той има тенденция да расте в плоски кости, като лопатката, таза и бедрото.

Другите основни видове първичен рак на костите, като остеосаркома и саркома на Юинг, са склонни да растат в дългите кости на ръцете и краката.

Метастатичен рак

Метастатичният рак е злокачествен тумор, който се разпространява от една част на тялото в друга.

Ракът в костите, който се разпространява от друга област на тялото, се нарича костна метастаза. Среща се по-често от първичния рак на костите.

Метастатичният рак може да се разпространи до всяка кост, но най-често се разпространява в костите в средата на тялото. Едно от най-често срещаните места за това е бедрото или таза.

Раковите заболявания, които метастазират най-често в костите, са гърдата, простатата и белия дроб. Друг рак, който често метастазира в костите, е множественият миелом, който е рак, който засяга плазмените клетки или белите кръвни клетки в костния мозък.

левкемия

Левкемията е друг вид рак, който причинява свръхпроизводство на определен тип бели кръвни клетки. Тези клетки се произвеждат в костния мозък, който се намира в центъра на костите.

Когато тези бели кръвни клетки претрупват костния мозък, това причинява болка в костите. Обикновено първи болят дългите кости на ръцете и краката. Няколко седмици по-късно може да се развие болка в тазобедрената става.

Болка, причинена от метастатичен рак на костите:

 • се усеща на и около мястото на метастазата
 • обикновено е болезнена, тъпа болка
 • може да бъде достатъчно тежък, за да събуди човек от сън
 • се влошава от движение и активност
 • може да бъде придружено от подуване на мястото на метастазата

Чести състояния, които могат да причинят болка в тазобедрената става

Има много други медицински състояния, които могат да причинят болка в тазобедрената става. Тази болка често се причинява от проблем в една от костите или структурите, които изграждат тазобедрената става.

Честите неракови причини за болка в тазобедрената става включват:

Артрит

 • Остеоартрит. С напредването на възрастта хрущялът в ставите им започва да се износва. Когато това се случи, той вече не може да действа като възглавница между ставите и костите. Тъй като костите се трият една в друга, може да се развие болезнено възпаление и скованост в ставата.
 • Ревматоиден артрит. Това е автоимунно заболяване, при което тялото се атакува, причинявайки болезнено възпаление в ставата.
 • Псориатичен артрит. Псориазисът е кожно заболяване, което причинява обрив. При някои хора причинява и болезнено възпаление и подуване на ставите.
 • Септичен артрит. Това е инфекция в ставата, която често причинява болезнено подуване.

Фрактури

 • Фрактура на бедрото. Горната част на бедрената кост (бедрена кост) близо до тазобедрената става може да се счупи по време на падане или при удар от силна сила. Причинява силна болка в тазобедрената става.
 • Стрес фрактура. Това се случва, когато повтарящи се движения, като например бягане на дълги разстояния, кара костите в тазобедрената става постепенно да отслабват и да станат болезнени. Ако не се лекува достатъчно рано, може да се превърне в истинска фрактура на бедрото.

Възпаление

 • бурсит. Това е, когато малките пълни с течност торбички, наречени бурси, които омекотяват и смазват ставата по време на движение, стават подути и възпалени от повтарящи се движения и прекомерна употреба.
 • Остеомиелит. Това е болезнена инфекция в костта.
 • Тендинит. Сухожилията свързват костите с мускулите и те могат да се възпалят и болезнени, когато мускулът се използва прекомерно.

Други условия

 • Лабрална сълза. Когато кръгът от хрущял, наречен лабрум, в тазобедрената става се разкъса поради травма или прекомерна употреба, това причинява болка, която се влошава при движение на тазобедрената става.
 • Мускулно напрежение (разтягане на слабините). Мускулите в слабините и предната част на бедрото обикновено се разкъсват или разтягат по време на спорт и от претрениране, което причинява болезнено възпаление в мускула.
 • Аваскуларна некроза (остеонекроза). Когато горният край на бедрената кост не получава достатъчно кръв, костта умира, причинявайки болка.

Кога да видите Вашия лекар

Когато болката в бедрото ви е лека до умерена, обикновено може да се лекува у дома. Можете да опитате тези съвети, за да облекчите дискомфорта:

 • Опитайте без рецепта нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) за болка и възпаление.
 • Нанесете горещ или студен компрес върху зоната за подуване, възпаление и облекчаване на болката.
 • Използвайте компресионна обвивка за подуване.
 • Дайте почивка на ранения крак за поне седмица или две, докато се излекува. Избягвайте всяка физическа активност, която причинява болка или изглежда, че повторно наранява зоната.

симптоми, за които трябва да внимавате

Трябва да посетите лекар, ако болката е силна или имате симптоми на сериозно състояние, което се нуждае от незабавно лечение или хирургично лечение. Те включват:

 • болка, която е силна, не се подобрява или се влошава
 • остеоартрит, който прогресивно се влошава или ви пречи да правите неща, които искате
 • признаци на счупено бедро, като силна болка в тазобедрената става, когато се опитвате да се изправите или понасяте тежест или пръстите на краката, които изглежда са обърнати настрани повече от другата страна
 • стрес фрактура, която не реагира на домашно лечение или изглежда, че се влошава
 • треска или други признаци на инфекция
 • нова или влошаваща се деформация в ставата

Долния ред

Болката в тазобедрената става може да бъде причинена от много неща. Обикновено това е мускулно-скелетен проблем, който може да се повлияе от домашно лечение.

Но има някои сериозни състояния, които причиняват болка в тазобедрената става и трябва незабавно да бъдат оценени от лекар. Лекарят може да ви предостави точна диагноза и лечение.

Първичният рак на костите е много рядък, така че е малко вероятно да причини болка в костите. Въпреки това, костните метастази са много по-чести и могат да причинят болка в костите.

Ако имате болка в костите без нараняване, артрит или друго обяснение, трябва да бъдете оценени от Вашия лекар, за да сте сигурни, че болката Ви не е причинена от сериозно състояние като рак.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss