Можете ли да тествате за рак на белия дроб у дома?

Тестът за скрининг на рак у дома може да ви помогне да хванете рак на белия дроб рано. Но експертите не ги препоръчват, тъй като проучванията все още не са показали тяхната надеждност. Само клинични тестове, като изображения и биопсия, могат да помогнат за потвърждаване на диагнозата рак на белия дроб.

Ранното улавяне на рак на белия дроб може да подобри перспективите ви. Тестовете у дома могат да идентифицират сигнали, които раковите клетки произвеждат, дори преди да се появят симптомите.

Но тъй като има вероятност да изтълкувате погрешно резултатите, важно е да се консултирате с лекар или медицински специалист, за да определите дали е необходимо допълнително изследване. Лекарят може да проведе образни тестове или биопсия за диагностициране на рак на белия дроб.

Въпреки че домашните тестове могат да предложат удобство, продължават изследвания за тяхната точност и полза. Много здравни специалисти все още са загрижени за рисковете от домашните тестове и не ги препоръчват.

Продължавайте да четете, за да научите повече за тестването за рак на белия дроб у дома, включително как работи, колко точно е, плюсовете и минусите и как се сравнява с начина, по който лекарите тестват за рак на белия дроб.

Мога ли да тествам за рак на белия дроб у дома?

Въпреки че има няколко домашни теста, които можете да използвате за скрининг на някои видове рак, като рак на дебелото черво, същите опции не са налични за рак на белия дроб. Въпреки че подобни тестове са в процес на разработване, в момента само лекар може да проведе тестове, за да определи дали имате рак на белия дроб.

Единствената настояща опция за скринингов тест за рак на белия дроб у дома е a тест за ранно откриване на множество ракови заболявания (MCED).. Както подсказва името, MCEDs, като теста Galleri, могат да скринират за множество видове рак наведнъж. Въпреки че тези тестове са много обещаващи, научният консенсус е такъв необходими са повече изследвания преди да можем напълно да разчитаме на тях.

Можете да поискате тестови комплекти онлайн, но все пак може да се наложи да посетите клиника, за да вземете кръвна проба. Ако получите необичаен резултат от теста, компанията за тестове ще ви насочи към лекар за компютърна томография.

Тест на Galleri

Въпреки че се разработват няколко теста, тестът Galleri е преминал през някои клинични изпитвания. Това е течен биопсичен тест, който може да идентифицира сигнали в кръвта, присъстващи при много видове рак. Той може също да предвиди къде в тялото се намира сигналът.

Тестът Galleri все още е в процес на клинични изпитвания. Изследователи кажете, че може да идентифицира много малки количества рак, които други тестове може да пропуснат. Някои изследователи твърдят, че може да открие рак в много ранните етапи, когато е по-лесно за лечение.

Можете да заявите тест Galleri онлайн чрез телемедицина. Все още трябва да посетите лаборатория или лекар за просто вземане на кръв. От януари 2023 г. тестът струва $949.

Кой трябва да премине скрининг за рак на белия дроб?

Скринингът означава изследване за заболяване, когато няма симптоми или анамнеза за това заболяване.

Специалната група за превантивни услуги на САЩ препоръчва годишен скрининг за рак на белия дроб, ако:

 • имате история на пушене от 20 пакета години или повече (например пушене на една кутия на ден в продължение на 20 години или две кутии на ден в продължение на 10 години), и
 • в момента пушат или са спрели през последните 15 години, и
 • са на възраст между 50 и 80 години

Има ли рискове от тестването у дома?

Домашните тестове предлагат по-голямо удобство и могат да позволят на някои хора да открият рак на белия дроб по-рано, отколкото иначе биха го направили. Все пак те идват с известни рискове.

Докато лекарите могат да поръчат някои MCED, Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не е разрешено или одобрено Всеки от тях.

Фалшиви положителни резултати

Фалшив положителен резултат се получава, когато тестът идентифицира рак, но няма рак. Това може да доведе до допълнителни тестове и увеличава риска от странични ефекти от тези тестове.

Според изследване от 2021 г. само 44,4% от хората с положителен резултат завършват с диагноза рак. Но поддръжниците на MCED казват, че тези проценти са по-добри от процентите за традиционните скринингови тестове.

Свръхдиагностика

Тъй като MCED могат да намерят малки следи от ракови маркери, те могат да доведат до диагностициране на състояние, което може никога да не причини симптоми. Това може да доведе до ненужно лечение и странични ефекти.

Предимства на скрининга за рак на белия дроб у дома

 • по-удобно
 • може да открие рак на белия дроб по-рано
 • може също да открие ракови заболявания, за които няма скринингови тестове (по отношение на MCEDs)

Недостатъци на скрининга за рак на белия дроб у дома

 • може да доведе до ненужни допълнителни тестове
 • може да доведе до свръхдиагностика и свръхлечение
 • няма вероятност да бъдат покрити от застраховка

Как лекарите тестват за рак на белия дроб?

Лекарят първо ще попита за вашата медицинска история и симптоми и ще проведе физически преглед.

Симптомите на рак на белия дроб включват:

 • внезапна, упорита кашлица
 • задух
 • болка в гърдите
 • прекомерно изпотяване

Ако сте на възраст между 50 и 80 години, имате анамнеза за тежко пушене и пушите сега или през последните 15 години, лекарят може да ви препоръча да си направите скринингов тест за рак на белия дроб, дори и да нямате никакви симптоми.

Образни тестове

Образните тестове създават снимки на вътрешността на тялото ви. Те могат да се използват както за диагностика, така и за скрининг на рак на белия дроб.

Най-често срещаният инструмент за скрининг за рак на белия дроб е компютърната томография с ниска доза (LDCT). Но други образни тестове за диагностика могат да включват:

 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • MRI сканиране
 • позитронно-емисионна томография

Цитология на храчките

Лекарят ще изпрати проба от слуз, изкашляна от белите дробове (храчки) в лаборатория, за да провери за ракови клетки.

Торакоцентеза

Лекарят може да отстрани част от течността, събрана около белите дробове. Те ще вкарат игла между ребрата ви, за да източат течността и след това ще я изпратят в лаборатория, за да проверят за ракови клетки.

Иглена биопсия

По време на биопсия лекарят насочва игла в маса или тумор, за да получи малка тъканна проба. След това изпращат пробата в лаборатория за по-нататъшно изследване.

Генетично изследване

Ако получите диагноза рак на белия дроб от лекар, генетичното изследване може да им помогне да открият кои целеви лечения може да са най-ефективни при лечението на вашия рак.

Наличието на генни мутации може да насочи лечението ви. Примери за засегнати гени включват:

 • КРАС
 • EGFR (HER1)
 • АЛК
 • ROS1
 • RET
 • BRAF
 • MET
 • NTRK
 • PIK3CA
 • PD-L1

Какво да правя след диагноза рак на белия дроб?

Лекарят ще прегледа вида и стадия на вашия рак на белия дроб и ще обсъди възможностите за лечение. Може да поискате и второ мнение в този момент.

Лекарят също така ще проведе повече тестове, като например генетично изследване, за да разбере кои възможности за лечение вероятно ще работят най-добре за лечението на вашия рак.

Ресурси за поддръжка

Вероятно ще почувствате набор от емоции след диагнозата рак на белия дроб. Подкрепата от приятели, семейство и групи за подкрепа може да ви помогне да управлявате тези емоции. Следните ресурси също могат да помогнат.

 • Посетете ръководството на Healthline за живот с рак на белия дроб.
 • Научете за групите за подкрепа на рака на белия дроб.
 • Открийте ресурси за грижа за вашето психично здраве през това време.
 • Преглед на съвети за болногледачи.

Често задавани въпроси

Може ли пръстов тест да ви покаже дали имате рак на белия дроб?

Тест, известен като прозоречен тест на Шамрот, понякога може да идентифицира рядка деформация на пръстите, известна като дигитален клуб.

Когато притиснете ноктите си един към друг, трябва да можете да видите пролука с форма на диамант между тях. Ако не виждате тази празнина, може да имате пръсти, което може да е симптом на рак на белия дроб.

Удрянето на пръсти може да бъде симптом и на други състояния. Затова е важно да се срещнете с лекар за допълнителни изследвания.

Колко струват домашните тестове за рак на белия дроб?

Някои MCED могат да струват само $189. Тестът Galleri струва $949.

Застраховката обикновено не покрива тези тестове, но може да сте в състояние да използвате здравна спестовна сметка или гъвкава разходна сметка, за да платите за тест.

Ще покрие ли застраховката или Medicare разходите за скрининг за рак на белия дроб?

Повечето застрахователни планове и Medicare помагат да платите за LDCT сканиране, ако са препоръчани въз основа на вашата възраст и история на тютюнопушене.

Въпреки че са налични домашни тестове, те не могат сами да определят или изключат рак на белия дроб. Прегледайте резултатите с лекар, който може да ги използва заедно с други тестове, като изображения и биопсия, за да ви помогне да поставите диагноза. Само лекар може да интерпретира резултатите от тези тестове и да препоръча следващите стъпки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss