Можете ли да обърнете коронарната артериална болест?

Много хора са диагностицирани с коронарна артериална болест (CAD), но лекарствата и промените в начина на живот могат да помогнат за забавяне на прогресията на състоянието в някои случаи.

Коронарната артериална болест е най-често форма на сърдечно заболяване в Съединените щати и се причинява от натрупване на плака в артериите на сърцето ви.

Докато наличието на този тип сърдечно заболяване увеличава риска от инфаркт в бъдеще, е възможно да се предприемат стъпки за частично обратна коронарна артериална болест. Това включва комбинация от препоръчани медицински интервенции, както и промени в диетата и начина на живот.

След като се развие коронарна артериална болест, важно е да се предприемат такива стъпки, за да се сведе до минимум по-нататъшното увреждане на сърцето. Продължавайте да четете, за да научите колко наистина е възможно да се обърне сърдечното увреждане и какво можете да направите, за да предотвратите по-нататъшното прогресиране на това сериозно, но често срещано сърдечно заболяване.

Възможно ли е да се обърне сърдечната болест?

След като сте били диагностицирани с коронарна артериална болест (CAD), може да се съсредоточите върху извършването на промени, за да предотвратите влошаване на сърдечно заболяване и възможни свързани усложнения, като инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Въпреки че няма доказателства, които да предполагат, че CAD може да бъде напълно обърнат, няколко неща могат да забавят прогресирането му.

Медикаментите, особено статините и инхибиторите на PCSK9, обикновено са лечение от първа линия за CAD. И двете могат да помогнат за забавяне на прогресията на CAD и намаляване на риска от усложнения.

В допълнение към лекарствата, диетичните промени и повишената физическа активност също могат да помогнат.

Проучване от 2019 г. разглежда потенциалните ползи от „интензивната промяна на начина на живот“, която включва спазване на диетата DASH и увеличаване на физическата активност. Резултатите предполагат, че тези промени, когато се комбинират с традиционното лечение, могат да помогнат за забавяне на прогресията на CAD и намаляване на плаката в артериите повече, отколкото традиционното лечение самостоятелно.

Само по себе си упражненията имат роля в предотвратяването на развитието на CAD, както и в предотвратяването на бъдещи сърдечни инциденти при хора с диагноза CAD. Докато проучвания са показали противоречиви резултати относно това дали упражнения директно води до регресия на плаката, физическата активност изглежда има благоприятен ефект върху коронарните артерии.

Генетика и CAD

Имате фамилна анамнеза за сърдечно заболяване – особено ако член на семейството е бил диагностициран преди или от 50-годишна възраст — също може да увеличи риска от развитие на CAD.

Въпреки че не можете да промените гените си, вие мога не забравяйте да разкриете семейната си здравна история на Вашия лекар. След това те могат да ви помогнат да се уверите, че ще получите правилното изследване, за да помогнете за откриване на рискови фактори за сърдечни заболявания, като висок холестерол.

Ако вече имате CAD и имате фамилна анамнеза за сърдечно заболяване, говорете с вашия екип за грижи за допълнителни стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате състоянието и да намалите риска от усложнения.

Диета за лечение на сърдечни заболявания

Диетата е от решаващо значение за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, както и за подпомагане на управлението на CAD. някои изследователи се застъпват за диета на растителна основа, като твърдят, че типичната западна диета с месо, млечни продукти и масла е основен принос за развитието на CAD.

Замяната на продукти на животинска основа с версии на растителна основа може да помогне, но това не е единствената диетична интервенция, която може да помогне за обръщане на сърдечните заболявания. Други диетични промени, препоръчани от Американска сърдечна асоциация включват:

 • ядене на по-здравословни източници на протеини, като замяна на червено и преработено месо с постно птиче месо, риба и бобови растения
 • хранене разнообразнона плодове и зеленчуци
 • избор на пълнозърнести храни пред бял хляб и тестени изделия

 • изключване на алкохола или ограничаване на консумацията ви
 • приготвяне на храни с малко или никаква сол
 • използване на нетропични растителни масла
 • давайки приоритет на минимално преработените храни

Какви промени в начина на живот можете да направите, за да обърнете сърдечните заболявания?

Заедно с диетичните промени, лекарят може да препоръча определени начини на живот, които можете да включите в ежедневието си, за да намалите прогресията на CAD. Те могат да включват:

 • отказване от пушенето
 • управление на стреса
 • редовна физическа активност — най-малко 150 минути умерени упражнения на седмица, както се препоръчва от Американска сърдечна асоциация
 • поддържане на здравословно тегло

Могат ли медикаменти или операция да обърнат сърдечните заболявания?

Промените в диетата и начина на живот са решаващи компоненти за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на сърцето ви от CAD. Въпреки това е също толкова важно да говорите с лекар за възможни медицински интервенции. Те могат да включват лекарства, операция или и двете.

Лекарства за CAD

Лекарствата за CAD помагат да се забави прогресията на заболяването, като същевременно намаляват риска от усложнения.

В зависимост от вашата медицинска история и цялостно здравословно състояние, вашият медицински екип може да предпише:

 • лекарства за понижаване на холестерола, като статини, PCSK инхибитори или езетимиб (Zetia)
 • аспирин за намаляване на образуването на кръвни съсиреци

 • бета-блокери, които помагат за намаляване на ускорения сърдечен ритъм и намаляване на стенокардията

 • блокери на калциевите канали за намаляване на кръвното налягане и стенокардия

 • нитрати, които помагат за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на ангината

Когато обсъждате лекарства, не забравяйте да уведомите вашия екип за грижи за всички други лекарства без рецепта или с рецепта, които приемате, включително добавки и витамини. Това може да помогне за предотвратяване на потенциални лекарствени взаимодействия.

Хирургия за CAD

В случай на значително натрупване на плака във вашите коронарни артерии, вашият медицински специалист може да препоръча реваскуларизация. Това е процедура, която може да помогне за възстановяване на притока на кръв към запушени артерии. Обикновено се извършва чрез коронарна ангиопластика или сърдечен байпас.

В тежки случаи, включващи сърдечна недостатъчност, те могат да препоръчат сърдечна трансплантация.

Живот с коронарна болест на сърцето

Не си сам; хиляди хора по света живеят с коронарна болест на сърцето. Може да откриете, че включването в общността не само прави целите ви за диета и упражнения по-лесни за следване, но също така може да помогне на вашето психично здраве.

Говорете с Вашия лекар или сърдечно-съдов екип за местни ресурси или разгледайте някой от тези уебсайтове:

 • Поправени сърца
 • Женско сърце
 • Американска сърдечна асоциация | събития
 • Американска сърдечна асоциация | Подкрепа за болногледач
 • Британска сърдечна фондация

CAD е често срещано сърдечно заболяване, което включва натрупване на плаки в артериите, което затруднява функционирането на сърцето ви. Това също може да увеличи риска от инфаркт.

Въпреки че няма начин напълно да се обърне състоянието, лекарствата и промените в начина на живот могат значително да забавят прогресията на заболяването и да намалят риска от усложнения.

Ако имате притеснения относно текущото си лечение и план за управление на здравето на сърцето, говорете с лекар за начините, по които можете да намалите риска от по-нататъшно прогресиране на сърдечно заболяване. Потърсете спешна медицинска помощ, ако изпитвате болка в гърдите или други възможни признаци на инфаркт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss