Можете ли да използвате шипково масло за петна и белези от акне?

Какво е масло от шипка?

Маслото от шипка е етерично масло, получено от растения в розоцветни семейство. Има много имена, включително розово масло, масло от семена на шипка и шипка.

За разлика от розовото масло, което се извлича от розовите листенца, шипковото масло се пресова от плодовете и семената на растението роза. Въпреки че маслата са пресовани от различни части на растението, те съдържат сходни активни съставки и предлагат сходни ползи.

Маслото от шипка е пълно с подхранващи кожата витамини и есенциални мастни киселини. Прочетете, за да научите как тези свойства могат да помогнат за лечение на акне и свързаните с тях белези, какво да имате предвид, преди да добавите маслото към рутината си, популярни продукти и др.

Как работи?

Шипката е естествен източник на витамин С, мощен антиоксидант, който може да помогне за всичко – от нередовна пигментация до производство на колаген.

Витамин С не само може да помогне за намаляване на възпаленията, свързани с акне, мощната съставка засилва производството на колаген и еластин, за да насърчи регенерацията на кожните клетки. Това може да помогне за минимизиране на появата на белези от акне и други области на хиперпигментация.

Ако искате най-много витамин С, който може да предложи шипката, пресните шипки (да, те са годни за консумация!) са правилният начин. Голяма част от съдържанието на витамин С в растението се унищожава по време на обработката, така че маслата и добавките често съдържат добавен витамин С, създаден в лабораторията.

Шипката съдържа и голямо количество линолова киселина. Това е омега-6 мастна киселина. По-стари изследвания показват че хората, които са склонни към акне, имат по-ниски нива на линолова киселина, която променя естественото производство на масло (себум) на кожата.

Резултатът е плътен, лепкав себум, който може да запуши порите и да накара кожата да избухне. Повишаването на нивата на линолова киселина може да помогне за регулиране на производството на себум, като в крайна сметка сведе до минимум вашите пробиви.

Витамин А – друга ключова съставка в маслото от шипка – може да засили тези ползи. Смята се, че витамин А намалява количеството себум, което кожата ви произвежда.

При какви видове акне работи?

Като се има предвид противовъзпалителното му естество, маслото от шипка може да има най-изричния ефект върху възпалителното акне. Това включва:

 • папули
 • пустули
 • възли
 • кисти

Все още може да видите подобрения с невъзпалително акне или запушени пори. Съдържанието на витамин А и линолова киселина в маслото помага регулира производството на себум, което може да помогне за предотвратяване на образуването на черни точки и бели точки.

Маслото от шипка може също да помогне за намаляване на появата на белези. Едно проучване разкри, че линоловата киселина може да помогне за намаляване на хиперпигментацията при определени белези. Ако имате плоски белези с тъмен цвят, останали от стари пъпки от акне, тогава шипката може да помогне.

Ако имате белези от депресия от акне, шипката и други локални средства е малко вероятно да имат ефект. Но е доказано, че маслото от шипка е ефективно за намаляване на обезцветяването и белези.

Необходими са повече изследвания, за да се прецени как маслото от шипка влияе върху белезите от акне, особено в сравнение с хидрохинона и други добре познати лекарства.

Безопасно ли е за всички типове кожа?

Локално масло от шипка се счита за безопасно за повечето потребители. Няма известни насоки за разликите в типа кожа.

Противно на общоприетото схващане, не е нужно да избягвате маслата за лице само защото имате мазна кожа. Много масла, като шипка, действат стягащо, изсушавайки естествените масла и минимизирайки появата на порите.

Ако имате чувствителна кожа, може да сте изложени на по-висок риск от реакция. Можете да определите своя индивидуален риск от реакция, като извършите тест за пластир преди употреба.

Как да използвате масло от шипка

Маслото от шипка се предлага както за локално приложение, така и под формата на добавки.

Помислете първо за използването на шипка за локално приложение, за да видите как се справя кожата ви. Ако не забележите подобрения в рамките на 6 до 8 седмици, говорете с Вашия лекар дали добавките от шипка са подходящи за Вас.

Хората, на които се препоръчва да не приемат добавки, като жени, които са бременни, обикновено могат безопасно да използват локално масло от шипка. Ако не сте сигурни кой сорт шипка е подходящ за вас, Вашият лекар може да Ви посъветва относно употребата.

За най-добри резултати използвайте вашата версия на масло от шипка всеки ден или според указанията.

Нанесете локално масло от шипка

Няма ясен консенсус дали е най-добре да използвате шипка самостоятелно или в комбинация с други съставки.

Някои потребители твърдят, че ще искате да потърсите a чисто етерично масло от шипка, но други казват, че е по-добре да използвате a целенасочен продукт за борба с акнето, който брои шипката сред съставките си.

Важно е да направите пластичен тест, преди да добавите избрания от вас продукт към рутината си за грижа за кожата. Това ви позволява да видите как кожата ви ще реагира на продукта, като същевременно свежда до минимум степента на евентуално дразнене.

За да направите тест за кръпка:

 1. Нанесете количество продукт с размер на стотинка във вътрешността на предмишницата си.
 2. Покрийте мястото с превръзка и го оставете на мира.
 3. Проверете района отново след 24 часа. Ако не видите зачервяване, подуване или друго дразнене, продуктът трябва да е безопасен за използване на друго място.
 4. Ако вашият тест за корекция е успешен, можете да добавите продукта към рутината си.

Въпреки че начинът, по който го използвате, в крайна сметка се свежда до продукта, който сте закупили, вероятно ще бъдете посъветвани да:

 • Използвайте продукта два пъти дневно (сутрин и вечер) за най-добри резултати.
 • Нанесете продукта върху цялото си лице. Шипката може да направи много повече от просто да изсуши активното обрив, така че пропуснете третирането на място и нанесете върху цялото си лице.

Възможни странични ефекти и рискове

Някои хора могат да изпитат леко дразнене, когато използват локално шипка. Единственият начин да определите как ще реагира кожата ви е да направите пластичен тест преди първото си пълно приложение.

Ако имате чувствителна кожа, може да ви е полезно да разредите маслото от шипка с друго базово масло. Въпреки че шипката обикновено е безопасна за прилагане във вида, в който е, разреждането на маслото в съотношение 1:1 може да помогне за предотвратяване на дискомфорт.

Ако рутината ви за грижа за кожата вече съдържа продукти на базата на витамин А или С, е по-вероятно да изпитате дразнене. Получаването на твърде много от двата витамина може да бъде токсично и да доведе до хипервитаминоза.

Прекратете употребата и се консултирайте с Вашия лекар, ако получите неочаквано:

 • промени в зрението
 • световъртеж
 • чувствителност към слънчева светлина
 • гадене
 • повръщане
 • умора

Не трябва да използвате локално масло от шипка, ако сте алергични към шипки или други растения в розоцветни семейство.

Въпреки че локалното масло от шипка обикновено не представлява същите рискове като добавките от шипка, все пак трябва да се консултирате с Вашия лекар преди употреба, ако:

 • Ти си бременна
 • ти кърмиш
 • имате хемохроматоза, таласемия, анемия или друго кръвно заболяване

продукти

Уверете се, че сте направили пластичен тест, преди да направите пълно локално приложение на нов продукт.

Ако искате да се придържате към чисто шипково масло, популярните опции включват:

 • Обикновеното 100% органично студено пресовано масло от шипка
 • Кейт Блан Сертифицирано био масло от шипкови семена

Ако искате да опитате продукт за борба с акнето с добавени шипки, може да помислите:

 • Крем за лечение на акне с масло от чаено дърво Keeva
 • Ексфолиращ почистващ препарат за тяло Merry Glycolic Acid

Опитайте добавка от шипка

Добавките не се регулират от Американската администрация по храните и лекарствата, така че трябва да купувате само от производители, на които имате доверие.

Ако имате нужда от препоръки, прочетете ревютата на продуктите и проучете техните марки, докато намерите нещо, което отговаря на вашите нужди.

Повечето добавки съчетават шипка с друга изсветляваща кожата съставка, като витамин С.

Винаги трябва да следвате инструкциите за дозиране, предоставени от производителя. А обичайната доза за комбинирани добавки е капсула веднъж дневно с 1000 милиграма (mg) витамин С и 25 mg шипки.

Можете също да пиете чай от шипка, за да допълните оралната си добавка.

Възможни странични ефекти и рискове

Когато се приемат според указанията, добавките от шипка се считат за безопасни за временна употреба. Това означава да приемате не повече от 2500 mg шипка на ден в продължение на до 6 месеца наведнъж.

Ако вашата добавка съдържа други съставки, като витамин С, говорете с Вашия лекар за дозировката. Възможно е да се консумират витамини в опасни нива.

Прекратете употребата и се консултирайте с Вашия лекар, ако усетите

 • коремни спазми
 • диария
 • главоболие
 • умора
 • гадене
 • повръщане

Трябва да говорите с Вашия лекар преди употреба, ако приемате:

 • добавки с желязо
 • добавки с витамин С
 • аспирин, варфарин или други разредители на кръвта
 • естрогени
 • литий
 • флуфеназин

Вие също трябва да говорите с Вашия лекар преди употреба, ако:

 • Ти си бременна
 • ти кърмиш
 • имате хемохроматоза, таласемия, анемия или друго кръвно заболяване

Не трябва да приемате добавки от шипка, ако сте алергични към шипки или други растения в розоцветни семейство.

продукти

Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да добавите добавка към рутината си. Те могат да обсъдят вашия индивидуален риск от странични ефекти и взаимодействие.

Обикновено можете да намерите добавки от шипка в местната аптека или магазин за естествени храни. Те също са достъпни чрез онлайн търговци на дребно.

Популярните опции включват:

 • Nature’s Way Витамин С с шипки
 • Създаден от природата витамин С с шипки
 • Viva Naturals Витамин С с биофлавоноиди и шипка

Долния ред

Можете да намерите чисто шипково масло и други продукти в местната аптека, магазин за здравословни храни или онлайн. Уверете се, че купувате продукти само от доверени производители и следвайте всички инструкции на опаковката.

Ако решите да опитате локално масло от шипка, дайте му време. Може да отнеме до 8 седмици, преди да започнете да виждате забележими ефекти.

Ако не виждате резултати до този момент – или ако искате да опитате перорални добавки – говорете с Вашия лекар. Те могат да отговорят на всички въпроси, които имате и да обсъдят вашите възможности за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss