Можете ли да използвате арганово масло за псориазис?

Псориазисът е хронично автоимунно състояние, което засяга кожата, скалпа, ноктите, а понякога и ставите (форма, наречена псориатичен артрит). Псориазисът кара нови кожни клетки да растат на повърхността на кожата с по-бърза скорост. Клетките образуват сиви, сърбящи петна, които могат да бъдат болезнени, напукани и кървящи. Това е хронично състояние, но симптомите не винаги са очевидни. Пластирите могат да заздравеят за известно време или да променят размера, дебелината и местоположението.

Псориазисът се причинява, когато имунната система се атакува сама, но защо това се случва не е ясно. Пристъпите могат да бъдат предизвикани от слънчево изгаряне, вирусни инфекции, стрес или прекомерна консумация на алкохол (повече от едно питие на ден за жени, две за мъже). Хората с фамилна анамнеза за псориазис са по-склонни да имат това състояние. Стресът, тютюнопушенето и наднорменото тегло могат да влошат псориазиса.

Намиране на лечение

Няма лек за псориазис. Може да е трудно да намерите комбинацията от лечения, която работи най-добре за вас, което може да причини депресия, тревожност и загуба на ежедневна производителност и удоволствие.

Лекарствата за псориазис имат за цел да спрат неизправността на имунната система. Някои лекарства намаляват възпалението и спират излишния растеж на клетките. Много хора с псориазис търсят лекарства без рецепта, като овлажнители за успокояване на болката, сърбежа и възпалението на кожата. Важно е да запомните, че няма лек за псориазис, но можете да лекувате симптомите.

Ползи от аргановото масло

Аргановото масло се пресова от семената на Argania spinosa дърво в Западна Северна Африка. Културите на този регион са използвали арганово масло от хиляди години, както за готвене, така и за козметични цели. Възхвалява се за способността му да придава здравословен блясък на косата и кожата. Също така е Най-скъпият хранително масло в света.

Аргановото масло съдържа витамин Е, сквален и мастни киселини. Изследователите са го проучили ползи за здравето на сърцето. Проучванията показват, че неговите ползи за кожата са смесени. Едно проучване призова за повече доказателства в подкрепа на твърденията за ползите от аргановото масло срещу стареенето върху кожата. Друго изследване отбеляза, че увеличава способността на кожата да се разтяга при жени в постменопауза. А трето проучване установи, че подобрява хидратацията на кожата.

Избухванията на псориазис причиняват усещане за суха и чуплива кожа. Хидратиращият ефект на аргановото масло може да означава, че може да помогне на кожата да се почувства по-добре. Витамин Е е основното съединение в аргановото масло, което прави кожата здрава. Скваленът се намира и в аргановото масло и се използва като лубрикант и овлажнител в козметиката.

Аргановото масло е само едно от многото масла, съдържащи тези съставки. Зехтинът, например, е друг добър източник на витамин Е и сквален. Това предполага, че растителните масла, които са по-евтини от аргановото масло, също могат да осигурят комфорт на болезнената кожа.

Продуктът за вкъщи

Докато работите с Вашия лекар, за да контролирате пристъпите на псориазис, споменете локални лечения без рецепта. Вашият лекар може да предложи кортикостероидни кремове. Тези продукти могат да облекчат зачервяването, сухата кожа и дразненето. Също така, хипоалергенните овлажнители могат да помогнат за успокояване на кожата ви.

Можете също да помогнете за облекчаване на стреса, като практикувате техники за релаксация или медитация. А намаляването на алкохола може да намали симптомите на псориазис. Най-важното е, не губете надежда и продължавайте да работите, за да намерите правилното лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss