Модификатори на левкотриен

Алергиите се появяват, когато имунната система третира безобидния чужд протеин като нашественик. Имунната система осигурява пълномащабен отговор на протеина. Този отговор включва освобождаване на възпалителни химикали. Тези химикали привличат участието на други клетки и насърчават повече възпаления.

Какво представляват левкотриените?

Левкотриените са химикали на мастната имунна система, които идват от хранителните омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те играят ключова роля при някои от по-тежките симптоми на алергичен ринит и алергично индуцирана астма.

Симптомите на алергичен ринит могат да включват:

 • подуване на носните проходи
 • повишено производство на слуз
 • запушен или хрема
 • сърбяща кожа

При хора с астма левкотриените се свързват с рецепторите на мускулните клетки. Това кара гладките мускули на дихателната тръба да се свиват. Когато дихателните пътища са стеснени, хората с астма изпитват задух и хрипове.

Как действат модификаторите на левкотриен?

Лекарствата, които променят производството или активността на левкотриен, са известни като левкотриенови инхибитори, левкотриенови рецепторни антагонисти или левкотриенови модификатори. Някои от тези лекарства действат, като ограничават производството на левкотриени. Други блокират свързването на левкотриените с техните рецептори на гладкомускулните клетки. Ако мастните сигнални молекули не могат да се свържат с клетъчните си цели, те не могат да предизвикат мускулна контракция.

Лекарства като монтелукаст (Singulair) и зафирлукаст (Accolate) се предписват широко за лечение на упражнения и алергична астма. Трето лекарство, наречено зилевтон (Zyflo), индиректно инхибира синтеза на левкотриен. Монтелукаст се предписва и за лечение на целогодишен и сезонен алергичен ринит. Тези лекарства обикновено се приемат през устата.

Кога Вашият лекар ще предпише модификатори на левкотриен?

Инхалаторните кортикостероиди са най -ефективното лечение. Тези лекарства предлагат цялостно облекчение от различните симптоми на алергичен ринит, така че се считат за лечение от първа линия. Въпреки това, в случаите, когато хората изпитват както алергична астма, така и алергичен ринит, модификаторите на левкотриен могат да се считат за лечение от първа линия.

Модификаторите на левкотриен са един от няколко вида лекарства, използвани за лечение на алергии или астма. Те обаче все още се считат за лечение от втора линия. Те са въведени през 90 -те години на миналия век. Те бяха първият нов клас лекарства за лечение на астма и алергии от 30 години. Някои проучвания са показали, че модификаторите на левкотриен осигуряват ефективна единична терапия от първа линия за контрол на лека астма при деца.

Странични ефекти на модификаторите на левкотриен

Въпреки че са широко предписани и се считат за относително безопасни, модификаторите на левкотриен причиняват странични ефекти при някои хора.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) започна разследване на невропсихиатричните ефекти през 2008 г. 2009 г., те заключиха, че съществуващите клинични изпитвания разкриват повишен риск от развитие на безсъние сред потребителите на този клас лекарства, в сравнение с плацебо.

Според FDA информацията, събрана от хората след публичното пускане на тези лекарства, показва повишен риск от:

 • възбуда
 • агресия
 • тревожност
 • аномалии в съня
 • халюцинации
 • депресия
 • безсъние
 • раздразнителност
 • безпокойство
 • суицидно мислене и поведение
 • тремор

FDA завърши прегледа си, като отбеляза, че „невропсихиатричните събития не се наблюдават често“, поне не в клиничните изпитвания, въпреки че FDA също отбеляза, че тези изпитвания не са специално предназначени за откриване на такива реакции.

Въпреки това през март 2020 г. FDA изискваше производителят на монтелукаст да включи ново предупреждение в кутия, за да информира хората за риска от сериозни промени в поведението и настроението. Това включва повишени мисли за самоубийство и действия.

Модификаторите на левкотриен могат да помогнат на хората да се справят с тежка астма и симптомите на алергия. Трябва да сте сигурни, че разбирате всички възможни странични ефекти, преди да започнете ново лекарство. Винаги трябва да уведомите Вашия лекар, ако се притеснявате за някакви симптоми, които сте развили след започване на ново лекарство.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss