Могат ли добавките с храносмилателни ензими да помогнат за намаляване на подуването?

Въпреки че някои малки проучвания предполагат, че храносмилателните ензими помагат за намаляване на подуването и други стомашно-чревни симптоми, няма достатъчно клинични доказателства в подкрепа на това.

Храносмилателните ензими са сложни протеини, които тялото естествено произвежда в стомашно-чревната система, за да помогне за разграждането на храната за усвояване. Можете също така да приемате храносмилателни ензими като добавки под формата на таблетки или хапчета.

Необходими са повече изследвания, за да се установи дали добавките с храносмилателни ензими помагат за намаляване на подуването.

Тази статия обяснява какво представляват храносмилателните ензими, какво правят, дали могат да намалят подуването на корема и кой може да има полза от приема на храносмилателни ензими.

Тази статия също така ви уведомява къде можете да закупите или получите добавки с храносмилателни ензими, как да приемате ензимни добавки и какви странични ефекти могат да причинят ензимните добавки.

Какво представляват храносмилателните ензими и какво правят?

Могат ли добавките с храносмилателни ензими да помогнат за намаляване на подуването?
Храносмилателни ензимни добавки

Тялото произвежда храносмилателни ензими, за да разгради храната на хранителни компоненти, които са достатъчно малки, за да бъдат усвоени от кръвта. Тези компоненти помагат на тялото да изпълнява необходимите функции като растеж и възстановяване на клетките.

Тялото произвежда ензими в слюнката, стомаха, панкреаса, тънките черва и черния дроб.

Видове храносмилателни ензими

Различните храносмилателни ензими в тялото имат следните функции:

 • Лактаза: разгражда лактозата, захар в млечните продукти, в тънките черва
 • Амилаза: среща се в слюнката и панкреаса и помага за разграждането на нишестета и сложни въглехидрати
 • Малтаза: присъства в слюнката и панкреаса и помага за разграждането на малтозата, вид захар в зърнените храни
 • Захароза: разгражда захарозата, вид захар в плодовете и зеленчуците, в тънките черва
 • Пептидаза: разгражда протеините в панкреаса, стомаха и тънките черва
 • Химотрипсин: разгражда протеините в панкреаса
 • Трипсин: разгражда протеините в тънките черва
 • Пепсин: разгражда протеините в стомаха
 • Липаза: разгражда мазнините в панкреаса
 • Еластаза: разгражда мазнините, протеините и въглехидратите в панкреаса

Могат ли храносмилателните ензими да намалят подуването на корема?

Въпреки че анекдотични доказателства и някои малки проучвания, описани по-долу, предполагат, че добавките с храносмилателни ензими помагат за намаляване на подуването на корема и други стомашно-чревни симптоми, са необходими повече изследвания.

Няколко проучвания през 2018 г. разглеждат храносмилателните ензими като лечение на стомашно-чревни симптоми. Въпреки че различни проучвания са открили обещаващи резултати, авторите на изследването отбелязват, че в изследването липсват важни данни за това кои симптоми, като подуване на корема, е най-вероятно да реагират на лечение с храносмилателни ензими.

Малко проучване от 2017 г. установи, че храносмилателните ензими и други хранителни добавки намаляват подуването на корема и други симптоми при хора със синдром на раздразнените черва и възпалително заболяване на червата.

Авторите на изследване от 2016 г. предполагат, че добавките с храносмилателни ензими помагат за лечение на нарушения на храносмилателната малабсорбция, като непоносимост към лактоза и в резултат на това могат да намалят или предотвратят симптоми като подуване на корема.

Авторите споменават, че продължават обещаващи изследвания за лечението на заболявания, които не са свързани с ензимен дефицит.

Кои добавки с храносмилателни ензими са най-добри за лечение на подуване на корема?

Храносмилателните ензими, които помагат за заместване на дефицитните панкреатични ензими, може да са най-ефективни за подобряване на храносмилането, което помага за намаляване на подуването и други симптоми.

Тези ензими включват:

 • амилаза
 • лактаза
 • протеаза
 • липаза

Кой трябва да приема добавки с храносмилателни ензими?

Може да се наложи хората да приемат добавки с храносмилателни ензими, ако панкреасът им не произвежда достатъчно ензими за разграждане на храната. Лекарите наричат ​​това състояние екзокринна панкреатична недостатъчност.

Различни други медицински състояния също могат да попречат на панкреаса да функционира ефективно, включително:

 • кистозна фиброза
 • остър или хроничен панкреатит
 • операция на горната част на стомашно-чревния тракт или панкреаса
 • рак на панкреаса
 • цьолиакия
 • възпалително заболяване на червата
 • диабет

Кой не трябва да приема добавки с храносмилателни ензими?

Някои добавки с храносмилателни ензими може да не са подходящи за всеки.

Жените, които са бременни или кърмят, трябва да се консултират със здравен специалист, преди да приемат каквито и да било хранителни добавки.

Някои добавки с храносмилателни ензими са от животински произход и не са подходящи за хора, чиято диета не включва животински продукти.

Други храносмилателни ензимни продукти могат да съдържат потенциални алергени, като бромелаин, който се извлича от ананас. Хората с алергия към ананас трябва да избягват приема на хранителни добавки, които съдържат бромелаин, тъй като това може да причини тежка реакция като анафилаксия.

Някои добавки с храносмилателни ензими могат да взаимодействат с лекарства. Например, бромелаинът може да повлияе на усвояването от организма на определени лекарства за химиотерапия. Трябва да обсъдите приема на храносмилателни ензими или други хранителни добавки с лекар, за да избегнете лекарствени взаимодействия.

Къде да закупите или получите добавки с храносмилателни ензими

Храносмилателните ензимни добавки могат да бъдат закупени без рецепта или, в някои случаи, по рецепта. Лекарят може да предпише добавки с храносмилателни ензими, ако панкреасът на човек не произвежда достатъчно ензими. Някои храни също съдържат храносмилателни ензими.

Купуване на гише

Можете да закупите добавки с храносмилателни ензими в аптеките.

Цената и качеството на добавките с храносмилателни ензими могат да варират значително и продуктите могат да съдържат алергени като млечни продукти или глутен.

Трябва да поговорите с лекар коя марка и вид храносмилателна ензимна добавка е най-полезна.

Храносмилателни ензимни добавки по лекарско предписание

Лекарите могат да предписват добавки с храносмилателни ензими за хора с екзокринна панкреатична недостатъчност.

Заместителната терапия с панкреатични ензими е основното лечение за екзокринна панкреатична недостатъчност и може да се състои от комбинация от високи дози панкреатични ензими.

Храносмилателни ензимни добавки от храна

Храните, които съдържат храносмилателни ензими, включват:

 • киви
 • манго
 • портокали
 • ананаси
 • банани
 • смокини
 • папая
 • авокадо
 • пчелен мед

Как да приемате храносмилателни ензими

Трябва да приемате добавки с храносмилателни ензими по време на хранене и трябва да следвате инструкциите на опаковката или препоръката на лекаря за дозировка.

Различните дози могат да бъдат подходящи за различни видове храносмилателни ензими.

Има ли някакви рискове или странични ефекти от приема на храносмилателни ензими?

Възможните странични ефекти на добавките с храносмилателни ензими включват:

 • болка в корема
 • гадене
 • повръщане
 • болка в главата и врата
 • орално дразнене
 • запушване на носа
 • лимфаденопатия

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно храносмилателните ензими.

Каква е разликата между храносмилателните ензими и пробиотиците?

Храносмилателните ензими и пробиотиците действат по различни начини и могат да бъдат полезни в комбинация.

Пробиотиците са живи организми, които помагат за подобряване на баланса на чревната микробиота, докато храносмилателните ензими помагат на тялото да разгражда храната за усвояване.

Храносмилателните ензими помагат ли ви да отслабнете?

Храносмилателните ензими може да не ви помогнат директно да отслабнете. Храносмилателните ензими обаче помагат за подобряване на здравето на червата, което може да играе роля при загуба на тегло.

Какви медицински състояния могат да причинят дефицит на храносмилателни ензими?

Медицински състояния, които засягат функционирането на панкреаса, като целиакия, възпалително заболяване на червата, панкреатит и рак на панкреаса, могат да причинят ензимен дефицит.

Дали храносмилателните ензими ще накарат човек да се изхожда повече?

Диарията и честата дефекация не са чести странични ефекти на храносмилателните ензими.

Храносмилателните ензими намаляват ли запека?

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали храносмилателните ензими могат да помогнат за лечение на запек и други храносмилателни проблеми.

Резюме

Някои малки проучвания подкрепят използването на храносмилателни ензими за лечение на подуване на корема и други стомашно-чревни проблеми. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се установи дали добавките с храносмилателни ензими са наистина полезни.

Трябва да обсъдите приема на храносмилателни ензими със здравен специалист, тъй като тези продукти могат да причинят странични ефекти и да взаимодействат с лекарства. Храносмилателните ензими също могат да съдържат животински продукти и алергени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss