Могат ли витамините и добавките да предотвратят главоболие от тилна невралгия?

Редица проучвания показват, че някои витамини и добавки могат да играят роля при лечението на невропатична болка. Но са необходими повече изследвания, фокусирани конкретно върху главоболието от тилна невралгия.

Окципиталната невралгия причинява внезапно и силно главоболие, често от едната страна на главата. Въпреки че острата, пронизваща болка може да се почувства като мигренозно главоболие, тя продължава само няколко минути.

Този тип главоболие също има относително ясна причина: прищипани или опънати нерви. Напрегнати мускули на врата, наранявания на главата или шията и състояния като артрит, тумори и подагра могат да увредят тилните нерви в задната част на врата, предизвиквайки главоболие.

Продължете да четете, за да научите дали витамините и добавките могат да помогнат при главоболие при тилна невралгия.

Кои витамини могат да помогнат при тилна невралгия?

Някои нови изследвания показват, че хранителните добавки, изброени по-долу, могат да помогнат при болка, свързана с увреждане на нервите, известна още като невропатична болка.

Въпреки това липсват проучвания, специфични за тилната невралгия. Необходими са повече изследвания, за да се разбере каква роля могат да играят витамините и добавките при лечението на невропатично главоболие.

Безопасност на витамини и добавки

The Администрация по храните и лекарствата (FDA) следи хранителните добавки, но не толкова стриктно, колкото лекарствата. Добавките не се тестват в клинични изпитвания.

Въпреки че могат да подобрят симптомите на главоболие, добавките идват с риск от странични ефекти. Те могат също така да попречат на медицинските процедури или да взаимодействат с други лекарства и добавки.

Изключително важно е да говорите с квалифициран здравен специалист, като лекар, медицинска сестра или фармацевт, преди да вземете каквато и да е хранителна добавка, за да сте сигурни, че е безопасна за вас.

Беше ли Ви полезно?

Ацетил-L-карнитин

Ацетил-L-карнитинът се синтезира в мозъка, черния дроб и бъбреците от L-карнитин, аминокиселина. А 2019 преглед от предишни проучвания предполага, че има болкоуспокояващо и невропротективно действие.

След преглед на четири рандомизирани контролирани проучвания, които се считат за златен стандарт на изследване, авторите на прегледа съобщават, че ацетил-L-карнитинът вероятно ще помогне за облекчаване на нервната болка и дори ще излекува увредените нервни влакна.

Проучването обаче не изследва ефектите на ацетил-L-карнитин върху болката, причинена от тилна невралгия. Може да помогне, но са необходими повече проучвания, за да се знае със сигурност.

Алфа-липоева киселина

Тялото произвежда алфа-липоева киселина. Намира се и в храни като спанак, броколи и черен дроб. Това е антиоксидант, който помага на ензимите да трансформират въглехидратите в енергия.

Алфа-липоева киселина може да облекчи симптоми, свързани с диабетна невропатия. Диабетната невропатия възниква, когато дългосрочно високата кръвна захар уврежда периферните нерви.

Увреждането на нервите също причинява окципитална невралгия, така че антиоксидантните ефекти на алфа-липоевата киселина могат да помогнат. Въпреки това, поради липса на проучвания, неговите ефекти не са сигурни.

витамини от група В

Витамините от група В са разнообразна група от съединения, които играят много роли в тялото. Те се набавят главно от храни, включително:

  • млечни продукти
  • цели зърна
  • ядки и варива
  • мазна риба
  • органни меса

Витамините B1, B2, B3, B6 и B12 са особено важни за функционирането на нервната система. Според преглед от 2017 г. добавките на витамин B-комплекс могат да помогнат за облекчаване на невропатичната болка чрез ускоряване на регенерацията и възстановяването на нервните влакна.

Ако имате тилна невралгия, можете да обмислите включването на повече храни, богати на витамин В, в диетата си.

Витамин Ц

Намиращ се в цитрусовите плодове, витамин С е добре известен със своите свойства за повишаване на имунитета. Но има и болкоуспокояващо (аналгетично) действие.

Въпреки че няма проучвания, специфични за тилната невралгия, авторите на a 2017 преглед съобщават, че високите дози витамин С могат да облекчат други видове нервни болки. Освен това изследователите установиха, че участниците, приемащи по-високи дози витамин С, имат по-малка нужда от лекарства за болка.

За да използвате силата на витамин С, опитайте се да ядете повече плодове и зеленчуци.

Витамин D

Витамин D помага на тялото да абсорбира минералите, необходими за здрави кости, като калций и фосфор. Той също така намалява възпалението, което може да обясни ролята му при облекчаване на главоболието.

А 2020 преглед показва, че ниският витамин D може да бъде фактор за първично главоболие, особено мигрена и главоболие от напрежение. Но авторите на прегледа не са включили никакви проучвания за ролята на витамин D при тилната невралгия.

Много хора не получават достатъчно витамин D от хранителни източници, така че няма да навреди да говорите със здравен специалист относно добавките.

Куркумин

Куркуминът е съединение, намиращо се в куркума, корен, който често се суши, смила и използва като подправка в кърито. Това е антиоксидант, който има впечатляващи ползи за здравето.

Авторите на a 2021 преглед обобщават проучвания върху животни, които показват, че куркуминът може да намали невропатичната болка. Необходими са бъдещи опити с хора, за да разберем повече.

Рибено масло

Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини, за които е известно, че играят важна роля за здравето на сърдечно-съдовата система. Новопоявилите се изследвания предполагат, че може също да поддържа здрава нервна функция благодарение на противовъзпалителните си свойства.

Преглед от 2017 г. съобщава, че добавките с рибено масло могат да помогнат за лечение на диабетна невропатия. В допълнение, изследване върху животни, публикувано през 2019 г., установи, че рибеното масло има благоприятен ефект след увреждане на седалищния нерв при плъхове.

Възможно е добавките с рибено масло също да помогнат при болка, причинена от тилна невралгия, но са необходими повече изследвания. Ако искате да увеличите консумацията на омега-3, опитайте да включите повече мазна риба, ядки и семена в диетата си.

Магнезий

Магнезият е минерал, който се използва за лечение на болка от векове. Той действа, като блокира N-метил-D-аспартат (NMDA) рецептора, който е свързан с нервна болка.

А 2020 преглед оценяват употребата на магнезий като лечение на различни видове невропатична болка, включително диабетна невропатия, периферна невропатия и индуцирана от химиотерапия периферна невропатия. Авторите на прегледа заключават, че въпреки че са необходими повече изследвания, неговите ефекти са обещаващи.

В допълнение, магнезиевият дефицит е замесен в главоболието. А 2020 преглед цитира съществени доказателства за употребата на перорални магнезиеви добавки при лечението на леко главоболие, но не са включени проучвания върху тилната невралгия.

Не е ясно дали магнезият може да помогне при тилна невралгия, но може би си струва да попитате лекар.

N-ацетил-цистеин (NAC)

N-ацетил-цистеин (NAC) е аминокиселинно производно, известно със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти в организма.

Както е случаят с много други добавки в този списък, настоящите проучвания се фокусират върху употребата на NAC за болка, причинена от диабетна невропатия.

Например, 2019 рандомизирано контролирано проучване със 119 участници установи, че NAC в допълнение към лекарствата е по-полезен за облекчаване на невропатичната болка, причинена от диабет, отколкото плацебо в допълнение към лекарства.

NAC може да смекчи болката, свързана с тилната невралгия, но няма достатъчно изследвания, за да се каже със сигурност.

Какви храни да избягвате, ако имате тилна невралгия

Не е ясно дали някои храни могат да предизвикат симптоми на тилна невралгия. Воденето на ежедневен хранителен дневник е един от начините да видите дали има връзка между вашата диета и главоболието.

Освен това не забравяйте, че много от изброените по-горе витамини и добавки са компоненти на една добре балансирана диета. Така че, ако диетата ви липсва в определени области, това може да влоши симптомите на главоболието ви.

Преди да приемате добавки, помислете за адаптиране на това, което ядете, за да сте сигурни, че получавате достатъчно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини.

Кога да се свържете с лекар за тилна невралгия

Окципиталната невралгия може да прилича на мигрена и други видове главоболие. В резултат на това може да отнеме време за поставяне на диагноза.

Препоръчително е да говорите с лекар от първичната медицинска помощ, ако имате симптоми. Те могат да направят тестове или да ви насочат към специалист, за да установят какво причинява болката ви.

За вкъщи

Окципиталната невралгия е вид главоболие, което причинява остра болка за няколко секунди или минути. Това е невропатично, което означава, че е свързано с увреждане на нервите.

Някои проучвания показват, че някои добавки могат да помогнат за лечение на невропатична болка. Необходими са висококачествени проучвания, фокусирани върху тилната невралгия, за да се определи истинската им ефективност при това състояние.

Ако изпитвате такъв вид главоболие, медицински специалист може да ви помогне да решите дали немедицинските лечения могат да помогнат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss