Могат ли бебетата да имат шоколад?

През първата година от живота на дъщеря ми имах строго правило без сладко. Но в деня, в който малкото ми момиченце навърши 1, аз се провалих. Тази сутрин й дадох едно малко парче черен шоколад, за да се наслади.

Тя го погълна и веднага започна да протяга пълничката си малка ръка за още. Цялата й уста беше намазан с шоколад, по лицето й се разстила усмивка и нова любов, която знаех, че няма да забрави скоро.

Едва след това един приятел ми каза: „Не се ли притесняваше, че може да е алергична?“ Бях объркан. Честно казано, тази мисъл никога не ми беше хрумвала. Никога не съм познавал някой, който да е алергичен към шоколад и да не еповечето бебета получават някаква торта на първия си рожден ден? Със сигурност моят не беше първият, който се запозна с шоколада на този ден.

Но трябваше ли да бъда по-предпазлив?

Притеснения за алергии

Оказва се, че интернет е пълен с различни мнения по този въпрос. Някога шоколадът беше посочен като храна, за която трябва да се тревожите с децата. Наблюдавани са алергични реакции и родителите са предупредени да действат с повишено внимание.

Но през последните години стана по-ясно, че много от тези предполагаеми реакции вероятно са резултат от нещо в шоколада като ядки или соя. И двете са включени в списъка на FDA за осемте най-добри хранителни алергени. Самият шоколад рядко е виновен за алергични реакции.

Все пак четенето на етикети винаги е важно, както и да говорите с вашия педиатър за всякакви притеснения, които може да имате. И всеки път, когато въвеждате някаква нова храна на вашето бебе, винаги трябва да внимавате за симптоми на алергична реакция. Те могат да включват обриви, стомашно дразнене или сърбеж.

В тежки случаи хранителната алергия може да причини подуване на езика или гърлото на детето. В този случай трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Други опасения

Алергиите не са голяма грижа, когато става въпрос за шоколад и бебета, но има ли нещо друго, за което да се притеснявате?

Родителите трябва да имат предвид хранителната стойност на шоколада. Умереността е от ключово значение за бебета, които все още не ядат голямо количество твърди храни. Не искате шоколадът (или друга форма на бонбони или сладко) някога да стане основен компонент от ежедневната диета на вашето малко дете. Твърде много захар може да допринесе за затлъстяване и диабет, наред с други здравословни проблеми.

Като рядко лакомство за рожден ден? Направи го! Но в един типичен ден не правете шоколада редовна част от добре балансираната диета на вашето дете.

Кога да се представим

Родителите трябва да отделят интервал от въвеждане на нови храни за бебето. По този начин, ако има реакция към нещо ново, ще бъде достатъчно лесно да разберете от какво е то. Повечето експерти предлагат да не въвеждате сладкиши през първата година от живота на детето си. Искате първо да развият вкус към други, по-здравословни хранителни продукти.

Но реално погледнато, няма конкретни медицински насоки за въвеждане на шоколад на вашето бебе. Това зависи от преценката на родителите, след като са започнали твърди храни. Но имайте предвид, че шоколадът често съдържа някои от онези големи осем алергена, като млечни продукти, които може да искате да избягвате за вашето малко дете.

Свържете се с вашия педиатър, ако имате конкретни въпроси или притеснения относно най-доброто време за въвеждане на нова храна на вашето бебе.

Шоколадово мляко

Ползите за здравето на черния шоколад вече са добре известни. Но дори и като се имат предвид някои от ползите за сърцето, не всички шоколади са създадени еднакви. Част от шоколада е обработен и съдържа повече захар, отколкото бихте искали да има вашето дете. Обръщането на внимание на етикетите и осигуряването на шоколад само в умерени количества е от ключово значение.

Черният шоколад обикновено съдържа по-малко захар от млечния, но не всички деца ще се насладят на горчивия вкус. Но какво да кажем за шоколадовото мляко, любимо на малки деца и по-големи деца? Подходящо ли е за бебета?

Отговорът е да и не. Млякото не трябва да се въвежда на бебета под 1 година. След това, ако приемем, че детето ви няма алергична реакция към млякото, шоколадовото мляко е добре. Но имайте предвид, че шоколадовото мляко съдържа повече захар от обикновена чаша пълномаслено мляко. Отново, умереността е ключова.

Идеи за рецепти

След като получите одобрението на вашия педиатър да представи шоколад на вашето бебе, може да се чудите как да го сервирате.

Ето няколко вкусни и лесни шоколадови рецепти, които да опитате. Можете дори да ги направите заедно в кухнята.

  1. Браунита на Катрин Хепбърн от relish.com

  2. шоколадов пудинг на самосос от kidspot.com

  3. 5 минути шоколадова торта от netmums.com

И ако тази 5-минутна шоколадова торта изглежда като твърде много усилия за лакомство за първия рожден ден, аз лично мога да потвърдя факта, че малко парче черен шоколад е фантастична алтернатива.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss