Митове и факти за лечението на CLL

Хроничната лимфоцитна левкемия (CLL) е вид рак, който засяга белите кръвни клетки в костния мозък и кръвта. Това е сравнително необичаен вид рак – само около 1% от новите видове рак, диагностицирани всяка година, са ХЛЛ, но това е най-често срещаният тип левкемия при възрастни.

Възможностите за лечение на CLL могат да се различават от човек на човек въз основа на фактори като възраст, цялостно здраве, симптоми на CLL и наличието на определени молекулярни рискови фактори.

За много диагностицирани с ХЛЛ (стадий 0) обикновеното наблюдение без активно лечение е опция. Ако е необходимо активно лечение, могат да се използват различни терапии, включително:

  • химиотерапия
  • таргетни лекарства
  • лъчетерапия
  • операция
  • левкафереза ​​(отстраняване на клетки от кръвта)
  • трансплантация на стволови клетки

Разнообразието от налични терапевтични възможности за CLL може да направи лечението объркващо, което води до определени погрешни схващания. В тази статия разглеждаме някои често срещани митове за лечението на ХЛЛ, включително наличните доказателства за използването на допълнителни терапии за хора с това заболяване.

Мит 1: Ремисията няма да продължи много дълго

Факт: Новите и подобрени възможности за лечение направиха ХЛЛ преживяемо състояние с потенциал за дълги периоди на ремисия.

Въпреки че все още няма лек за CLL, някои хора, живеещи със заболяването, може да успеят да постигнат дълги периоди на ремисия с лечение. Това е известно като „оцеляване без прогресия“.

един 2016 проучване установиха, че почти 54% от хората с ХЛЛ, които имат конкретен генетичен маркер – мутирали IGHV ген — постигнал ремисия за близо 13 години при лечение с химиоимунотерапия, включваща флударабин, циклофосфамид и ритуксимаб (FCR).

Тези резултати са окуражаващи, но FCR е интензивно лечение и не е идеално за всеки.

А Проучване от 2022 г сравняването на FCR с по-поносим режим на CLL – ибрутиниб плюс ритуксимаб (IR) – показа, че повече хора, които са получили IR, са имали прогресия на заболяването, отколкото хората, които са получили FCR, независимо от IGHV статус на мутация. В това проучване 78% от хората, които са получили IR, са все още в ремисия след 5 години, в сравнение с 51%, които са получили FCR.

С подобряването на възможностите за лечение на ХЛЛ се е подобрила и преживяемостта на болестта. Данните показват, че повече от 70% от хората с ХЛЛ живеят най-малко 10 години след поставяне на диагнозата и процентът на преживяемост продължава да се увеличава оттогава.

Мит 2: Противораковото лечение на CLL трябва да започне веднага

Факт: Активното наблюдение е стандартната възможност за лечение на хора с ранна ХЛЛ без симптоми.

В някои случаи хората с CLL може да нямат никакви симптоми и промените в кръвната им картина може да са ниски. В тези случаи онколозите могат да изберат подход на изчакване и наблюдение, известен като активно наблюдение, за да наблюдават как прогресира тяхната CLL.

За някои ефектите от CLL могат да бъдат минимални в продължение на много години. Лечението може да не е необходимо, докато кръвната картина не започне да се увеличава или докато не се появят симптоми. Изчакването за започване на лечението помага на хората с CLL да избегнат страничните ефекти от лечението, когато не е необходимо, без да компрометира оцеляването по-късно.

Мит 3: Промяната на диетата ми може да обърне CLL

Факт: Диета с високо съдържание на преработени храни може да увеличи риска от получаване на CLL. Но няма доказателства, че промяната на диетата, гладуването или ограничаването на калориите могат да обърнат хода на заболяването или да подобрят лечението. Хранителна диета прави улесняват управлението на симптомите и лечението на CLL.

Може да има известна истина в този мит. А проучване от близо 2000 души в Испания установиха, че участниците, които ядат диета с високо съдържание на млечни продукти с високо съдържание на мазнини, преработени меса, рафинирани зърнени храни и сладкиши, са по-склонни да развият ХЛЛ, отколкото тези, които не го правят.

Тези резултати предполагат, че диета с високо съдържание на преработени храни може да допринесе за риска от развитие на CLL, но не ни казва дали промяната на диетата може да повлияе на лечението.

Все пак обществото за левкемия и лимфом препоръчва диета, богата на протеини, плодове и зеленчуци, за да помогне на тялото ви да се справи с ефектите от CLL и лечението и да насърчи здрава имунна система.

Ограничаването на калориите не се препоръчва, защото може да намали енергийните нива на тялото ви. Гладуването може също да повлияе на начина, по който някои лекарства, използвани за лечение на CLL, работят в тялото.

Мит 4: Витамините и добавките могат да помогнат при лечението на CLL

Факт: Някои витамини и добавки могат да засилят имунната ви система, но може да има нежелани отрицателни ефекти върху лечението на рака.

Много хора вярват, че витамините и добавките могат да помогнат на тялото да се пребори с рака. Но доказателствата са ограничени и има рискове с някои добавки, които трябва да знаете.

Изследванията показват, че куркуминът може да играе роля в антитуморния отговор на имунната система. Едно изследване установиха, че куркуминът може да повиши ефикасността на някои видове лекарства за ХЛЛ, но това се разглежда при ракови клетки, а не при хора. Все още не е ясно дали добавките с куркумин могат да повлияят на хода на ХЛЛ или лечението при хора със заболяването.

Дефицитът на витамин D е често срещан при хора с CLL и едно проучване установи, че над една четвърт имате тежък дефицит на витамин D (по-малко от 10 ng/mL). Според а 2011 проучванехората с CLL, които имат дефицит на витамин D, е по-вероятно да се нуждаят от лечение по-рано и може да имат по-кратка обща преживяемост.

Но не е ясно дали приемането на добавки с витамин D помага. А 2016 проучване установено, че при хора с CLL, на които са давани добавки с витамин D (до 4000 IU на ден), над една трета все още не са постигнали препоръчителните нива на витамин D в тяхната система. Твърде много витамин D може да причини и други проблеми, като например токсично натрупване на калций в кръвта, известно като хиперкалцемия.

Някои видове добавки, като витамини C и E, също могат да намалят ефективността на лекарствата за рак или да увеличат вероятността от странични ефекти.

Говорете с вашия онколог, ако смятате, че може да е необходима добавка.

Мит 5: Лечението на ХЛЛ затруднява упражненията

Факт: Хората с CLL могат да се възползват от редовна физическа активност.

Умората е често срещана при рак и лечение на рак. Някои хора с ХЛЛ може да смятат, че лечението им затруднява физическите упражнения.

Но изследванията са установили, че хората с CLL все още са способни на смислена физическа активност. В едно проучване, включващо по-възрастни хора с ХЛЛ, участниците са успели да завършат средно 5 сесии на седмица за 12 седмици интервални тренировки с висок интензитет, което е свързано с подобрена имунна функция и мускулна сила.

Участниците в проучването също съобщават за значителни подобрения в няколко мерки за благополучие, включително физическо, социално, емоционално и функционално благополучие, както и симптоми на лимфома.

Мит 6: Канабисът може да помогне при лечението на CLL

Факт: Канабиноидите, отпускани с рецепта, могат да осигурят облекчение от някои странични ефекти на химиотерапията, но техните противоракови ефекти са ограничени при CLL.

Връзката между канабиса и рака е сложна. Има някои доказателства, че употребата на канабис може да увеличи вероятността от развитие на някои видове рак, като рак на тестисите, меланом и рак на простатата. Все още не е ясно дали употребата на канабис е свързана с CLL.

Канабиноидите са вид молекула, открита в канабиса (марихуаната). Два вида канабиноиди, дронабинол и набилон, са одобрени за лечение на гадене и повръщане, причинени от химиотерапия при лечение на рак. Вашият онколог ще може да ви помогне да решите дали тези лекарства са подходящи за вас.

Има и някои доказателства, че канабиноидите може да имат противоракови ефектино изследвания установи, че тези ефекти са ограничени в CLL клетките.

CLL е хроничен и бавно прогресиращ рак. Докато пълното излекуване е рядкост, разнообразието от терапевтични възможности, които са станали достъпни през годините, е увеличило преживяемостта.

В същото време големият брой възможности за лечение и допълнителни терапии породиха някои погрешни схващания и направиха лечението объркващо. Важно е да отделяте митовете от фактите и да научите ограниченията на някои популярни терапевтични възможности, за да сте сигурни, че получавате възможно най-ефективното лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss