Миома

Какво представляват миомите?

Миомите са необичайни израстъци, които се развиват в или върху матката на жената. Понякога тези тумори стават доста големи и причиняват силна коремна болка и обилни менструации. В други случаи те не причиняват никакви признаци или симптоми. Растенията обикновено са доброкачествени или неракови. Причината за миома е неизвестна.

Миомите също са известни със следните имена:

 • лейомиоми
 • миоми
 • маточни миоми
 • фиброми

Според Службата за здраве на жените, до 80 процента на жените ги имат до 50 -годишна възраст. Повечето жени обаче нямат никакви симптоми и може никога да не разберат, че имат миома.

Какви са различните видове миоми?

Видът на миомата, която развива жената, зависи от местоположението й в или върху матката.

Интрамурални фиброиди

Интрамуралните фиброиди са най -често срещаният вид миома. Тези видове се появяват в мускулната стена на матката. Интрамуралните фиброиди могат да нараснат и да разтегнат утробата ви.

Субсерозални фиброиди

От външната страна на матката се образуват субсерозни фиброиди, които се наричат ​​сероза. Те могат да станат достатъчно големи, за да накарат утробата ви да изглежда по -голяма от едната страна.

Дръжкови миоми

Субсерозалните тумори могат да развият стъбло, тънка основа, която поддържа тумора. Когато го направят, те са известни като педункулирани фиброиди.

Подмукозни миоми

Тези видове тумори се развиват в средния мускулен слой или миометриума на матката. Субмукозните тумори не са толкова чести, колкото другите видове.

Какво причинява миома?

Не е ясно защо се развиват фиброиди, но няколко фактора могат да повлияят на тяхното образуване.

Хормони

Естрогенът и прогестеронът са хормоните, произвеждани от яйчниците. Те предизвикват регенерация на маточната лигавица по време на всеки менструален цикъл и могат да стимулират растежа на миома.

Семейна история

В семейството могат да се появят фиброиди. Ако вашата майка, сестра или баба имат анамнеза за това състояние, може да развиете и това.

Бременност

Бременността увеличава производството на естроген и прогестерон в тялото ви. Миомите могат да се развиват и да растат бързо, докато сте бременна.

Кой е изложен на риск от миома?

Жените са изложени на по -голям риск от развитие на миома, ако имат един или повече от следните рискови фактори:

 • бременност
 • фамилна анамнеза за миома
 • на 30 или повече години
 • Афроамериканец
 • високо телесно тегло

Какви са симптомите на миома?

Вашите симптоми ще зависят от броя на туморите, които имате, както и от тяхното местоположение и размер. Например, субмукозните фиброиди могат да причинят тежко менструално кървене и проблеми със зачеването.

Ако вашият тумор е много малък или преминавате през менопауза, може да нямате никакви симптоми. Миомата може да се свие по време и след менопаузата. Това е така, защото жените в менопауза изпитват спад в нивата на естроген и прогестерон, хормони, които стимулират растежа на миома.

Симптомите на миома могат да включват:

 • обилно кървене между или по време на менструация, което включва кръвни съсиреци

 • болка в таза или кръста
 • повишени менструални спазми
 • повишено уриниране
 • болка по време на полов акт
 • менструация, която продължава по -дълго от обикновено
 • натиск или пълнота в долната част на корема
 • подуване или уголемяване на корема

Как се диагностицират миомите?

За правилна диагноза ще трябва да посетите гинеколог, за да направите тазов преглед. Този изпит се използва за проверка на състоянието, размера и формата на матката. Може да се нуждаете и от други тестове, които включват:

Ултразвук

Ултразвукът използва високочестотни звукови вълни, за да създаде изображения на матката ви на екран. Това ще позволи на Вашия лекар да види вътрешните му структури и всички налични миоми. Трансвагинален ултразвук, при който ултразвуковата пръчка се вкарва във влагалището, може да осигури по -ясни снимки, тъй като е по -близо до матката по време на тази процедура.

ЯМР на таза

Този задълбочен образен тест произвежда снимки на вашата матка, яйчници и други тазови органи.

Как се лекуват миомите?

Вашият лекар ще разработи план за лечение въз основа на вашата възраст, размера на вашите миоми и общото ви здравословно състояние. Може да получите комбинация от лечения.

Домашни средства и естествени лечения

Някои домашни средства и естествени лечения могат да имат положителен ефект върху миомата, включително:

 • акупунктура
 • йога
 • масаж
 • Gui Zhi Fu Ling Tang (GFLT), формула за традиционна китайска медицина
 • прилагане на топлина за спазми (избягвайте топлина, ако получите тежко кървене)

Диетичните промени също могат да помогнат. Избягвайте месо и висококалорични храни. Вместо това изберете храни с високо съдържание на флавоноиди, зелени зеленчуци, зелен чай и студеноводни риби като риба тон или сьомга.

Управлението на нивата на стрес и отслабването, ако сте с наднормено тегло, също могат да бъдат от полза за жените с миома.

Лекарства

Може да се предписват лекарства за регулиране на хормоналните нива за свиване на миома.

Агонистите на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH), като левпролид (Lupron), ще причинят спад на нивата на естроген и прогестерон. Това в крайна сметка ще спре менструацията и ще намали миомите.

Антагонистите на GnRH също помагат за свиване на фиброидите. Те действат, като спират тялото ви да произвежда фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Примерите включват:

 • ганиреликс ацетат, инжекционно лекарство
 • цетрореликс ацетат (Cetrotide), лекарство за инжектиране
 • елаголикс, който присъства в пероралното лекарство елаголикс/естрадиол/норетиндрон ацетат (Oriahnn)

Други опции, които могат да помогнат за контролиране на кървенето и болката, но няма да намалят или премахнат миомата, включват:

 • вътрематочно устройство (IUD), което освобождава хормона прогестин
 • противовъзпалителни обезболяващи без рецепта (OTC), като напр ибупрофен (Адвил)

 • противозачатъчни

Хирургия

Може да се извърши операция за отстраняване на много големи или множество израстъци. Това е известно като миомектомия. Коремната миомектомия включва извършване на голям разрез в корема за достъп до матката и отстраняване на миомите. Операцията може да се извърши и лапароскопски, като се използват няколко малки разреза, в които се поставят хирургически инструменти и камера. Миомите могат да растат отново след операцията.

Ако състоянието Ви се влоши или ако друго лечение не работи, Вашият лекар може да извърши хистеректомия. Това обаче означава, че в бъдеще няма да можете да раждате деца.

Неинвазивни или минимално инвазивни процедури

По -нова и напълно неинвазивна хирургична процедура е принудителната ултразвукова хирургия (FUS). Легнете в специална машина за ЯМР, която позволява на лекарите да визуализират вътрешността на матката ви. Високоенергийни, високочестотни звукови вълни се насочват към миомите, за да ги премахнат или унищожат.

Процедурите на миолиза (като Acessa) свиват фиброидите, използвайки източници на топлина като електрически ток или лазер, докато криомиолизата замразява фибромите. Ендометриалната аблация включва поставяне на специален инструмент в матката, за да се унищожи лигавицата на матката с помощта на топлина, електрически ток, гореща вода или силен студ.

Друг нехирургичен вариант е емболизацията на маточната артерия. При тази процедура малки частици се инжектират в матката, за да се прекъсне кръвоснабдяването на миомата.

Какво може да се очаква в дългосрочен план?

Прогнозата ви ще зависи от размера и местоположението на вашите фиброиди. Миомите може да не се нуждаят от лечение, ако са малки или не предизвикват симптоми.

Ако сте бременна и имате миома, или забременеете и имате миома, Вашият лекар ще следи внимателно Вашето състояние. В повечето случаи миомите не причиняват проблеми по време на бременност. Говорете с Вашия лекар, ако очаквате да забременеете и да имате миома.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss