Лечение на артрит на палеца

Със скърцането на палците ми…

Остеоартритът на палеца е най-честата форма на артрит, която засяга ръцете. Остеоартритът е резултат от разрушаването на ставния хрущял и подлежащата кост. Може да засегне базалната става, която е ставата близо до китката и месестата част на палеца. Тази става обикновено ви позволява да притискате, завъртате и завъртате палеца си за стотици задачи всеки ден.

При хора с артрит на палеца, подобният на възглавница хрущял вътре в ставата се разпада с течение на времето. Това кара костта да се трие в костта. Симптомите на артрит на палеца могат да станат осакатяващи, отчасти защото палецът е необходим толкова често всеки ден. Може да се появи намалена сила на захващане, намален обхват на движение и подуване и болка в цялата ви ръка. Може да ви е трудно да отваряте буркани, да отваряте дръжката на вратата или дори да щракнете с пръсти.

Ако имате артрит в други стави, като коленете, бедрата или лактите, това може да направи артрит на палеца по-вероятно. Жените са по -предразположени към артрит на палеца, особено тези с много гъвкави или отпуснати връзки на палеца. Статистически, жените са шест пъти по-вероятно от мъжете да развият артрит на палеца.

Ревматоидният артрит е друг вид артрит, който може да се развие в базалната става.

Възможности за лечение

Артритът е различен при всеки индивид. Има различни лечения, които могат да работят за вашите специфични симптоми.

Първоначалните възможности за лечение включват:

  • упражнения
  • прилагане на лед
  • лекарства
  • шиниране
  • стероидни инжекции

Ако тези методи не облекчат болката и не подобрят функцията, може да се наложи реконструкция на ставата с операция.

Както при всяка форма на артрит, важно е да говорите с Вашия лекар, преди да лекувате състоянието си, особено преди да приемате каквито и да е лекарства.

Упражнение за палците

Вашият лекар или физиотерапевт може да препоръча упражнения за ръце. Можете да правите тези упражнения, за да подобрите обхвата на движение и да подобрите симптомите на артрита.

Простите упражнения могат да включват разтягане на палеца, при което се опитвате да докоснете върха на палеца си точно под малкия пръст.

Друго разтягане, наречено IP, използва огъване. Това изисква да държите палеца си стабилно с другата си ръка и да се опитвате да огънете само горната част на палеца. И допълнително упражнение е просто да докоснете върховете на всеки от пръстите си до върха на палеца.

Трябва да правите тези упражнения само след консултация с Вашия лекар или физиотерапевт. И не забравяйте да получите инструкции, за да сте сигурни, че правите движенията правилно.

Лекарства за артрит на палеца

Лекарствата, използвани за болка, включват лекарства без рецепта (OTC), лекарства с рецепта и лекарства за инжектиране.

OTC лекарствата, които могат да помогнат при болка, включват ацетаминофен (Tylenol), нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) и добавки.

OTC НСПВС включват ибупрофен (Motrin, Advil) и напроксен (Aleve). НСПВС във високи дози могат да причинят здравословни проблеми, така че не забравяйте да приемате повече от препоръчаното на опаковката или от Вашия лекар.

Има добавки с известни доказателства за ефикасност. Те включват глюкозамин и хондроитин, които се предлагат като хапчета и прахове. Освен това, кремовете за кожа с капсаицин, прилагани върху палеца, могат да помогнат за облекчаване на болката.

Лекарства с рецепта

Предписаните лекарства за артрит включват COX-2 инхибитори като целекоксиб (Celebrex) и мелоксикам (Mobic). Може да се предпише и трамадол (Ultram, Conzip). Тези лекарства могат да причинят странични ефекти при високи дози, като звънене в ушите, сърдечно -съдови проблеми, увреждане на черния дроб и бъбреците и стомашно -чревно кървене. Може да се наложи да направите определени кръвни изследвания, докато приемате тези лекарства.

Кортикостероидните инжекции в ставата на палеца могат да помогнат за облекчаване на подуване и болка. Те могат да се правят само два или три пъти годишно. Облекчението, което тези инжекции осигуряват, е временно, но може да бъде значително. Внимавайте да избягвате прекомерната физическа активност, докато приемате стероидни лекарства, в противен случай рискувате да увредите ставите.

Супер шини

Вашият лекар или физиотерапевт може да препоръча шина за палеца ви, особено през нощта. Шината за палец може да изглежда като половин ръкавица с подсилващ материал вътре. Носенето на тази шина може да помогне за намаляване на болката, да насърчи правилната позиция на палеца ви и да успокои ставата.

Този тип шина понякога се нарича шина „дълъг противник“ или шина „thumb spica“. Шинирането често се прави непрекъснато в продължение на три до четири седмици. След това шината се носи през известно време, или през нощта, или по време на определени ежедневни дейности, които могат да натоварят ставата.

Хирургически решения

Ако упражненията, лекарствата и шинирането не намалят достатъчно болката и не възстановят обхвата на движение и сила, може да се наложи операция. Възможните операции за артрит на палеца включват:

Трапезиектомия: Една от костите на китката ви, участващи в ставата на палеца, е отстранена.

Остеотомия: Костите във вашата става са преместени и подравнени правилно. Те могат да бъдат подрязани, за да се премахне излишният растеж.

Сливане на ставите: Костите в ставата са слети. Това подобрява стабилността и намалява болката. Въпреки това, вече няма гъвкавост в ставата и вече няма да можете да изпълнявате определени задачи.

Подмяна на ставата: Ставата се заменя със сухожилни присадки.

Outlook

Въпреки че няма лек за артрит в палеца, има различни прости лечения, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на много хора. Говорете с Вашия лекар или физиотерапевт кои лечения могат да работят най-добре за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss