Лазерна очна хирургия: Какво трябва да знаете

Лазерната очна хирургия може да помогне за лечение на различни очни заболявания и да подобри качеството на зрението. Лечения като LASIK стават все по-популярни, но не всеки е кандидат за тази операция.

В тази статия ще научите за различните видове очни операции, какво представлява лазерната очна хирургия за корекция на зрението и други неща, които трябва да знаете, преди да насрочите процедура.

Кога е необходима лазерна операция на окото?

Лазерната терапия включва използване на различни нива на фокусирани светлинни лъчи за изрязване, оформяне или премахване на определени структури в тялото ви.

За деликатните слоеве на вашите очи лазерната терапия предлага по-малко инвазивен подход от традиционната хирургия. Лазерната очна хирургия може да намали риска от развитие на усложнения и да намали времето за възстановяване след операцията.

Хората са склонни да мислят за лазерната очна хирургия по отношение на корекция на зрението, но лекарите могат да я използват и за лечение на други състояния, включително:

 • рак
 • катаракта
 • свързана с диабет ретинопатия
 • глаукома

Когато става въпрос за рефрактивни грешки или корекция на зрението, лазерната хирургия може да лекува проблеми като:

 • късогледство (миопия)
 • далекогледство (хиперметропия)
 • астигматизъм

Какви са видовете лазерна очна хирургия?

Здравните специалисти могат да използват лазери за унищожаване, премахване или преформатиране на тъкани, за да се справят с различни състояния, както е споменато по-горе. Тези процедури могат да се считат или за лазерни операции, или за лазерно насочвани операции.

Най-разпространената форма на лазерна терапия е рефрактивната лазерна хирургия за коригиране на проблеми със зрението. Три основни вида лазерна хирургия попадат в тази категория:

 • LASIK: За тази процедура хирургът използва два лазера – един за отваряне на капаче на повърхността на роговицата ви и друг за промяна на формата на роговицата. След това те изглаждат защитното капаче обратно върху окото ви и то остава на място без шевове, след като операцията приключи.
 • УСМИХНИ СЕ: При тази техника хирургът използва лазер, за да промени формата на роговицата ви чрез малък разрез, който се запечатва след процедурата.
 • Повърхностно лазерно лечение (PRK, LASEK и TransPRK): При тези лечения хирургът премахва слоя от повърхностни клетки, покриващи роговицата ви, преди да промени формата на роговицата. С течение на времето този кожен слой израства естествено.

Колко дълго продължава LASIK?

На теория лазерната корекция на зрението е постоянна операция, която технически трябва да продължи цял живот. Операцията коригира текущия проблем със зрението, но очите ви ще продължат да се променят с течение на времето, независимо дали сте имали операция или не.

Така че, въпреки че операцията може да коригира първоначалния ви проблем със зрението, може да развиете други промени в зрението след това, особено ако сте имали лазерна операция в ранна възраст.

Едно проучване установи, че 94% от хората, които са имали лазерна операция за корекция на зрението, са успели да избегнат използването на инструменти за физическа корекция като очила и контактни лещи дори 5 години по-късно. Въпреки това, около 1 на 10 души, които имат лазерна хирургия, се нуждаят от последващи процедури, за да получат най-добри резултати.

Кой не трябва да си прави лазерна очна операция?

Както всяка друга процедура, лазерната очна хирургия не е за всеки. Лазерните процедури за лечение на състояния като рак и ретинопатия попадат в различна категория, но когато става въпрос за лазерна хирургия за корекция на зрението, операцията обикновено не се препоръчва за хора, които:

 • имате тежък неправилен астигматизъм
 • играйте контактни спортове
 • имат често променящи се предписания за зрение
 • имате автоимунни заболявания или други състояния, които възпрепятстват заздравяването
 • имате диабет и намалено усещане на роговицата

Някои състояния може да ви направят напълно недопустими за лазерна очна хирургия. Те включват:

 • блефарит
 • големи зеници
 • Херпес симплекс или херпес зостер на окото
 • глаукома със затворен ъгъл
 • очна хипертония
 • предишни наранявания на очите или операции
 • кератоконус
 • тънки роговици
 • сухи очи

Как действа лазерната хирургия на окото?

Преди процедурата вашият хирург ще прегледа вашите нужди и всички специфични рискове, които може да имате, ще направи измервания на очите ви и ще ви даде конкретни инструкции за операцията.

В деня на операцията трябва да се облечете удобно и да планирате амбулаторна процедура с някой, който да ви откара у дома след това. Въпреки че времето, което отнема процедурата, може да варира в зависимост от човек и местоположение, лазерната корекция на зрението обикновено отнема около 30 минути на око.

Ето какво може да очаквате по време на операция за лазерна корекция на зрението:

 1. Медицински специалист ще приложи капки за очи, за да изтръпне очите ви.
 2. Те ще поставят държач за клепачи с малка вендуза върху окото ви, за да държи окото ви стабилно и да ви предпази от мигане. Това може да се почувства като натискане с пръст върху клепача ви и зрението ви ще бъде замъглено или черно.
 3. Вашият хирург ще използва лазер, за да създаде тънък капак от тъкан в роговицата ви и да го сгъне обратно.
 4. Вашият хирург ще ви помоли да се взирате право напред в целевата светлина, докато те използват друг лазер, за да променят формата на роговицата ви. Този лазер е програмиран да коригира вашия проблем със зрението въз основа на специфични измервания, направени преди процедурата. По време на тази част от операцията може да чуете щракащ звук.
 5. Когато преоформянето приключи, вашият хирург ще постави капака на роговицата обратно на мястото му и ще завърши процедурата.

Могат ли да се развият усложнения от лазерна очна хирургия?

Всяка операция носи риск от някаква форма на усложнение и лазерната очна хирургия не е изключение. Възможните усложнения или странични ефекти от лазерната очна хирургия включват:

 • сухота
 • жестоко чувство
 • зачервяване на окото
 • смущения в зрението като отблясъци или ореоли
 • болка в очите
 • светлочувствителност
 • инфекции

Възможна е тежка загуба на зрение или слепота след лазерна операция, но това е рядко.

Какво включва възстановяването при лазерна операция на очите?

Когато вашата лазерна операция приключи, вашият хирург може да ви предостави прозрачен щит или друго защитно устройство, което да носите върху очите си. Този щит предпазва очите ви от нараняване и ви предпазва от триене или надраскване на очите.

Обичайно е да почувствате някакъв дискомфорт, болка, сърбеж или парене веднага след операцията. Вашият лекар може да Ви предложи някои лекарства за облекчаване на болката. Най-добре е да планирате да се приберете вкъщи и да си починете или дори да подремнете през останалата част от деня след операцията. Избягвайте да търкате или чешете очите си.

Вашият лекар ще Ви даде също указания кога можете да шофирате и да се върнете към други дейности. Вероятно ще можете да възобновите повечето дейности в рамките на 1 до 3 дни след операцията. Вашият хирург също ще насрочи време, когато да се върнете в кабинета за последващ преглед.

Колко струва лазерната очна операция?

Цената на лазерната очна хирургия зависи от това къде живеете, хирурга, който извършва процедурата, и конкретния тип операция, която имате. LASIK операцията може да струва между 1000 и 2400 долара на око.

Въпреки че плановете за здравно осигуряване могат да покриват лазерни очни операции за лечение на състояния като рак, те обикновено не покриват избираеми процедури за корекция на зрението, като LASIK.

Много застрахователни компании обаче предлагат отстъпки или спестовни програми. Ако имате гъвкава разходна сметка или здравна спестовна сметка, може да сте в състояние да използвате средства от тези сметки, за да покриете част или всичките си разходи за процедурата.

По време на лазерна хирургия хирурзите използват фокусирани светлинни лъчи, за да премахнат или преформатират тъкан. Лазерната хирургия на очите може да лекува определени медицински състояния или да коригира проблеми със зрението. Не всеки е кандидат за лазерна очна хирургия и е възможно зрението ви да се влоши с течение на времето, дори след операция.

Решението за лазерна очна операция е специфично за всеки човек и е най-добре да се вземе под ръководството на хирурга, който ще извърши процедурата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss