Куркумата повишава ли броя на тромбоцитите?

Подправката куркума и нейната активна съставка, куркумин, имат няколко ползи за здравето, включително способността да повишават броя на тромбоцитите в кръвта. Но има предпазни мерки, които трябва да знаете.

Големи буркани с подправки: кардамон и куркума
Александър Зубков/Гети изображения

Тромбоцитите са част от вашата кръв и се произвеждат в костния ви мозък. Те управляват кървенето в тялото ви, като помагат за образуването на съсиреци и предотвратяват прекомерно кървене. Наличието на твърде малко тромбоцити може да намали способността на тялото ви да съсирва кръвта правилно.

Куркумата, подправка и хранителна добавка, може да помогне за увеличаване на броя на тромбоцитите и намаляване на риска от опасни кръвни съсиреци.

Тази статия разглежда как куркумата може да повлияе на нивата на тромбоцитите в кръвта ви и обсъжда някои предпазни мерки, които трябва да имате предвид.

Какво представлява куркумата?

Куркумата е подправка, близка до джинджифила. Това е основна съставка в кърито на прах – всъщност куркумата е това, което придава жълтия цвят на кърито. Куркумата отдавна е използвано в Аюрведа и други методи за лечение, които помагат при:

 • кожни нарушения
 • проблеми с горните дихателни пътища
 • ставни проблеми
 • храносмилателни състояния

Активната съставка в куркумата е куркумин, за който е установено, че има много ползи за здраветовключително:

 • противовъзпалителни свойства
 • антиоксидантни способности
 • възможно намаляване на риска от мозъчни заболявания и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция
 • потенциалът да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания
 • потенциал за увеличаване на броя на тромбоцитите в кръвта

Като подправка, куркумата сама по себе си няма достатъчно висока концентрация на куркумин, за да предложи значителни ползи за здравето. Екстрактите или добавките от куркума могат да бъдат полезни, ако искате да се възползвате от лечебните ползи.

Как куркумата влияе на нивата на тромбоцитите?

Основната активна съставка на куркумата, куркуминът, е известен противовъзпалителен агент и е бил показано, че повишава броя на тромбоцитите. Той прави това, като предотвратява слепването на тромбоцитите, като по този начин предотвратява образуването на вредни кръвни съсиреци.

Куркумата обикновено се счита за безопасна, когато се използва умерено. Страничните ефекти не са чести, но могат да включват:

 • диария
 • гадене
 • разстроен стомах
 • алергични реакции

Куркумата може да взаимодейства с определени лекарства. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, като аспирин или варфарин, говорете със здравен специалист, преди да добавите куркума. Ако приемате куркума с разредители на кръвта, ефектът от увеличаването на броя на тромбоцитите и намаляването на слепването или адхезията на тромбоцитите към стените на кръвоносните съдове може да доведе до кървене.

Какви други добавки стимулират растежа на тромбоцитите?

Куркумата не е единствената добавка, която може да увеличи броя на тромбоцитите в кръвта. Храните с високо съдържание на фолат и витамин B12 също могат да повишат броя на тромбоцитите. Фолиевата киселина се намира в тъмните листни зеленчуци, бобовите растения и пресните плодове. Можете да получите B12 от животински храни като говежди черен дроб и яйца.

Следните добавки могат също да стимулират растежа на тромбоцитите:

 • екстракт от листа на папая
 • желязо
 • витамин Ц
 • мелатонин

Важно е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете нова добавка, тъй като някои добавки могат да взаимодействат с лекарства или да влошат съществуващите здравословни проблеми.

Кой е най-бързият начин за повишаване на нивата на тромбоцитите?

Въпреки че е възможно куркумата да повиши нивата на тромбоцитите, може да се нуждаете от лекарства като следното за ускоряване на процеса:

 • Кортикостероиди: Тази категория лекарства често е лечение от първа линия. Той включва лекарства като преднизолон и дексаметазон.
 • Имуносупресори: Използвани, когато кортикостероидите не действат, тези лекарства пречат на имунната ви система да унищожи съществуващите ви тромбоцити.
 • Анти-D имуноглобулин: Лекарите използват това лекарство за повишаване на броя на тромбоцитите при хора с имунна тромбоцитопения.
 • Интравенозен имуноглобулин (IVIG): Това лечение се използва за увеличаване на тромбоцитите и лечение на значително кървене при имунна тромбоцитопения.
 • Ритуксимаб: Това лекарство с рецепта е лечение с антитела. Това може да повиши риска от инфекция.

Всички тези лекарства могат потенциално да увеличат броя на тромбоцитите в зависимост от причината за ниския брой на тромбоцитите.

Въпреки това, докато лекарствата в този списък могат да се използват при имунна тромбоцитопения, те може да не са полезни при други причини за ниски тромбоцити, като лекарствено индуцирана тромбоцитопения и сепсис.

В допълнение, много от тези лекарства имат известни странични ефекти, включително повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Говорете със здравен специалист, преди да започнете какъвто и да е план за лечение.

Кой трябва да повиши нивата на тромбоцитите си?

Ниският брой на тромбоцитите в кръвта (тромбоцитопения) може да има няколко причини, включително различни здравословни състояния. Следните медицински състояния може да доведе при нисък брой на тромбоцитите:

 • Автоимунни състояния: Някои хронични автоимунни заболявания, като лупус, ревматоиден артрит и имунна тромбоцитопения, могат да накарат тялото ви да атакува тромбоцитите.
 • Рак: Раковите заболявания на кръвта като левкемия и лимфом могат да увредят костния мозък и да унищожат стволовите клетки. Радиационните и химиотерапевтичните лечения също могат да увредят тези клетки.
 • Апластична анемия: Това рядко, но сериозно нарушение на кръвта се развива, когато костният ви мозък спре да произвежда достатъчно нови кръвни клетки.
 • Условия на съсирване: Всяко състояние, което причинява кръвни съсиреци, като тромботична тромбоцитопенична пурпура или дисеминирана интраваскуларна коагулация, може да използва всичките ви тромбоцити, което води до нисък брой на тромбоцитите.
 • Увеличен далак: Когато вашият далак е увеличен, той може да отстрани или съхранява твърде много тромбоцити в кръвта ви.
 • Инфекции: Бактериалните и вирусните инфекции могат да причинят краткотрайно намаляване на броя на тромбоцитите.
 • Бременност: Понякога ниски тромбоцити могат да се появят по време на бременност, особено по-близо до раждането.
 • Хирургия: Определено хирургическо оборудване, използвано за кръвопреливане или байпас, може да унищожи тромбоцитите.

Категории и диапазони на броя на тромбоцитите

Таблицата по-долу показва категории и диапазони на нисък, нормален и висок брой на тромбоцитите.

Категория на броя на тромбоцитите Диапазон на броя на тромбоцитите (на милилитър кръв)
нисък брой на тромбоцитите по-малко от 150 000
нормален брой на тромбоцитите 150 000–450 000
висок брой на тромбоцитите повече от 450 000

Куркумата е подправка, която е често срещана съставка в кърито на прах. Като добавка, неговата активна съставка, куркумин, има няколко медицински приложения, включително потенциала да повишава нивата на тромбоцитите в кръвта.

Тромбоцитите помагат на тялото ви да образува съсиреци и да управлява кървенето. Много здравословни състояния могат да доведат до нисък брой на тромбоцитите. Докато лекарствата може да са необходими в някои случаи, добавките с куркума могат да играят роля, ако трябва да увеличите броя на тромбоцитите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss