Кристали за сън: Хвани повече Zzz с тези лечебни камъни

Синди Монаган/Гети Имиджис

Лекарствата за неспокоен сън са безброй, като преброяване на овце, избягване на екрани преди лягане или практикуване на упражнения за релаксация.

Друг вариант, в който някои хора се кълнат, е използването на кристали.

Няма никакви научни доказателства в подкрепа на използването на кристали за сън, но привържениците на енергийното лечение вярват, че поставянето на кристали в спалнята ви или носенето им преди сън може да ви помогне да си починете прилично.

„Древните лечебни свойства на кристалите са относително неизползвани феномени на естествения свят“, казва Адора Уинкист, самоопределящ се съвременен алхимик и експерт по вибрационна медицина.

„Земята се състои от хиляди минерали със специфични и мощни способности да лекуват, балансират и укрепват нашето съществуване“, казва тя. “Техните вибрационни модели приемат, предават и усилват енергията.”

Въпреки че тези твърдения не са подкрепени от научни доказателства, Уинкист и други като нея вярват, че кристалите могат да имат потенциал да са от полза за благосъстоянието като цяло – което от своя страна може да подобри моделите на сън.

“[Crystals] напомня ни за дълбоката ни връзка със Земята и нейното богато предлагане на лекарства“, казва Уинкист.

Какво казва науката

Изследванията в областта на лечението с кристали като цяло са много ограничени, а изследванията в областта на кристалите и съня не съществуват.

Една често срещана хипотеза е, че кристалите произвеждат плацебо ефект. По-възрастен Проучване от 2005 г отбелязва, че лечебните ползи от кристалите могат да се свеждат до силата на ума повече от всичко друго.

Въпреки това, културите по света са използвали кристалното изцеление от векове за лечение на различни заболявания и все още го правят и до днес.

Въпреки че няма много изследвания, които да подкрепят ползите им, вероятно няма вреда да опитате кристалите.

Кристалите никога не трябва да заместват медицинска помощ за каквото и да било състояние. Няма научни доказателства в подкрепа на използването на кристали за сън или условия на сън.

Предложенията по-долу се основават на анекдотични доказателства. Ако решите да ги използвате, направете го само като допълнителна терапия към подходящо медицинско лечение.

Най-добрите кристали за сън

Сънят може да бъде нарушен поради множество различни причини, като стрес, тревожност, кошмари, невъзможност да изключите ума си или здравословни проблеми.

Какъвто и да е проблемът, поддръжниците казват, че може да има кристал, който да помогне.

Спокоен сън

За спокоен сън Winquist препоръчва:

 • флуорит
 • зелен калцит
 • розов кварц

„Флуоритът и зеленият калцит предлагат успокояваща и успокояваща енергия и ни приканват към лекота на емоциите след дълъг ден“, казва Уинквист. „Розовият кварц е камък на любовта, който ни насърчава да се освободим от всякакви дисхармонични енергии или взаимодействия от деня.

Кийт Бърч, собственикът на KSC Crystals, препоръчва хаулит.

„Howlite намалява прекалено критичното мислене, но също така повишава креативността“, казва той. „Има изключително успокояваща енергия и може да се използва за облекчаване на тревожност, напрежение и интензивни емоции.“

Бреза казва, че се смята, че хаулитът:

 • успокойте ума си
 • намаляване на тревожните мисли
 • помощ при релаксация
 • ви помага да се подготвите за сън или медитация

Тревожност и сън

Ако притеснението ви държи будни, Winquist предлага:

 • родохрозит
 • червено тигрово око
 • аметист

„Тези три камъка са полезни за облекчаване на тревожността и успокояване на нервната система за отпускане на тялото и ума“, казва тя.

Winquist твърди, че безпокойството със стягане в гърдите може да бъде от полза от родохрозит. Когато става въпрос за тревожност на цялото тяло, тя препоръчва червено тигрово око.

„Аметистът е успокояващ за тези, които изпитват тревожност като главоболие от напрежение или храносмилателни затруднения“, казва тя.

Важно е да се отбележи, че нито едно от тези твърдения не е подкрепено с научни доказателства.

Безсъние

Бреза и Уинквист препоръчват следните камъни за безсъние:

 • хаулит
 • лунен камък
 • опал
 • рубин

„Ако страдате от безсъние, причинено от препускащи мисли преди лягане, парче хаулит, поставено под възглавницата ви или като кристална решетка около леглото ви, може да ви помогне“, казва Бърч.

Уинкист отбелязва, че лунният камък и опалът могат да помогнат на тези, които са склонни да мислят прекалено.

„Тези камъни предлагат усещане за дълбоко спокойствие и ни напомнят за мистериите на Вселената“, казва тя.

Когато става въпрос за други причини за безсъние, Winquist препоръчва рубин. Тя отбелязва, че не е нужно да е с качество на скъпоценен камък, за да бъде ефективен.

Ако изпитвате продължаващо безсъние, не забравяйте да говорите с Вашия лекар за възможностите за лечение.

Сънища и кошмари

Ако искате да се наслаждавате на мечтите си и да избягвате кошмарите, Winquist предлага:

 • епидот
 • черен турмалин
 • цитрин

„Епидотът е камък на голямото разбиране. Прекрасно е да подобриш сънуването и да се докоснеш до своята мъдра, интуитивна природа“, казва тя. „Черният турмалин е камък за защита и помага срещу кошмари, докато цитринът е камък на овластяване и е полезен за преодоляване на предизвикателствата, които често се появяват в повтарящи се сънища.

Сън и релаксация

Ако се мъчите да се отпуснете, Winquist препоръчва:

 • сапфир
 • сугилит
 • селестит

Според Winquist, сапфирът активира мистичното зрение и носи енергия на дълбок мир.

„Сугилитът насърчава усещането за медитативен дзен и спокойствие на клетъчно ниво“, казва тя. „Селеститът е известен още като камъка на ангелите и ни вдъхва изящество и желание за спокойствие и спокойствие.”

Сънна апнея

Ако искате да използвате кристали като допълнителна терапия за сънна апнея, състояние, при което дишането многократно спира по време на сън, Winquist предлага:

 • кварц
 • яспис
 • лапис лазули

„Кварцът помага да се поддържат енергийните канали отворени в цялото тяло“, казва тя. „Яспис влива в кръвта ни енергия на обновяване и жизненост, укрепвайки ни на клетъчно ниво.“

Когато става въпрос за лапис, Уинкист казва: „Той ни свързва с космическия принцип на хармония и баланс, позволявайки на духа ни да се ангажира с езотерични занимания, така че физическото ни тяло да може да си почине и да се обнови.

Хъркане

Ако искате да използвате кристали като допълнително лечение за хъркане, Winquist предлага да опитате:

 • син кианит
 • син калцит
 • селенит

„Тези камъни помагат за изчистване, балансиране и разширяване на областите на гърлото и синусите, за да позволят по-добър поток на енергия“, казва тя.

Ходене на сън

Ако ходите на сън, Winquist съветва да използвате:

 • гранат
 • малахит
 • шунгит

„Тези три камъка помагат да се създаде защитен енергиен щит около индивида, за да предизвика чувство за безопасност на подсъзнателно ниво“, казва тя.

Как да използвате кристали за сън

Winquist препоръчва няколко метода за използване на кристали.

В спалнята

Winquist твърди, че поддържането на подходящ кристал близо до леглото ви може да осигури ползи, както и създаването на кристална решетка.

Кристалните решетки са геометричен модел от кристали, подредени с определено намерение. Смята се, че формата на решетката и видовете използвани кристали предизвикват определено енергийно качество.

Кристалните решетки могат да бъдат поставени в различни части на вашата спалня и да се комбинират с вашето намерение. Правилните етерични масла също ще засилят ефекта им“, казва Уинкист.

Тя препоръчва да поставите решетка в спалнята или друго тихо пространство за медитация, заобиколено от четири парчета лапис лазули, за да извикате космическите принципи на хармония и баланс.

Под матрака си

Поставянето на кристали под матрака и възглавницата ви може да ви помогне да спите, казва Уинквист. Тя предлага да поставите по един във всеки от четирите ъгъла на вашето легло или матрак за баланс.

„Имам сравнително голямо парче флуорит, което обичам да поставям под възглавницата си. Това е нежно успокояващо и ми помага да се свържа с дълбокото усещане за състоянието на съня“, казва Уинкист. „Когато спя с този камък, често се събуждам с ясни насоки за основните си цели за деня.

На тялото си

Когато поставяте кристали върху тялото си, за да насърчите съня, Winquist препоръчва решетка от три кристала.

„Поставете по един аметист от всяка страна на главата си, докато лежите по гръб, и един лунен камък над темето на главата си, като се фокусирате върху задълбочаването на дъха си“, съветва тя.

Winquist също така препоръчва да практикувате благодарност за вашите кристали, докато са поставени върху тялото ви, за да подобрите ефекта.

„Това позволява на сърцето ви да се отвори и освобождава ума на маймуната, като се фокусира върху аспекти от живота си с благодарност“, казва тя.

В банята

Горещата вана може да бъде надежден начин да се отпуснете преди лягане, а Winquist казва, че може да бъде още по-ефективна, когато се комбинира с правилния кристал.

„Обичам да добавя розов кварц, няколко капки от любимите ми етерични масла и си представям себе си заобиколена в розов пашкул от безусловна любов, за да ме обгърне и примами в света на мечтите“, казва тя.

Winquist препоръчва да добавите чаша успокояващ билков чай ​​за вана, за да подобрите изживяването.

Кристали и вода

Някои кристали, като селенит, не реагират добре на вода. Проверете скалата за твърдост на Моос и проучете вашите кристали, за да определите дали са подходящи за използване във ваната.

Предпазни мерки

Winquist съветва да внимавате, ако държите кристали в леглото си.

„Крайните кристали са заострени и могат да пробиват или пробиват тялото, когато се държат в леглото“, казва тя. „Малките кристали трябва да се избягват, когато децата имат достъп до семейното легло, а крехките кристали могат да се счупят, когато се държат в леглото.

Внимавайте за кристалите, които поставяте във и около вашето пространство.

Кристали, които да избягвате в спалнята

Според Winquist не всеки кристал е подходящ за стаята, в която спите.

„Кристалите, които могат да бъдат свръхстимулиращи, не трябва да се съхраняват в спалнята“, казва тя.

Те включват тюркоаз и молдавит.

„Всеки има различна енергийна реакция към конкретни кристали, така че ако споделяте леглото си с друг, най-добре е да проучите тяхната възприемчивост, преди да добавите към спалнята“, казва Уинквист.

Много хора се кълнат в ползите от кристалите. Поддръжниците вярват, че поставянето на определени кристали в спалнята ви, поставянето им върху тялото ви или съхраняването им под матрака може да подпомогне добър нощен сън.

Въпреки че няма научни изследвания в подкрепа на използването на кристали за сън, вероятно няма вреда да ги опитате. Все пак кристалите никога не трябва да заменят медицинската помощ.

Виктория Стоукс е писателка от Обединеното кралство. Когато не пише за любимите си теми, личностно развитие и благополучие, обикновено носът й е забит в хубава книга. Виктория изброява кафето, коктейлите и розовия цвят сред някои от любимите си неща. Намерете я Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss