Коя е най-добрата диета след смяна на сърдечна клапа?

След операция на сърдечна клапа, съсредоточете се върху богата на хранителни вещества диета с високо съдържание на фибри, богата на пълнозърнести храни, плодове, ядки и полезни за сърцето протеини и мазнини.

Хирургията за смяна на сърдечна клапа включва замяна на увредена или болна сърдечна клапа с механична или биологична протезна клапа.

Възстановяването често обхваща седмици до месеци с акцент върху заздравяването, възстановяването на силата и приспособяването към новата клапа.

Здравословното хранене е важна част от възстановяването, тъй като подпомага оздравителния процес, намалява риска от усложнения и управлява състояния, които могат да натоварят сърцето. Ето някои основни съвети за диета, които трябва да имате предвид, докато се фокусирате върху възстановяването си.

Каква диета трябва да следвате след смяна на сърдечна клапа?

След операция за смяна на сърдечна клапа, съсредоточете се върху богати на хранителни вещества, фибри и противовъзпалителни храни като пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, ядки, полезни за сърцето протеини и бобови растения.

Цели зърна

След операция, когато не се чувствате добре, може да предпочетете прости, нежни храни като препечени филийки или овесени ядки.

Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз, пълнозърнест хляб и овес, съдържат основни хранителни вещества и фибри, които поддържат здравето на сърцето, за разлика от рафинираните зърна.

По-високата консумация на пълнозърнести храни и повечето отделни пълнозърнести храни, с изключение на пуканки, е свързана със значително по-нисък риск от коронарна болест на сърцето (CHD), според a проучване с участието на над 200 000 участници.

Плодове и зеленчуци

Богати на антиоксиданти, витамини и фибри, плодовете и зеленчуците помагат за намаляване на възпалението, укрепват имунната система и поддържат цялостното здраве на сърцето. Горски плодове, цитрусови плодове и цветни зеленчуци са отличен избор.

А проучване включващо 135 335 участници в различни региони установи, че по-високият прием на плодове и зеленчуци е свързан с намален риск от сърдечно-съдови заболявания и смъртност за приблизително 7,4 години. Най-значимите ползи се наблюдават при 3-4 порции на ден.

Важно е, че Вашият лекар може да Ви предложи да намалите консумацията на богати на витамин К храни като спанак или моркови след операция, тъй като те могат да повлияят на антикоагулантните лекарства.

Здравословен за сърцето протеин

Ако имате проблеми с храносмилането след операцията, изборът на протеини с ниско съдържание на мазнини първоначално може да бъде от полза. Това може да включва пилешки гърди без кожа или постни парчета говеждо месо, хранено с трева, което съдържа по-благоприятни профил на мастни киселини.

Когато апетитът ви се върне, обмислете постепенното включване на мазна риба като сьомга, риба тон или сардини в диетата си. Богати на защитни за сърцето, противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, тези избори предлагат ценни ползи.

А преглед от 40 групови проучвания установиха, че дневното увеличение на приема на риба с 20 g корелира с 4% намаление както на случаите на коронарна болест на сърцето (ИБС), така и на смъртността.

Бобови растения

Бобовите растения като боб, леща и грах осигуряват богата на хранителни вещества комбинация от фибри и протеини, помагащи при управлението на холестерола и стабилизиране на кръвната захар, което е полезно за възстановяване след сърдечна операция.

Освен това, бобовите растения обикновено са лесни за храносмилане, което ги прави добър избор по време на периода на възстановяване, когато тялото може да се нуждае от по-нежни, богати на хранителни вещества опции.

един проучване установяват значителна връзка между общия прием на бобови растения и намаления риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) и ИБС.

Ядки

Орехите, бадемите и шамфъстъците са полезни за сърцето ядки, богати на омега-3 мастни киселини, ненаситени мазнини и антиоксиданти, които подпомагат сърдечната функция и намаляват възпалението.

Ан анализ от 200 000+ участници установиха, че консумацията на една порция (28 g) ядки поне пет пъти седмично значително намалява рисковете от ССЗ и ИБС.

Помислете за избор на варианти с ниско съдържание на натрий след операция на сърдечна клапа, за да сведете до минимум кръвното налягане и да намалите напрежението върху сърцето.

Млечни продукти

Млечни продукти като сирене и кисело мляко предлагат основни хранителни вещества като протеини и калций, важни за следоперативното възстановяване и цялостното здраве. Киселото мляко, богато на пробиотици, също може да подпомогне храносмилането след операция.

Докато изборът на млечни продукти с ниско съдържание на мазнини първоначално може да помогне за по-лесно храносмилане след операцията, наскоро проучвания оспорват идеята, че пълномасленото мляко и пълномасленото кисело мляко влияят отрицателно върху здравето на сърцето. Новопоявилите се изследвания показват, че млечните продукти с високо съдържание на мазнини може да не увеличат сърдечно-съдовия риск и дори биха могли да предложат превантивни ползи.

Храни, които трябва да се избягват след смяна на сърдечна клапа

След смяна на сърдечна клапа често се препоръчва да се избягват определени храни, които могат да натоварят сърцето или да попречат на лекарствата.

 • Храни с високо съдържание на натрий: Ограничете приема на сол, за да предотвратите задържането на течности и да облекчите натоварването на сърцето.
 • Прекалено пикантни храни: Пикантните храни могат да причинят храносмилателен дискомфорт или да предизвикат киселини при някои хора.
 • Висок витамин К: Наблюдавайте приема на витамин К, тъй като той влияе върху способността на кръвта да се съсирва и може да попречи на антикоагулантните лекарства. (Консултирайте се с Вашия лекар за персонализиран съвет.)
 • Пържени храни и трансмазнини: Намалете пържените храни и трансмазнините, тъй като те могат да увеличат възпалението и да допринесат за натрупването на холестерол.
 • Прекомерна захар: Излишната захар може да допринесе за възпаление, наддаване на тегло, високо кръвно налягане и повишени триглицериди.
 • Кофеин и алкохол: Те могат да повлияят на лекарствата и да повлияят на сърдечния ритъм.
 • Рафинирани въглехидрати: Храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и ниско съдържание на хранителни вещества като бял хляб и сладкиши могат да допринесат за наддаване на тегло и възпаление.

Свързани с апетита нежелани реакции след смяна на сърдечна клапа

След смяна на сърдечна клапа може да изпитате загуба на апетит, промени във вкуса или чувство на по-малко глад поради стреса от операцията и лекарствата.

Долен ред

След операция на сърдечна клапа, храненето с богата на хранителни вещества диета е мощен инструмент за възстановяване. Включете плодове, зеленчуци, полезни за сърцето протеини и пълнозърнести храни за лечение, имунна подкрепа и цялостно благосъстояние.

Обмислете да започнете с леки варианти с ниско съдържание на мазнини и постепенно да въвеждате здравословни мазнини, докато апетитът и храносмилането ви се подобряват. Наблюдавайте приема на натрий за контрол на течности и кръвно налягане и говорете с Вашия лекар за витамин К, ако приемате антикоагуланти.

Като цяло, изборът на здравословни храни улеснява по-бързото възстановяване, като помага за възстановяване на силата и жизнеността след операцията.

Ресурси за статии

 • Becerra-Tomás N, et al. (2019 г.). Консумация на бобови растения и кардиометаболично здраве. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6855964/
 • Giosue A, et al. (2022). Консумация на млечни храни и сърдечно-съдови заболявания: систематичен преглед. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8875110/
 • Guasch-Ferré M, et al. (2017). Консумация на ядки и риск от сърдечно-съдови заболявания. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5762129/
 • Hu Y, et al. (2022). Прием на пълнозърнести храни и риск от коронарна болест на сърцето при мъжете и жените в САЩ. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02396-z
 • Li D, et al. (2021 г.). Ефектът от поетапното писмено здравно образование, съчетано със здравословна диета върху качеството на живот на пациентите след смяна на сърдечна клапа. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8229384/
 • Miller V, et al. (2017). Прием на плодове, зеленчуци и бобови растения и сърдечно-съдови заболявания и смъртни случаи в 18 страни (PURE): проспективно кохортно проучване. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32253-5/пълен текст
 • Nogoy KMC, et al. (2022). Състав на мастни киселини в говеждо месо, хранено със зърно и трева, и тяхната хранителна стойност и въздействие върху здравето. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8728510/
 • Soltani S, et al. (2017). Парадоксът на млечните мазнини: Пълномаслените млечни продукти може да са по-здравословни, отколкото си мислехме. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6014779/
 • Zhang B, et al. (2020 г.). Консумация на риба и коронарна болест на сърцето: мета-анализ. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468748/

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss