Коя е най-добрата диета, когато приемате GLP-1 лекарство?

Балансираната диета, богата на храни с високо съдържание на фибри, здравословни мазнини и зеленчуци, е полезна при приема на лекарства за GLP-1.

GLP-1 лекарствата или агонистите на глюкагоноподобния пептид-1 рецептор лекуват диабет тип 2, когато други лекарства не успяват да управляват достатъчно нивата на кръвната захар.

Някои GLP-1 агонисти, като семаглутид и висока доза лираглутид, също са одобрени от FDA за лечение на затлъстяване.

Тези лекарства имитират действието на хормона GLP-1 (глюкагоноподобен пептид-1), който помага за управлението на нивата на кръвната захар чрез стимулиране на освобождаването на инсулин, намаляване на секрецията на глюкагон и забавяне на изпразването на стомаха.

Спазването на балансирана диета е важно, когато приемате лекарства за GLP-1, тъй като може да помогне за подобряване на ефективността на лекарството при управление на нивата на кръвната захар и теглото.

Най-добрата диета, която да следвате, докато сте на GLP-1

Най-добрата диета, която трябва да следвате, докато сте на лекарства за GLP-1, е тази, която се фокусира върху цели, минимално преработени храни.

Проучване показва, че управлението на диабет тип 2 включва фокусиране върху диета, богата на храни с високо съдържание на фибри като зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни, като същевременно се ограничава приема на наситени мастни киселини.

Вместо това, приемането на повече мононенаситени мазнини и омега-3 полиненаситени мазнини може потенциално да повиши секрецията на GLP-1, което може да бъде от полза за управлението на диабет тип 2.

Някои от най-добрите храни за ядене по време на лечение с GLP-1 включват:

  • Яйца: Яйцата са богати на протеини и мононенаситени мазнини, които могат да предизвикат освобождаването на GLP-1 и други хормони, които ви помагат да се чувствате сити. Те също така съдържат много витамини и минерали, които могат да поддържат цялостното здраве.
  • Здравословни мазнини: Здравословните мазнини, като тези в авокадото, ядките и зехтина, са богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които стимулират освобождаването на GLP-1. Те също са важни за здравето на мозъка и производството на хормони.
  • Цели зърна: Пълнозърнестите храни, като овес, кафяв ориз и киноа, са с високо съдържание на фибри, което може да помогне за подобряване на храносмилането и регулиране на нивата на кръвната захар. Те също така осигуряват постоянен източник на енергия.
  • Горски плодове: Плодовете, като боровинки и ягоди, са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на цялостното здраве. Освен това са с ниско съдържание на захар в сравнение с други плодове.
  • Бобови растения: Бобовите растения, включително боб, леща и нахут, са с високо съдържание на фибри и протеини, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар и да подпомогнат здравето на храносмилането.
  • Зеленчуци: Зеленчуци като броколи, моркови и брюкселско зеле са не само с ниско съдържание на калории и богати на хранителни вещества, но и с високо съдържание на фибри, което потенциално помага за освобождаването на GLP-1 и регулира нивата на кръвната захар.
  • Листни зеленчуци: Листните зеленчуци, като спанак, зеле и манголд, са богати на фибри, витамини и минерали, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар и да подобрят цялостното ви здраве.

Защо диетата има значение при приема на GLP-1?

Като следвате балансирана диета и начин на живот, можете да подпомогнете естественото освобождаване на GLP-1. Това може да работи заедно с GLP-1 лекарствата за управление на нивата на кръвната захар и теглото.

Проучване предполага, че комбинирането на промени в начина на живот, лекарства и промени в диетата за подобряване на нивата на GLP-1 може да помогне за по-ефективно управление на диабет тип 2 и да намали риска от дългосрочни усложнения, свързани със състоянието.

Храни, които трябва да се избягват, докато сте на GLP-1

Докато приемате лекарства за GLP-1, препоръчително е да избягвате храни, които могат да причинят бързи скокове в нивата на кръвната захар или да намалят ефективността на лекарството, като например:

  • сладки храни и напитки като сокове, газирани напитки и алкохол
  • рафинирани въглехидрати като бял хляб и паста
  • храни с високо съдържание на мазнини

А проучване включващ 72 участници със затлъстяване разкри, че тези с висок прием на добавена захар са имали най-малкото увеличение на нивата на GLP-1 след консумация на глюкоза.

GLP-1 лекарствата могат да помогнат за намаляване на апетита към храни с по-малко хранителни вещества.

Като насърчават усещането за ситост, тези лекарства могат да подпомогнат избора на диета, тъй като е по-малко вероятно да се чувствате гладни или да жадувате за висококалорични храни с ниско съдържание на хранителни вещества. Това може да помогне за загуба на тегло и подобряване на цялостното здраве.

Долен ред

GLP-1 лекарства или глюкагон-подобен пептид-1 рецепторни агонисти лекуват диабет тип 2 и в някои случаи затлъстяване. Те действат като имитират действието на хормона GLP-1, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Балансираната диета, докато приемате тези лекарства, е важна за контролиране на нивата на кръвната захар.

Опитайте се да се съсредоточите върху храни, богати на хранителни вещества, ограничете сладките и богатите на мазнини храни и се вслушайте в сигналите на тялото си за ситост, за да направите по-питателен диетичен избор.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss